Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς Καστελόριζο πλέει το Ορούτς Ρέις, συνοδεία τουρκικών πολεμικών

Η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης. Με δική της Navtex απάντησε η Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας ότι η τουρκική είναι άκυρη. Τηλεφωνικές επικοινωνίες Μητσοτάκη με Charles Michel και Jens Stoltenberg.

Προς Καστελόριζο πλέει το Ορούτς Ρέις, συνοδεία τουρκικών πολεμικών

Σε άλλη μια πρόκληση προβαίνει η Τουρκία, η οποία προχώρησε σε έκδοση Navtex για το Ορούτς Ρέις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει ο Σκάϊ, εκδόθηκε νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρέις σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης. Ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι από χτες το Ορούτς Ρέις έχει κλείσει τους πομπούς του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη κατευθύνεται στην περιοχή και συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία. Σε ανάρτησή του ο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι το «Ορούτς Ρέις» έφτασε στο σημείο των ερευνών επισημαίνοντας ότι «οι προσπάθειές μας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας θα συνεχιστούν αδιάκοπα. Οι 83 εκατομμύρια Τούρκοι μας στηρίζουν».

 

Επίσης, από σήμερα το πρωί, στις 05:00, ενεργοποιείται και η Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Ο ελληνικός στόλος είναι στις θέσεις του και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ανακληθεί οι άδειες για το στρατιωτικό προσωπικό όλων των κλάδων και υπάρχει διώρη ετοιμότητα απόπλου για τα πλοία. 

Το πρωϊ υπήρξε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Τώρα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Παράλληλα, απαντώντας στην τουρκική πρόκληση της έκδοσης Navtex για έρευνες νότια του Καστελόριζου, η Αθήνα αποφάσισε να εκδώσει δικής της Navtex. Η αντί -Navtex, εκδόθηκε από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού του Ηρακλείου και ξεκαθαρίζει ότι η τουρκική είναι άκυρη.

Εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης ήδη ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και το απόγευμα θα συνομιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Jens Stoltenberg.

Θυμίζεται ότι μόλις χθες την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής παραβατικότητας εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ είναι η ακόλουθη:

«Οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια.

Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και την Πολιτική Ασφάλειας, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια που απαιτείται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανέναρξης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v