Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ενίσχυση με 18 νέα Rafale και τέσσερις φρεγάτες

Μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός: «Μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων». Παράλληλα, ανακοίνωσε την ενίσχυση των ελληνικών όπλων με νέο οπλισμό και προσλήψεις.

Μητσοτάκης: Ενίσχυση με 18 νέα Rafale και τέσσερις φρεγάτες

Την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με μια μοίρα 18 αεροσκαφών Rafale αλλά και με τέσσερις νέες φρεγάτες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από στο Thessaloniki Helexpo Forum στη Θεσσαλονίκη.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η Αγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο.

Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, κάτι που καταδίκασαν στην Κορσική όλα τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου.

Στις απειλές και τα συνθήματα, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική και επιχειρήματα γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η διπλωματία. Εχουμε πολλούς συμμάχους. Είμαστε χώρα ειρηνική, έτοιμη να συνεργαστεί και με την Τουρκία. Αν αυτή δεν συμφωνεί για το θέμα που αποτελεί τη μείζονα διαφορά μας, αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, τότε το διεθνές δικαστήριο μπορεί να δώσει λύση.

Μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων 

Ο τομέας της άμυνας τα τελευταία χρόνια γνώρισε αποεπένδυση. Ηλθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες μας και τις δυνατότητες, η ώρα να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας αποφάσεις που όπως είπε, πολλαπλασιάζουν την ισχύ των ελληνικών όπλων.  

Πρώτον, η πολεμική αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα 18 αεροσκαφών Rafale με αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη υπεροχής, τέταρτης γενιάς.

Δεύτερον, το πολεμικό ναυτικό ξεκινά διαδικασία για την ένταξη στο στόλο του τεσσάρων νέων φρεγατών.

Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τέσσερις φρεγάτες που είναι διαθέσιμες. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν από τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα, από τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο.

Τρίτον, εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο των τριών κλάδων, εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά όπλα για το στρατό, νέες τορπίλες βαρέος τύπου για το πολεμικό ναυτικό και νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την αεροπορία.

Τέταρτον, το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας.

Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται το πλαίσιο της θητείας και της εκπαίδευσης, ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες, επαγγελματικά εφόδια για την επαγγελματική τους ζωή.

Πέμπτον, ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία. Στα ναυπηγεία Ελευσίνας αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έρχεται σύντομα στρατηγικός επενδυτής. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ.

Εκτον, οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v