Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηχηρή παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις

Οι νέες έρευνες της Τουρκίας αυξάνουν μονομερώς την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και περιπλέκουν σκόπιμα τη συνέχιση των κρίσιμων συζητήσεων με την Ελλάδα, τονίζουν οι ΗΠΑ. Αντίδραση και για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ηχηρή παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις

Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου για νέες έρευνες σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα αξιώνει δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται σε ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς την ένταση στην περιοχή και σκόπιμα περιπλέκει τη συνέχιση των κρίσιμων συζητήσεων για τις έρευνες μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας, επισημαίνει.

Ο εξαναγκασμός, οι μονομερείς ενέργειες, οι απειλές, οι εκφοβισμοί και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να βάλει τέλος στις προκλήσεις και να ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις με την Ελλάδα. Οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και να παράξουν βιώσιμες λύσεις, καταλήγει η ανακοίνωση. 

  

 

ΗΠΑ: Προκλητικό το άνοιγμα των Βαρωσίων

Ανακοίνωση και για το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για τη μονομερή απόφαση ανοίγματος των Βαρωσίων και ζητά ανατροπή της απόφασης ανοίγματος».

Οπως επισημαίνει, «η απόφαση ανοίγματος των Βαρωσίων δεν συνάδει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι προκλητική και αντιπαραγωγική ως προς την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών».

Βερολίνο προς Τουρκία: Σταματήστε τα παιχνίδια και τις προκλήσεις

Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εταίρους της στην ΕΕ.

«Η Αγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επεσήμανε ο Μάας, προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v