Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Συνταγματικό «πραξικόπημα» εις βάρος των συνταξιούχων

Από αναδρομικά 3,9 δισ. ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 1,4 δισ. ευρώ, που γίνονται 900 εκατ. ευρώ στην τροπολογία. Kαταργούνται δια νόμου οι αξιώσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά στις επικουρικές και στα δώρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνταγματικό «πραξικόπημα» εις βάρος των συνταξιούχων

Εξαπάτηση των συνταξιούχων καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, διαψεύδοντας το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι η δικαστική απόφαση για τα αναδρομικά αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας στην αίθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή, παρουσία του κ. Μητσοτάκη, όσο και η τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου λίγο μετά στο περιστύλιο, μίλησαν για απόφαση που αφορά τόσο τις κύριες συντάξεις όσο και τις επικουρικές και τα δώρα.

Βάσει αυτών άλλωστε, όπως είπαν, ο υπολογισμός των αναδρομικών ήταν 3,9 δισ. ευρώ και όχι 1,4 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή ότι θα δώσει η κυβέρνηση εντός του έτους.

Το ακόμα χειρότερο, κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι από το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης (τροπολογία) που κατέθεσε στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή προκύπτει ότι τα αναδρομικά που θα δοθούν δεν είναι καν 1,4 δισ. αλλά μόλις 900 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Με την επιπλέον πρόβλεψη ότι οι αξιώσεις όλων για αναδρομικά στις επικουρικές και στα δώρα καταργούνται δια νόμου.

Επιπλέον, κατά τους υπολογισμούς τους, προκύπτει ότι δεν έχουν λαμβάνειν αναδρομικά όσοι λαμβάνουν κύρια και επικουρική μαζί έως 1.000 ευρώ.

Όσο για το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το δημοσιονομικό περιθώριο έχει φτάσει στα όριά του, ενώ υπάρχουν ανάγκες για την άμυνα της χώρας, η αξιωματική αντιπολίτευση παραπέμπει στην εκτίναξη του αριθμού των μετακλητών με σημαντικές αυξήσεις των αποδοχών τους, καθώς και σε επιλογές όπως η «λίστα Πέτσα». 

«Πάμε σε νέο κύκλο κοινωνικού αυτοματισμού, όπου οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι ή οι επαγγελματίες με το λουκέτο στο χέρι θα κατηγορούνται ότι στερούν από τους άλλους μερίδιο ενίσχυσης. Αλλά ποιοι θα είναι οι άλλοι όταν όλοι πλήττονται;», το ερώτημα που θέτουν κορυφαία στελέχη και που, κατά τις πληροφορίες, θα προβάλλουν με ένταση το επόμενο διάστημα.

Μόνο 900 εκατ. ευρώ...

Ειδικότερα, σύμφωνα με αρμόδιες κομματικές πηγές:

• Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επανέλαβε ότι οι περικοπές που έγιναν το 2012 από τον κ. Βρούτση στις συντάξεις είναι αντισυνταγματικές. Οι περικοπές αυτές αφορούσαν κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις και δώρα.

• Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε επίσης ότι η αντισυνταγματικότητα αυτή θεραπεύτηκε από τον ασφαλιστικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου), που ισχύει από τον Μάιο του 2016.

• Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι οφείλονται αναδρομικά στους συνταξιούχους για 11 μήνες, από το καλοκαίρι του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

Τα αναδρομικά αφορούν, σαφέστατα, τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές και τα δώρα. Το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να καταβληθεί στους συνταξιούχους ανέρχεται στα 3,9 δισ.

• Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες ότι θα καταβάλει στους συνταξιούχους όχι όλα όσα δικαιούνται αλλά μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων. Κούρεψε δηλαδή κατά πάνω από 60% τα οφειλόμενα αναδρομικά.

• Ισχυρίστηκε ψευδώς, δε, ότι αυτή ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανακοινώνοντας ότι δεν θα δώσει στους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται αλλά μόλις 1,4 δισ.

• Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην καταβάλει τα αναδρομικά για επικουρικές και δώρα, κατά παράκαμψη του Συντάγματος και του Συμβουλίου της Επικρατείας, πλήττει πρωτίστως τους χαμηλοσυνταξιούχους.

• Λίγη ώρα αργότερα, κατατέθηκε η σχετική τροπολογία, η οποία αποκαλύπτει μία ακόμη χειρότερη πραγματικότητα. Τα χρήματα που τελικά προβλέπεται ότι θα δοθούν στους συνταξιούχους δεν είναι καν 1,4 δισ. αλλά μόλις 900 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει ότι οι αξιώσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά στις επικουρικές και στα δώρα καταργούνται δια νόμου. Πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα, για ακραία μεθόδευση εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων, για κατάφορη παραβίαση του κράτους δικαίου. Η προκλητικότητα της κυβέρνησης να εμπαίζει με τέτοιο τρόπο τους συνταξιούχους αλλά και τους θεσμούς, ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

«Μεγάλοι χαμένοι» το 70% των χαμηλοσυνταξιούχων

Σε δήλωσή του ο εργατολόγος (και πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) Διονύσης Τεμπονέρας κατήγγειλε ότι η κίνηση της κυβέρνησης απέχει παρασάγγας από την υποχρέωση συμμόρφωσής της με τις δικαστικές αποφάσεις.

«Το κόστος συμμόρφωσης για ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, για κύριες συντάξεις, επικουρικές και δώρα, ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ. Συνεπώς το ποσό των 1,4 δισ. (που δεν διευκρινίζεται αν είναι καθαρό ή μεικτό) απέχει παρασάγγας από τη "συμμόρφωση" με τις δικαστικές αποφάσεις», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι μεγάλοι χαμένοι θα είναι το 70% των χαμηλοσυνταξιούχων που δεν έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ και δεν έχουν να λαμβάνουν απολύτως τίποτα.

ΚΙΝΑΛ: Κυβερνητικός εμπαιγμός

«Διπλό εμπαιγμό για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχων» χαρακτηρίζει το ΚΙΝΑΛ την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει αναδρομικά μόνο κατά το μέρος που αφορά τις κύριες συντάξεις και όχι για το σύνολο των περικοπών που έχουν κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματικές.

Όπως τονίζουν στελέχη του, «η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους που δήθεν θα ωφεληθούν είναι απολύτως ψευδής και παραπλανητική. Η αλήθεια είναι ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων) που δεν είχαν καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις παρά μόνο στα δώρα ή στις επικουρικές δεν θα έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις εξαγγελίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v