Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Γίνατε καταγέλαστος με την κίνηση του Β. Μαρινάκη

«Μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα έβαζαν περιορισμό στις συγκεντρώσεις», δήλωσε από τη Βουλή. «Ντροπή, κυρία Γεννηματά». «Πάρτε πίσω τη "λίστα Πέτσα" και δώστε τα ποσά με κριτήρια ίδια για όλους, όχι μόνο σε όσους σας κάνουν αγιογραφίες».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Γίνατε καταγέλαστος με την κίνηση του Β. Μαρινάκη

«Μαύρη ημέρα για την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή, καθώς ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον περιορισμό στις συγκεντρώσεις.

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε «την αντιδραστική τομή που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη μεταπολίτευση», στη διπλή προσπάθεια της κυβέρνησης:

  • Αφενός, να «προλάβει» την κοινωνική έκρηξη που θα προκαλέσει η νέα, μεγαλύτερη, οικονομική κρίση, με βάθεμα της ύφεσης και εκτίναξη της ανεργίας.
  • Αφετέρου, δε, στην εκδικητικότητα της ΝΔ «απέναντι σε μία Ελλάδα που προχώρησε όταν άφησε πίσω το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομά της». Κυρίως, όπως είπε, για να εκδικηθεί (επειδή τη φοβάται) την Αριστερά, μέσα από «τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη».

Γίνατε καταγέλαστος με την κίνηση του Β. Μαρινάκη

 

«Δεν θέλετε να δημιουργήσετε αλλά να εκδικηθείτε», είπε, σε μία φορτισμένη παρέμβαση ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος και στην περίφημη «λίστα Πέτσα».

«Φοβάστε, παρά τα εκατομμύρια που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ. Αλήθεια, πόσο αυτογελοιοποίηση μπορείτε να αντέξετε, κύριε Μητσοτάκη; Ανακοινώσατε τη λίστα της ντροπής, που αποδεικνύει ότι μοιράσατε 20 εκατ. στο πίσω γραφείο του Μαξίμου, λες και ήταν λεφτά της οικογένειας και τα μοιράσατε σε όποιον σας αρέσει. Δώσατε 1% μόνο για ξεκάρφωμα σε μη φιλοκυβερνητικά μέσα και τα υπόλοιπα χωρίς κριτήρια, με μόνο στόχο τη χειραγώγηση. Και είχατε και το θράσος προχθές να δηλώσετε ότι δεν τα μοιράσατε εσείς αλλά η εταιρεία στην οποία το αναθέσατε. Μόνο που είναι η εταιρεία που είχε αναλάβει την προεκλογική σας καμπάνια. Δεν ντρέπεστε να λέτε τόσο χοντρά ψέματα; Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε; Και ήρθε χθες και η απόφαση Μαρινάκη να σας τα γυρίσει πίσω. Τι έγινε; Δεν τη κάνατε σωστά τη μοιρασιά φαίνεται. Σε κάθε περίπτωση, τι έχετε να πείτε τώρα; Δεν είστε μόνο εκτεθειμένος αλλά και καταγέλαστος».

Ως εκ τούτου, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω «όχι μόνο τα λεφτά που σας επιστρέφει ο κ. Μαρινάκης», αλλά όλο το ποσόν που μοιράσθηκε στα μέσα ενημέρωσης και να επαναδιαθέσει με αξιοκρατικά κριτήρια. «Να πάρετε πίσω το πρόγραμμα της ντροπής. Και να τα δώσετε με κριτήρια, ίδια για όλους, όχι μόνο σε όσους σας κάνουν αγιογραφίες».

«Μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα...»

Για την ουσία του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, αφού επανέλαβε ότι είναι χουντικής έμπνευσης, παρέπεμψε και στην αντίδραση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, παρατηρώντας μάλιστα «δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι δικηγόροι, κύριε Μητσοτάκη».

Όπως διάβασε από το κείμενό τους, η αντίδρασή τους συνίσταται στη θέση ότι η κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου «πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου».
Παρέπεμψε δε, στο κείμενο «Κατ' άρθρον Ερμηνεία του Συντάγματος», το οποίο έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, ο νυν υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου αναφέρεται ρητά: «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα».

Υπενθύμισε επίσης ότι κανένα ελληνικό Σύνταγμα -από το 1864 που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης- δεν επέβαλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων. «Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, με τη φράση: Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των. Η ρήτρα αυτή όχι απλώς δεν επαναλήφθηκε, αλλά συνειδητά απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975. Κατασκευάζετε λοιπόν, ένα νέο λόγο απαγόρευσης συγκεντρώσεων, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και που δεν επιτρέπεται να προστεθεί με νόμο».

Διαβεβαίωσε δε, ότι ο εν λόγω νόμος (σ.σ. θα υπερψηφιστεί απόψε) θα καταλήξει εκεί που του αξίζει: στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας».

«Μια κοινωνία που θα τρώει τις σάρκες της»

Αναφορικά με το μόνιμο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο περιορισμός στις συγκεντρώσεις γίνεται για να μην προκαλούν προβλήματα ολιγάριθμες συναθροίσεις, ο κ. Τσίπρας επικαλέσθηκε την ισχύουσα διάταξη (σ.σ. του 2013) που τις περιορίζει στο πεζοδρόμιο.

«Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι κοινωνικό αυτοματισμό. Η οργή να στρέφεται όχι στον θύτη αλλά από το ένα θύμα της πολιτικής σας στο άλλο.

  • Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να κατηγορούν τους νεότερους.
  • Οι φτωχοί τους φτωχότερους.
  • Οι άνεργοι τους εργαζόμενους.
  • Ο ιδιωτικός υπάλληλος των 600 ευρώ να κατηγορεί αυτόν των 700 ευρώ.
  • Ο ένας καταστηματάρχης τον άλλον στον απέναντι δρόμο.
  • Μια κοινωνία που θα τρώει τις σάρκες της, για να βγαίνει άτρωτη η εξουσία που έχει σφραγίσει για τα καλά κάθε βαλβίδα αμφισβήτησής της».

«Ντροπή, κυρία Γεννηματά»

Ο κ. Τσίπρας καυτηρίασε τη στάση του ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο: «Είναι διπλή ντροπή να το ψηφίζετε εσείς, κυρία Γεννηματά», είπε, σημειώνοντας ότι «ίσως κάποιοι ζήλεψαν την πορεία του κ. Χρυσοχοΐδη».

Σ' αυτό το σημείο, τόνισε ότι παρά την πορεία του ΚΙΝΑΛ, «η προοδευτική παράταξη έχει και θα έχει μέλλον μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v