Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν για Oruc Reis: Το αποσύραμε για να συζητήσουμε με την Αθήνα

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, για να συζητηθεί το θέμα των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες του Oruc Reis στην περιοχή.

Ερντογάν για Oruc Reis: Το αποσύραμε για να συζητήσουμε με την Αθήνα

Η Τουρκία απέσυρε το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο, για να μπορέσει να προχωρήσει η διπλωματία με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή έχουν ολοκληρωθεί, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Το Oruc Reis επέστρεψε στην περιοχή της Αττάλειας την Κυριακή, με την Αγκυρα να κάνει λόγο για τακτική συντήρηση, μια κίνηση που η Αθήνα είδε σαν ένα πρώτο θετικό βήμα για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, για να συζητηθεί το θέμα των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που είναι κρίσιμο είναι «τι θα συζητήσουμε, σε ποιο πλαίσιο θα συναντηθούμε», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Anadolu.

Καλίν (Σύμβουλος Ερντογάν): Ευνοϊκές οι συνθήκες για διάλογο με την Ελλάδα

Η Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας διαδικτυακά σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Καλίν είπε ότι η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει να χαθεί». Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι αυτό «θα έχει θετική αντανάκλαση» στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

«Ο πρόεδρός μας έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία», είπε ο Καλίν. «Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες. Θα ξαναρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες σύντομα», διαβεβαίωσε.

Μέχρι τώρα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι απλώς για μια συντήρηση ρουτίνας.

«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ», είπε. «Ευελπιστούμε, πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα επίπεδο συνεννόησης σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες, για να ξαναρχίσουν αυτές οι συνομιλίες», πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v