Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπεύδει να κυρώσει τη συμφωνία με Αίγυπτο η κυβέρνηση

Η κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ και το ενδεχόμενο νέων τουρκικών ερευνών με κλιμάκωση των προκλήσεων και κινήσεις μεταξύ Ρόδου-Κρήτης. Γιατί κλείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο «παρών» στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Σπεύδει να κυρώσει τη συμφωνία με Αίγυπτο η κυβέρνηση

Πώς μπορεί να ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία όταν το Oruc Reis θα μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τη λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 23 Αυγούστου;

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άγκελα Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα, φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για διάλογο εάν το τουρκικό σκάφος δεν αποχωρήσει από την περιοχή. Σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες δε, δεν αρκεί το ερευνητικό σκάφος να βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα «αλλά να μην ξαναμπεί», δηλαδή να ακυρώσει στην πράξη τη NAVTEX και να περιορίσει τις έρευνές του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Προς το παρόν, η εν λόγω προϋπόθεση κάθε άλλο παρά υλοποιείται.

Αρμόδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, επισημαίνουν δύο κρίσιμα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογος ακόμα και μετά τις 23 Αυγούστου.

  • Το ένα αφορά την κύρωση της Συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου από την ελληνική Βουλή. Κατά τον σχεδιασμό, η κύρωση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε να μπει η διαδικασία σε πρώτη προτεραιότητα αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, δηλαδή αμέσως μετά τις 24 Αυγούστου. «Δεν υπάρχει περίπτωση ο Ερντογάν να προβεί σε κίνηση ‘καλής θέλησης’ ενόσω η Βουλή θα εγκρίνει τη Συμφωνία που πυροδότησε τη νέα τουρκική προκλητικότητα», αναφέρει έμπειρο, περί τα ελληνοτουρκικά, στέλεχος. Οι ίδιες πηγές θεωρούν «αδύνατον» να αναβάλλει η κυβέρνηση την κύρωση, καθώς μία τέτοια κίνηση θα προκαλούσε «σεισμό» στην περιοχή και στο εσωτερικό της χώρας.
  • Το δεύτερο αφορά νέα (ή νέες) NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες στο τμήμα μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, ακριβώς για να «ακυρώσει» στην πράξη την ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία. «Μία τέτοια ενέργεια χωρίς απάντηση από την Ελλάδα και τους εταίρους θα σηματοδοτήσει τεράστια εθνική ήττα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εισηγήσεις για «παρών» στην ψηφοφορία

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή, οι περισσότεροι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εισηγούνται το «παρών». Κι αυτό διότι, κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, η Συμφωνία έχει προβληματικά στοιχεία τα οποία ανέδειξε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μικρή επήρεια της Κρήτης ή όριο στον 28ο μεσημβρινό που «κόβει» στη μέση τη Ρόδο.

Το βασικότερο όμως είναι πως δεν έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση σε ποια στρατηγική υπάγεται αυτή η Συμφωνία: “αλλιώς την ερμηνεύεις εάν πρόκειται για επίδειξη πυγμής χωρίς να έχουν προϋπολογισθεί οι συνέπειες τόσο με την Τουρκία όσο και με τους εταίρους, και αλλιώς εάν είναι συστατικό μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής με αρχή-μέση-τέλος, όπου θα μπορούσες να αποδεχτείς μίνιμουμ υποχωρήσεις για να κερδίσεις τη μάξιμουμ διαπραγμάτευση”, είναι το σκεπτικό.

Θεωρείται βέβαιο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από το ΥΠΕΞ πριν ξεκινήσει η διαδικασία στη Βουλή, προκειμένου να καταλήξει στη στάση που θα τηρήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v