Η πανδημία αλλάζει τους σχεδιασμούς στη Νέα Δημοκρατία

Ηλεκτρονικά οι εσωκομματικές εκλογές, ενόψει συνεδρίου. Τηλεδιασκέψεις αντί επισκέψεων βουλευτών και γαλάζιων στελεχών σε όλη τη χώρα. Ποιοι είναι οι επικεφαλής των θεματικών τομέων του κόμματος.

Η πανδημία αλλάζει τους σχεδιασμούς στη Νέα Δημοκρατία

Τρόπους για να διατηρήσει τον διακριτό του ρόλο από την κυβέρνηση αναζητά ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτό. Άγνωστο ακόμα είναι αν θα πραγματοποιηθούν -λόγω κορωνοϊού- οι προγραμματισμένες επισκέψεις γαλάζιων στελεχών σε όλη την Ελλάδα, με φόντο την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, παρόλο που η ΔΕΘ -στο εμπορικό της σκέλος- ακυρώθηκε. 

Σύμφωνα με τον κομματικό σχεδιασμό ο οποίος θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα με βάση και τις τελευταίες επιδημιολογικές εξελίξεις, η φετινή «εξόρμηση» έχει σκοπό να ξεφύγει από τα καθιερωμένα εθιμοτυπικά όρια και να επεκταθεί στους νομούς ολόκληρης της χώρας, με κορύφωση τη Μακεδονία και τη Θράκη. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις αντί επισκέψεων, με τη συμμετοχή βουλευτών, μελών της Πολιτικής Επιτροπής, μελών της ΟΝΝΕΔ και στελεχών του κόμματος που θα επικοινωνήσουν με εκπροσώπους επιχειρήσεων, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών.

Επιδίωξη της Πειραιώς είναι, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «να αναδειχθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που εφαρμόζονται, καθώς και οι νέες προκλήσεις που δημιουργούνται στη μετά κορωνοϊό εποχή».

Την ίδια ώρα, η πανδημία έχει πάει πίσω χρονικά τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων κομματικών οργάνων σε ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) και ΔΗΜΤΟ (Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις), με φόντο το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τον προσεχή Δεκέμβριο. Με τα παρόντα δεδομένα η διαδικασία αναμένεται να λάβει χώρα γύρω στον Οκτώβριο και μία από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι να διεξαχθεί ηλεκτρονικά. Και αυτό τόσο για λόγους προστασίας της υγείας όσο και για να υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια. Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από την πορεία του ιού, δεδομένου ότι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, όπως λένε στην Πειραιώς, είναι η ύψιστη προτεραιότητα.

Με αφορμή, εξάλλου, τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, διοργανώθηκαν τον τελευταίο μήνα περισσότερες από 10 διαδικτυακές εκδηλώσεις, όπου μέλη της κυβέρνησης παρουσίασαν στα στελέχη του κόμματος, αλλά και σε εκπροσώπους τοπικών κοινωνιών έναν πρώτο απολογισμό για θέματα του τομέα ευθύνης τους καθώς και τον σχεδιασμό τους για το επόμενο διάστημα.

Νέο μοντέλο και νέα πρόσωπα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, τους τελευταίους μήνες ορίστηκαν επικεφαλής στους θεματικούς τομείς μη κοινοβουλευτικά στελέχη, με κριτήρια την επαγγελματική τους διαδρομή και την κοινωνική τους δράση. Συγκεκριμένα, επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίστηκε ο Γιώργος Κουμπαράκης, υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΕΜΠ με ειδίκευση στα πολεοδομικά και αναπτυξιακά έργα. Για τα θέματα της ασφάλειας, τον Τομέα Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη. 

Στον τομέα της Παιδείας, επικεφαλής για την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι ο Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο Αναστάσιος Κορίλλης, καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, ενώ για την Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθηση η Αναστασία Σαρχόσογλου, Γεωπόνος Επιστήμης Τροφίμων και καθηγήτρια σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων. Επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Περιβάλλοντος έγινε η δικηγόρος- δημοσιογράφος Χρυσαυγή Ατσιδάκου, ενώ τον Θεματικό Τομέα Ενέργειας ανέλαβε ο Σωτήρης Ησαΐας, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος εταιρειών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. 

Στον Τομέα Δικαιοσύνης έχει τοποθετηθεί ο δικηγόρος Ανδρέας Τζουμάνης ενώ ο Βασίλειος Θεοδουλίδης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Υγείας. Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού είναι ο Μύρων Φλουρής, ανώτερο στέλεχος επιχειρήσεων και του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών ο πολιτικός μηχανικός Θανάσης Βαμβίνης. Στον Τομέα Τουρισμού επικεφαλής είναι ο Γρηγόρης Τάσιος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Π.Ο.Ξ. και Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. 

Τέλος, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις οργανώσεις του Εξωτερικού, πλήρως ανανεωμένη είναι η Γραμματεία Ελλήνων της Διασποράς που κύριο στόχο έχει να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας µε τους Έλληνες του εξωτερικού. Επικεφαλής της Γραμματείας είναι ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, οικονομολόγος, γεννημένος το 1993 με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία. Η Γραμματεία απαρτίζεται από πολλά νέα πρόσωπα που ως επί τω πλείστων έχουν ζήσει και εργαστεί στο εξωτερικό με την πλειοψηφία μάλιστα να είναι γυναίκες όπως η Σέβη Κονταξή, η Μαρία Μαυριδάκη και η Άννα Ντάλες.

Φίλιππος Πανταζής [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v