Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δένδιας: Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα, δεν θα υπάρξει ανοχή

Να αποχωρήσει από τα ελληνικά ύδατα καλεί την Αγκυρα ο Ελληνας ΥΠΕΞ. Ελληνικό αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρ. Ενωσης με θέμα την τουρκική προκλητικότητα.

Δένδιας: Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα, δεν θα υπάρξει ανοχή

Μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών στη σκιά των εξελίξεων. Οπως είπε υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο. Παρά την προσήλωση της Ελλάδας στο διάλογο η Τουρκία αποφάσισε να προσηλωθεί στην προκλητικότητα, σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα, δεν θα υπάρξει ανοχή».

Αναλυτικά η δήλωση:

Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της.

Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα.

Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους. Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v