Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Ιστορικός» διασυρμός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού

Πώς ερμηνεύει την απάλειψη του όρου «ιστορική» από την κοινή δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ για Πρέσπες σε σύνδεση με τα ελληνοτουρκικά. Το… «μία ψυχή που είναι να βγει, ας βγει» του Τσίπρα και η αναφορά στον Σαμαρά.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ιστορικός» διασυρμός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού

Θα γινόταν η διόρθωση στην κοινή δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ περί «ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών», εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε... χαιρετίσει την «κυβίστηση» της κυβέρνησης;

Το ερώτημα εγείρεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να αναμένεται απάντηση σε αυτή τη χρονική στιγμή. Αυτό που επισημαίνουν στελέχη της, ωστόσο, είναι ότι από την ανάρτηση της κοινής δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ μέχρι τη διόρθωση (δηλαδή, την απάλειψη του όρου «ιστορική») μεσολάβησαν κάποιες ώρες.

Στη διάρκεια των οποίων ο κ. Τσίπρας ανέδειξε από το βήμα της Βουλής την κοινή δήλωση περί «ιστορικής Συμφωνίας», τη χαιρέτισε και, κοιτώντας τους «παγωμένους» βουλευτές της ΝΔ, απηύθυνε εκ νέου την πρόσκληση-πρόκληση στην κυβέρνηση να καταθέσει προς ψήφιση τις συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που αφορούν θέματα εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Τώρα που συμφωνήσατε ότι είναι ιστορική η Συμφωνία, γιατί κρύβεστε; Τώρα που βγάλατε τις περικεφαλαίες, ελάτε, οι 158 βουλευτές της ΝΔ, να ψηφίσετε τις συμβάσεις. Μία ψυχή που είναι να βγει, ας βγει», ήταν η κατακλείδα της παρέμβασής του.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας παραμένουν εδώ και δύο εβδομάδες εξίσου... παγωμένες, διότι η κυβέρνηση φοβάται διαρροές στην ψηφοφορία από το δικό της κόμμα, με τις πληροφορίες να «δείχνουν» τον Αντώνη Σαμαρά. Είναι αδύνατον ωστόσο να μην τις «φέρει» στην Ολομέλεια προς ψήφιση, διότι σε μία τέτοια περίπτωση, θα χρεωθεί μη εφαρμογή της Συμφωνίας, ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα την τηρήσει.

«Διασυρμός του κ. Μητσοτάκη»

Από τη στιγμή της παρέμβασης Τσίπρα μέχρι την απάλειψη του όρου «ιστορική» από την κοινή δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ, έφταναν στον ΣΥΡΙΖΑ πληροφορίες για «καταστάσεις ροκ», όπως έλεγαν, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, λόγω της σφοδρής αντίδρασης που προκλήθηκε στο «σκληρό» τμήμα του με πυρήνα βορειοελλαδίτες βουλευτές.

Κατά τις εν λόγω πληροφορίες, τα βέλη στράφηκαν στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (ο οποίος συνυπέγραψε την κοινή δήλωση και επέτρεψε να δημοσιοποιηθεί), ενώ υπήρξε αγώνας δρόμου προκειμένου να πειστεί η αμερικανική πλευρά «να βοηθήσει την κατάσταση», αποδεχόμενη τη διόρθωση.

Η εξέλιξη χαρακτηρίσθηκε «διπλωματικό φιάσκο» που «εξέθεσε τη χώρα», με αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να θέτουν το δεύτερο ερώτημα: εάν ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε τέτοια εσωκομματικά «πυρά» για το («ξεχασμένο»;) Μακεδονικό, πώς θα ανοίξει ελληνο-τουρκικό διάλογο με όρους που σαφώς θα ξεφεύγουν από την πάγια εθνική γραμμή «έχουμε μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ»;

Ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, μάλιστα, προχώρησε κι ένα βήμα παραπάνω, σημειώνοντας αργά το βράδυ ότι «η κυβέρνηση κινείται σαν να έχει χάσει τη δεδηλωμένη»…

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «διασυρμό της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη», ενώ ερμηνεύει τη διόρθωση ως τραγελαφική προσπάθεια (του πρωθυπουργού) να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών και να διασύρει τη χώρα διεθνώς για τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ.

Δίνει μάλιστα ραντεβού με το κυβερνών κόμμα στη Βουλή… για τη συνέχεια: «Τα υπόλοιπα με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όταν και αν βγάλει άκρη με τον κ. Σαμαρά και τους πρώην μακεδονομάχους βουλευτές του και τολμήσει να φέρει προς κύρωση τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οργή στο ΚΙΝΑΛ… για το αντίθετο

Αίσθηση προκάλεσε η οξύτατη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ στον όρο «ιστορική» Συμφωνία, θεωρώντας αρχικά ότι η κυβέρνηση επισημοποίησε τη «στροφή» της απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Στη συνέχεια, απέδωσε τη διόρθωση στη δική του αντίδραση, κάνοντας ωστόσο λόγο για «αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης».

«Τραγέλαφος»

Για κυβερνητικό τραγέλαφο έκανε λόγο το ΚΚΕ, τονίζοντας, πάντως, ότι: «Ο εθνικισμός, στον οποίο επένδυσε ως αντιπολίτευση η ΝΔ, συνάντησε τελικά τον κοσμοπολιτισμό του ΣΥΡΙΖΑ για χάρη και μόνο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών κι ευρωενωσιακών συμφερόντων που επέβαλαν τη συγκεκριμένη Συμφωνία».

Παραχαράσσετε... το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Από το ‘μην παραχαράσσετε την ιστορία στο παραχαράσσουμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ’, μια "ιστορική" συμφωνία δρόμος», σχολίασε το ΜέΡΑ25, προσθέτοντας: «Βλέπετε η ‘λαθροχειρία’ του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν το αναγκαίο συνεπακόλουθο της εξαπάτησης του κ. Μητσοτάκη, τώρα που μετεκλογικά τα κυβερνητικά πλέον στελέχη της ΝΔ άφησαν τις περικεφαλαίες τους στην άκρη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v