Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πομπέο και τρεις πρωθυπουργοί στην Ελλάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Τι σηματοδοτούν οι επισκέψεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ και των ηγετών Αυστρίας, Ολλανδίας και Δανίας. Οι στόχοι της κυβέρνησης, με φόντο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το δείπνο Μητσοτάκη προς τιμήν του επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ και η επίσκεψή τους στη Σούδα.

Πομπέο και τρεις πρωθυπουργοί στην Ελλάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Τριήμερο υψηλών διπλωματικών επαφών αυτό που ξεκινά αύριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας. Σήμερα έρχεται στη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, με την κυβέρνηση να δίνει μεγάλη σημασία στη συγκεκριμένη επίσκεψη, ενώ την Τετάρτη, τρεις Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί θα βρεθούν στην Αθήνα, ένα 24ωρο πριν από τη σύναξη των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν.

Τουρκικές προκλήσεις, μεταναστευτικό και ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων -με ξεχωριστή βαρύτητα αυτές με τις ΗΠΑ- είναι τα τρία θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συγκεκριμένες επαφές και ενώ προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ως συνέχεια της επιχειρούμενης αποκλιμάκωσης της έντασης σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Αυστρία, Ολλανδία και Δανία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχουν συναντίληψη  με την Ελλάδα σε κάποια σημεία των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και το άσυλο, ενώ το γεγονός ότι θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Και αυτό δεδομένου ότι η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα διατηρήσει την πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκοντας την ύπαρξη ενός καταλόγου επιλογών όπου θα περιγράφονται τα μέτρα και οι κυρώσεις της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας, σε περίπτωση που επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες. Οι επιλογές, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, πρέπει να είναι έτοιμες και να βρίσκονται στο τραπέζι σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθούν.

Άμυνα και επενδύσεις

Όσον αφορά την επίσκεψη Πομπέο, κατά την ελληνική πλευρά, «σηματοδοτεί τη στήριξη και αναγνώριση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια και τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ».

Η επίσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί μήνυμα με ευρύτερους αποδέκτες και υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία επισφραγίστηκε και με την ανανέωση της διευρυμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη του κ. Πομπέο, «η ανανέωση της κοινής δέσμευσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα», ο οποίος θα ξεκινήσει την επίσκεψή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία. Ακολούθως, θα συμμετάσχει με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κλάδου της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, τη σημασία ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που θα επισφραγιστεί και με την παρουσία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη συμπρωτεύουσα.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να  παραθέτει δείπνο προς τιμήν του κ. Πομπέο σήμερα το βράδυ. Την Τρίτη, οι δύο άνδρες θα επισκεφθούν τη Σούδα. Στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών που θα ακoλουθήσουν, θα λάβουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Τουρκικές αιτιάσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται και για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία που θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες και διαψεύδουν εμφατικά τις τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών. «Καμία Ελληνική Κυβέρνηση -επαναλαμβάνω καμία Ελληνική Κυβέρνηση- δεν μπορεί να συζητήσει τέτοιο θέμα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «για πολύ απλούς λόγους: Πρωτ’ απ’ όλα, στα Δωδεκάνησα δεν έχει κανένα λόγο η Τουρκία, γιατί δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος στη Συνθήκη παραχώρησής τους. Όταν έχουμε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, όταν έχουμε την ανάπτυξη της 4ης Στρατιάς στα μικρασιατικά παράλια από το 1975, όταν έχουμε το casus belli από το 1995, και φυσικά όταν έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της  άμυνας, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών, θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την κυριαρχία της χώρας μας. 

Όποιος θέτει τέτοιο θέμα στο τραπέζι, ξέρει ότι κανείς δεν κάθεται σε ένα τέτοιο τραπέζι. Μπορεί στο πλαίσιο των εσωτερικών διεργασιών της η Τουρκία να θίγει τέτοια θέματα, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να τεθεί σε ένα τραπέζι συζητήσεων με καμία Ελληνική Κυβέρνηση τέτοιο ζήτημα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v