Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Νέος συναγερμός στην κυβέρνηση για τις ΜΕΘ

Νέα δοκιμασία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ανησυχία για τις μαζικές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αγώνας δρόμου για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid. Σε ισχύ από σήμερα τα νέα αυστηρότερα μέτρα στην Αττική. Ποια είναι τα... επόμενα.

Κορωνοϊός: Νέος συναγερμός στην κυβέρνηση για τις ΜΕΘ

Οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας προβληματίζουν έντονα την κυβέρνηση, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να πολλαπλασιάζονται, οι θάνατοι να αυξάνονται, όπως και οι διασωληνωμένοι ασθενείς των νοσοκομείων. Ειδικά όσον αφορά το τελευταίο, οι 78 πολίτες που  νοσηλεύονται πλέον διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία αναφοράς έχουν σημάνει νέο συναγερμό σε Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Υγείας και επιστήμονες, που αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Ήλπιζα ότι τώρα θα ήμασταν καλύτερα απ' ό,τι την άνοιξη, δεν είμαστε. Ο ρυθμός εισόδου στο νοσοκομείο πραγματικά μας φοβίζει. Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, που για εμάς είναι τρομακτικό. Ο αριθμός μάς φοβίζει πολύ. Με το που ανοίγει η μονάδα γεμίζει». Αυτό δήλωσε χθες (στον Θέμα FM) η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, καταδεικνύοντας τις διαστάσεις του προβλήματος.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση τρέχει να αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση την κατηγορεί για μεγάλη καθυστέρηση στην προετοιμασία για το δεύτερο κύμα.

Στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως είχε πει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την περασμένη Τετάρτη, από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ, έχουν διατεθεί 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο εντός επτά ημερών θα αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ-Covid κατά 40 και είναι έτοιμο, εξετάζοντας καθημερινά τα δεδομένα, να θέσει σε εφαρμογή την επόμενη φάση του σχεδιασμού για περαιτέρω αύξηση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19, «όταν χρειαστεί».

«Πίεση στο σύστημα»

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος έκανε χθες λόγο (στον ΑΝΤ1) για «μεγάλη πίεση στο σύστημα» και για «κρίσιμη κατάσταση που πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αναστρέψουμε». Είναι ανάγκη, όπως είπε, «να ελαττώσουμε τον βαθμό πίεσης στο σύστημα, γιατί θα έρθει η πιο δύσκολη εποχή του χειμώνα, που θα έχουμε και πιο δύσκολες καταστάσεις και το σύστημα θα υποστεί περαιτέρω πίεση».

Σήμερα, εξάλλου, τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Αττική, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του ιού. Συγκεκριμένα, κλείνουν οι χειμερινοί κινηματογράφοι και αναστέλλονται όλες οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, ενώ απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Για τις θρησκευτικές τελετές, το ανώτατο όριο θα είναι τα 20 άτομα, θεσπίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η κλιμακωτή μετάβαση των δημοσίων υπαλλήλων προς τις εργασίες τους, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί. Επίσης, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι μετανάστες, στο εξής θα μεταφέρονται σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Και αυτά ενώ η κατάσταση στα σχολεία δεν δείχνει καλή, αφού ήδη αρκετά έκλεισαν λόγω θετικών κρουσμάτων, με την εξέλιξη να αξιολογείται καθημερινά και να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και επιπλέον μέτρων. Ανάμεσα στα άλλα, η πιθανότητα επιστροφής των sms για την κυκλοφορία, κυρίως για τους ηλικιωμένους, ενώ κανείς δεν αποκλείει πλέον και το lockdown για διάστημα 15 ημερών, μολονότι στην κυβέρνηση «ξορκίζουν» ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v