Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Στο όνομα της ύφεσης να μη συρρικνώσουμε το περιβάλλον

Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα και συζήτηση με τους κατοίκους. «Μεγάλο πισωγύρισμα» για το περιβάλλον ο νόμος Χατζηδάκη.

Τσίπρας: Στο όνομα της ύφεσης να μη συρρικνώσουμε το περιβάλλον

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας πληγωμένο από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αποδομεί τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και απορρυθμίζει πλήρως την περιβαλλοντολογική νομοθεσία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στη δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος κάλεσε «να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση του κορωνοϊού ήρθε στην παγκόσμια κοινότητα να μας βρει ενώ ήμασταν ήδη σε μια ευρύτερη, μεγαλύτερη και διαρκέστερη κρίση: την κλιματική κρίση».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ότι «όλες μας οι αποφάσεις από εδώ και στο εξής, που θα έχουν προφανώς ως στόχο την οικονομική ανάκαμψη, δεν μπορεί παρά να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την κλιματική κρίση».

Τόνισε ακόμα πως «δεν μπορεί στο όνομα της καταπολέμησης της ύφεσης να ξαναγυρνάμε σε πολιτικές του παρελθόντος, που συρρίκνωναν το περιβάλλον, που αμφισβητούσαν την περιβαλλοντολογική προστασία. Σήμερα λοιπόν πρέπει όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε συλλογική και ατομική ευθύνη να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές για την ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, σχολίασε πως η κρίση της πανδημίας μάς δίδαξε ότι «τα δημόσια αγαθά δεν μπορούν να ρυθμίζονται από την αγορά και τους νόμους της, όπως για παράδειγμα το νερό, που τώρα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θέλει να ιδιωτικοποιήσει».

«Ο νόμος Χατζιδάκη είναι πισωγύρισμα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε στο πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες.

Στη διάρκεια συνομιλίας που είχε με εργαζόμενους και τοπικούς φορείς, ανέφερε πως είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα ο πρόσφατος νόμος Χατζιδάκη για το περιβάλλον, καθώς θα έχει επίπτωση τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον, αφού αφορά προστατευόμενες περιοχές.

Μίλησε δε, για fast track τρόπο υπερψήφισης του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας εν μέσω πανδημίας, σημειώνοντας πως φάνηκε η αντίληψη απαξίωσης της έννοιας του φυσικού περιβάλλοντος από την πλευρά της κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι αποτελεί πισωγύρισμα η αλλαγή στους δασικούς χάρτες και των επιτροπών, γιατί όπως τόνισαν «δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν πιο γρήγορα με ιδιώτες δικηγόρους και μηχανικούς, χωρίς προσλήψεις νέων δασολόγων και αποκλειστική χρήση, τουλάχιστον, δασολόγων».

Ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι «όλο και περισσότερο αρχίζει να συνειδητοποιεί η παγκόσμια κοινότητα -προφανώς και η ελληνική κοινωνία- ότι βρισκόμαστε σε κλιματική κρίση και άρα το θέμα του περιβάλλοντος πρέπει να είναι στην προτεραιότητά μας και στην ατζέντα της συζήτησής μας».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πισωγύρισμα δεν θα είναι οριστικό, καθώς το οικολογικό κίνημα θα αντισταθεί σε αυτές τις πολιτικές επιλογές.

Σ' αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναφορά του καθεστώτος προστασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v