Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης, μείωση εισφορών 3%

Μέτρα με ισχύ το 2021 από την κυβέρνηση. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης, μειώνονται τρεις ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές. Επιδότηση προσλήψεων για 100.000 υπαλλήλους. Παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ.

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης, μείωση εισφορών 3%

Ο χειμώνας κρύβει παγίδες και γι’ αυτό χρειάζονται συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Όπως είπε το πρόγραμμα του έχει τον τίτλο «αυτοπεποίθηση» σε άμυνα (ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την αγορά 18 Rafale, την εκκίνηση της διαδικασίας αγοράς τεσσάρων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων υφιστάμενων) και στην υγεία-οικονομία.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 12 πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας, τα οποία χαρακτήρισε «12 βήματα αυτοπεποίθησης», συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Τέσσερα στηρίζουν την εργασία, τρία τη ρευστότητα και πέντε το εισόδημα των αδύναμων και της μεσαίας τάξης.

  1. Μειώνονται τρεις μονάδες, στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού για το 2021. Υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Η εταιρεία θα οφεληθεί κατά 301 ευρώ.
  2. Καταργείται εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο ισχύει για ένα έτος, το 2021. Εργαζόμενος με 2.000 ευρώ κερδίζει 360 ευρώ ετησίως.
  3. Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη για κάθε νέα υπάλληλο με όρο ότι δεν θα μειωθούν θέσεις εργασίας. Επιδότηση 200 ευρώ θα έχει η εταιρεία που θα προσλάβει μακροχρόνια άνεργο.
  4. Συνεχίζεται το πρόγραμμα Συν-Εργασία έως το τέλος του 2020 για να αναπληρώνονται οι αμοιβές για όσους δουλεύουν με μειωμένο ωράριο. Επεκτείται και η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στον τουρισμό, την εστίαση και τον αθλητισμό. Προστίθενται οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
  5. Ανοίγει τρίτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Θα είναι 1,5 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει τέταρτος κύκλος με 600 εκατ. ευρώ
  6. Θεσπίζονται υπεραποσβέσεις (200%) και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία χρόνια
  7. Πληρώνονται τον Οκτώβριο τα αναδρομικά στους συνταξιούχους ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο θα πληρωθούν 460 εκατ. σε δικαιούχους λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
  8. Καταργείται σε μόνιμη βάση από το 2020 ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά της χώρας.
  9. Για τους απασχολούμενους σε κλάδους που επλήγησαν αναβάλλεται μέχρι τον Απρίλιο του 2021 η πληρωμή κάθε οφειλής (ασφαλιστικές-εφορία) που δημιουργήθηκαν στην κρίση.
  10. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές
  11. Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2020
  12. Παρατείνονται για δυο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν. Μειώνονται σε 50 (από 100) τα απαιτούμενα ένσημα

Οι μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις 

Διατηρούμε εφεδρείες, δήλωσε ο πρωθυπουργός θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Όπως είπε τα παραπάνω μέτρα δεν αποκλίνουν από τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης.

Η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να σταματήσουν οι μεγάλες αλλαγές, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Πρέπει να διαβάζει κανείς το μέλλον δήλωσε και ανακοίνωσε 12 μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στο πλαίσιο και των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη:

  • Εκσυγχρονίζεται η Αγορά Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.
  • Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και κάτοχοι στεγαστικών δανείων αποκτούν τώρα μία αληθινή Δεύτερη Ευκαιρία. Με δικαιότερο χαρακτήρα και αναπτυξιακή στόχευση.
  • Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών-δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.
  • Η Ελλάδα αποκτά νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως. Και των διδασκόντων από το 2021. Ενώ νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει κι άλλο το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
  • Ένα πολύ σημαντικό, νέο Χωροταξικό Σχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται οι χρήσεις γης. Περιορίζεται η εκτός σχεδίου και η άναρχη δόμηση. Κι απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Ένα νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια. Κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.
  • Το ΕΣΥ ενισχύεται. Θα κάνουμε μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό, με 4.000 νοσηλευτές κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.
  • Τέλος, αλλάζει δραματικά και το Δημόσιο: To ΑΣΕΠ αναδιαρθρώνεται και επιταχύνονται οι νέοι διορισμοί. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν τις 1.000. Προσβάσιμες σε λίγο και από το κινητό μας τηλέφωνο.
  • Και στην Αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v