Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αποτιμά η Αθήνα τη γερμανική διαμεσολάβηση στα ελληνοτουρκικά

«Διάλογος υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων δεν νοείται», το μήνυμα του Μαξίμου. Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή για τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία. Οι αιχμές προς τον Αλέξη Τσίπρα και η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Πώς αποτιμά η Αθήνα τη γερμανική διαμεσολάβηση στα ελληνοτουρκικά

Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης να αποτύχει προσπάθειας για να γεφυρωθεί το ελληνοτουρκικό χάσμα. Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της χθεσινής διπλής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας σε Αθήνα και Άγκυρα, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την επανέναρξη των συνομιλιών τους. Το απειλητικό σε βάρος της Ελλάδας ύφος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μπροστά μάλιστα στον ομόλογό του Χάικο Μάας, ήταν το αποκορύφωμα των χθεσινών τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες δείχνουν να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Αποτιμώντας την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «η πρωτοβουλία της Γερμανίας, ως προεδρεύουσας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλει θετικά στην επιχείρηση αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Η Τουρκία, ωστόσο, συνεχίζει να προκαλεί. Εμμένει σε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά. Η παραβατικότητα, όμως, δεν παράγει δικαιώματα», τονίζει η ελληνική πλευρά.

Πλέον η χώρα μας ρίχνει το γάντι στην Ε.Ε. και στους εταίρους μας: «Είναι προφανές πως οι προκλήσεις της Άγκυρας υπερβαίνουν τα όρια διμερών διαφορών, αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία της», σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, προσβλέποντας στην παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων στο αυριανό άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών από τον ύπατο εκπρόσωπο Ζ. Μπορέλ.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι «η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα», καθώς και ότι «διάλογος υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων δεν νοείται». Άλλωστε, υπογραμμίζουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, η συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας είναι απόδειξη ότι οι αναφορές της στον διάλογο είναι προσχηματικές, κάτι που τονίστηκε και προς τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας που επισκέφθηκε την Αθήνα. Η Ελλάδα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «ουδέποτε αρνήθηκε τον διάλογο, όμως αυτός είναι ανέφικτος όσο επικρατεί ένταση στη θάλασσα, στην ξηρά και στον αέρα. Επίσης, ο διάλογος πρέπει να είναι σαφώς οριοθετημένος και να διεξάγεται σε ξεκάθαρο πλαίσιο, δηλαδή θα αφορά τη μοναδική εκκρεμότητα, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αίγυπτος και Ιταλία

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Η πρώτη, όπως αναμένεται να σημειώσει ο πρωθυπουργός, σηματοδοτεί μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα μιλήσει και για μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνη με τη νομιμότητα, που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Παράλληλα, θα ασκήσει δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του «παρών» στη συγκεκριμένη συμφωνία. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το φόρουμ των Δελφών είχε ζητήσει την τμηματική -έστω- οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, κάτι που τώρα δεν το ψηφίζει.

Όσον αφορά τη συμφωνία με την Ιταλία, στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για μία «ιστορικής σημασίας» εξέλιξη για τη χώρα μας, αίροντας με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών, επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ενώ γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα και στην προοπτική επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Κάτι που, σύμφωνα με ένα σενάριο, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v