Τριπλή εξίσωση υψηλής δυσκολίας για την κυβέρνηση

Κορωνοϊός, οικονομία και τουρκικές προκλήσεις οι φθινοπωρινές δοκιμασίες για το Μέγαρο Μαξίμου. Προβληματισμός για τα νέα αυξημένα κρούσματα σε όλη τη χώρα. «Η διπλωματία έχει αρχίσει να αποδίδει», η εκτίμηση για τα εθνικά θέματα.

Τριπλή εξίσωση υψηλής δυσκολίας για την κυβέρνηση

Με αρκετά ανοιχτά μέτωπα βρίσκει το τέλος του καλοκαιριού την κυβέρνηση. Κορωνοϊός, τουρκικές προκλήσεις και οικονομία είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια της σύνθετης εξίσωσης που καλείται να επιλύσει το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια κρίσιμη συγκυρία με πολλές ιδιαιτερότητες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους αρμόδιους υπουργούς και τους ειδικούς συμβούλους του, τεχνοκράτες και επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει δραστικά τις συγκεκριμένες προκλήσεις, δίχως να διαταραχθούν και οι αναγκαίες ισορροπίες.

Όπως, για παράδειγμα, αυτή της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της ταυτόχρονης διάσωσης της οικονομίας. Όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, «κύριος και αποκλειστικός στόχος από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε και στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα ήταν η προάσπιση με κάθε τρόπο, της υγείας των πολιτών», ωστόσο, από την άλλη, βρίσκεται σε εξέλιξη το επικαιροποιημένο σχέδιο στήριξης της οικονομίας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που επλήγησαν από την πανδημία και θα το ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Η οικονομία, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «θα επιδιώξουμε να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ανοικτή και να σωθεί ότι είναι εφικτό από την τουριστική περίοδο. Ο τουρισμός άνοιξε μεθοδικά και μετά από μεγάλο υγειονομικό αλλά και επιχειρησιακό σχεδιασμό. Η άλλη επιλογή, θα ήταν να ακολουθηθεί αυτό που πρότεινε δια της πλαγίας ο κ. Τσίπρας: όλοι στο ταμείο ανεργίας και ο τουρισμός κλειστός», σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναγνωρίζουν πάντως ότι τα δύσκολα στην οικονομία βρίσκονται μπροστά.

«Εικόνες Ιταλίας»

Παράλληλα, ο προβληματισμός για τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι έκδηλος στην κυβέρνηση. Μολονότι επιχειρείται να υποβαθμιστεί το πρόβλημα, με τις διαβεβαιώσεις ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για έξαρση» και ότι καταγράφεται «καλή επιδημιολογική εικόνα συγκριτικά με άλλες χώρες», δεδομένη είναι η ανησυχία ενόψει και του δύσκολου φθινοπώρου.  Τα χθεσινά 264 νέα κρούσματα εντός του τελευταίου 24ώρου σήμαναν νέο συναγερμό, με τον δείκτη R για την μετάδοση του ιού να έχει πλέον ξεπεράσει το 1 και τον καθηγητή Νίκο Σύψα να προειδοποιεί ότι «δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα». 

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι και το δεύτερο κύμα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, προσδιορίζοντας τρεις κρίσιμους παράγοντες γι’ αυτό: Τον έγκαιρο σχεδιασμό, τη συνέχιση της θωράκισης του Συστήματος Υγείας με εξοπλισμό και προσωπικό και την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών. Γι’ αυτό εξετάζεται η πιο τακτική -όχι καθημερινή- ενημέρωση των πολιτών προκειμένου, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, να είναι σε γνώση της κατάστασης, να λαμβάνουν οδηγίες από έγκυρα επιστημονικά χείλη και να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, όπως έχει τονίσει  ο κ. Μητσοτάκης, «είμαστε έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο αυτά τα μέτρα, στηριζόμενοι πάντα σε πραγματικά δεδομένα».  Η κυβέρνηση βλέπει απέναντί της, πέραν του εφησυχασμού, και τις διαφόρων ειδών διαφορετικές απόψεις και θεωρίες, οι οποίες κυκλοφορούν εσχάτως, καθώς και τις κινήσεις κατά της μάσκας στα σχολεία, που ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα. «Ο ανορθολογισμός και η συνωμοσιολογία που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν εξαφανίστηκαν. Κόστισαν ακριβά στη χώρα, αλλά τώρα θα κοστίσουν ζωές», σχολιάζει σχετικά κυβερνητικό στέλεχος.

Το Βερολίνο πιέζει

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, σήμερα ολοκληρώνεται η τουρκική NAVTEX για την έξοδο του Oruc Reis στο Αιγαίο και κρίσιμη θα είναι η επόμενη κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ενεργοποίηση της διπλωματίας έχει αρχίσει να αποδίδει, διεθνοποιεί το ζήτημα της Τουρκίας και έχει πλέον καταστήσει κοινό τόπο στους εταίρους ότι αυτή η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας συνιστά «πρόκληση» για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο διεθνής παράγοντας καλεί σε αποκλιμάκωση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών  Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα την προσεχή Τρίτη, σε μια διαμεσολαβητική προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών για τον οποίο ειδικά το Βερολίνο πιέζει έντονα.

Οι συζητήσεις με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, όπως ανακοινώθηκε, θα περιλαμβάνουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου.

Το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει στην πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι σχετικά με την Τουρκία, «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» στο Συμβούλιο της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου,  συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων. Η πρώτη συζήτηση αναμένεται να γίνει στις 27 Αυγούστου, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell αναμένεται να παρουσιάσει μια λίστα επιλογών για κυρώσεις με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου.

Προς ώρας, πάντως, την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη κίνηση του Τούρκου Προέδρου, η κυβέρνηση έχει προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, που θα κυρωθούν την προσεχή Τετάρτη από την Ολομέλεια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v