Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προσδοκά η κυβέρνηση από την επίσκεψη Πομπέο

Η αμυντική συνεργασία, η ενέργεια και οι επενδύσεις. Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στη μάχη ΗΠΑ και Ρωσίας. Η συνάντηση με Μητσοτάκη στην Κρήτη και το μήνυμα προς την Άγκυρα. Ολοκληρώθηκε το τετ α τετ με Δένδια.

Τι προσδοκά η κυβέρνηση από την επίσκεψη Πομπέο

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα μας. Επίσκεψη για την οποία η ελληνική πλευρά έχει μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά τη στήριξη της χώρας μας από τις ΗΠΑ σε πολλά επίπεδα (γεωστρατηγική, άμυνα, ενέργεια, επενδύσεις κ.α.).

Το κατ’ αρχάς θετικό, όπως το διαβάζει η ελληνική κυβέρνηση, είναι ότι ο κ. Πομπέο είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Κύπρο και έρχεται στην Ελλάδα, αλλά δεν μεταβαίνει στην Τουρκία, γεγονός που -κατά τις ίδιες πηγές- έχει τη σημασία του. Όπως εξηγούν, η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δημιουργεί έναν ισχυρό άξονα στην περιοχή και υπενθυμίζουν πρόσφατη τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν, σε εκδήλωση της Αμερικανοτουρκικής Ένωσης των ΗΠΑ, όταν άφησε σαφείς αιχμές κατά της τουρκικής συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν θέση για το πώς οι άλλες χώρες οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους, αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικών, μονομερών ενεργειών. Αντίστοιχη δήλωση προσδοκά η Αθήνα να ακούσει και από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, είτε από τη Θεσσαλονίκη σήμερα είτε από την Κρήτη αύριο, κατά την επίσκεψή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σούδας. Οι δύο άνδρες θα έχουν μια πρώτη συνάντηση σήμερα το βράδυ στο σπίτι του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι των Χανίων, στο οποίο θα φιλοξενηθεί ο κ. Πομπέο, όπου και θα δειπνήσουν.

Αποκλιμάκωση της έντασης

Ερχόμενος χθες για την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε μέσω Twitter: «Καθ’ οδόν και πάλι προς την Ευρώπη, για να ενισχύσουμε τις ήδη δυνατές διμερείς μας σχέσεις και τη σημασία της διαρκούς περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτος σταθμός: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα». Παράλληλα, ενημέρωσε ότι συνομίλησε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της ενότητας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί για τους Αμερικανούς κομβική πύλη προς τα Βαλκάνια όσον αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο, οπότε μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή τους να την επισκεφθεί ο κ. Πομπέο, ο οποίος -σημειωτέον- δεν θα μεταβεί καθόλου στην Αθήνα. Και αυτό, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΗΠΑ και Ρωσίας για την επιρροή στα Βαλκάνια, με τη Θεσσαλονίκη να έχει κορυφαία θέση σε αυτή τη μάχη.

Στη συμπρωτεύουσα είχε νωρίτερα τετ α τετ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Το πρόγραμμα προβλέπει συνάντηση με επιχειρηματίες και παράγοντες της πόλης και την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για συνεργασία στον επιστημονικό και στον τεχνολογικό τομέα.

«Είναι πάντα υπέροχο να βλέπω τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, συζητήσαμε για τη μακρόχρονη ισχύ των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας, τα Δυτικά Βαλκάνια και την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», έγραψε ο κ. Πομπέο στον λογαριασμό του στο twitter μετά τη συνάντηση.

Όσον αφορά την αμυντική συνεργασία, οι ΗΠΑ θέλουν να δηλώσουν την ενεργή παρουσία τους στο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, η Lockheed Martin υλοποιεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, τα 4 ελικόπτερα που θα προμηθευτεί το Ναυτικό είναι αμερικανικά, ενώ ενδιαφέρον δείχνουν οι ΗΠΑ και για τα προγράμματα των τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου (MMCS), αλλά και την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ. Μάλιστα αυτή φέρεται να μπορεί να γίνει και στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα οποία επισκέφθηκε πριν από μία εβδομάδα αμερικανικό κλιμάκιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v