Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστολή τελωνειακής ένωσης με Τουρκία και εμπάργκο όπλων ζητά η Αθήνα

Στόλος και πτέρυγες μάχης σε εγρήγορση για τις κινήσεις του Oruc Reis. Ανοίγει η βεντάλια των διπλωματικών κινήσεων, με την Ελλάδα να επαναφέρει το αίτημα για εμπάργκο όπλων από Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία και να θέτει θέμα αναστολής της τελωνειακής ένωσης.

Αναστολή τελωνειακής ένωσης με Τουρκία και εμπάργκο όπλων ζητά η Αθήνα

Παράλληλα με τη διπλωματική αντεπίθεση που ξεκίνησε η κυβέρνηση με συγκεκριμένες ενέργειες, μέσω του ΥΠΕΞ,  σε επιχειρησιακό επίπεδο οι Ένοπλες Δυνάμεις δια θαλάσσης, αέρος και ξηράς τελούν υπό συναγερμό. Ειδικά μέχρι την Πέμπτη, οπότε και λήγει η τουρκική Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρέις έως και εξίμιση μίλια από το Καστελόριζο, το Πεντάγωνο είναι σε επιφυλακή, δεδομένου και του απρόβλεπτου του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε εγρήγορση, με αρκετά από τα υποβρύχια και τα πολεμικά πλοία μας να έχουν ήδη κινηθεί προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ και οι Πτέρυγες Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. 

«Είναι δύσκολες αυτές οι μέρες και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Βρισκόμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», αναφέρουν στο Euro2day.gr κυβερνητικές πηγές, που επιβεβαιώνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, με τη χρήση όλων των μέσων που διαθέτουν, παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, επικεντρωμένες στο σεισμογραφικό που συνοδεύεται από μια φρεγάτα και τέσσερις μικρότερες κορβέτες. «Δεν φοβόμαστε τίποτα. Προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας απείλησε με αποστολή γεωτρύπανου απέναντι από το Καστελόριζο, προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των τουρκικών προκλήσεων, την ώρα που οι επαφές των διπλωματικών συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, Ελένης Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν αντίστοιχα, φέρονται να έχουν διακοπεί τις τελευταίες μέρες.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι οι Τούρκοι μας ωθούν να απαντήσουμε στις προκλήσεις τους, προκειμένου να φανεί ότι η χώρα μας είναι αυτή που «τινάζει στον αέρα» τις προσπάθειες προσέγγισης Αθήνας και Άγκυρας. Στο πλαίσιο αυτό, απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην αντιδρά σπασμωδικά, αλλά «με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», όπως χαρακτηριστικά λένε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η τελωνειακή ένωση

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση στο πλαίσιο ευρύτερων κινήσεων που γνωστοποιήθηκαν χθες βάζει στο τραπέζι και το θέμα της τελωνειακής ένωσης Ευρώπης-Τουρκίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Επαναφέρει το αίτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία η Αθήνα

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Οπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, στις επιστολές του ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων, τονίζουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι.

«Ανακάτεμα τράπουλας»

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο, Τετάρτη, στην Λευκωσία για την τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, απ’ όπου αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα προς την Άγκυρα. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της έντονης αντίδρασης του Ταγίπ Ερντογάν, με την «τράπουλα» στην ανατολική Μεσόγειο να ανακατεύεται διαρκώς, όσον αφορά τους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς.

Την Πέμπτη, εξάλλου, λήγει -σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον- η διορία που έδωσαν Γερμανία και Γαλλία στην Τουρκία προκειμένου να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. «Θα πρέπει να το συζητήσουμε από την Πέμπτη και μετά», σχολίασε σχετικά ο κ. Πέτσας, συνεχίζοντας: «Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η εβδομάδα ή δεν είναι η επόμενη. Είναι μια διαρκής αξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς, η οποία συνεχώς έχει μια τάση να προβαίνει σε νέες προκλητικές ενέργειες και όχι να συμμορφώνεται με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, είτε της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό το αξιολογούν, λοιπόν, και η Γερμανία και η Γαλλία και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που θα δράσουν ανάλογα».

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας θα λάβει -εκτός απροόπτου- τις οριστικές αποφάσεις της η κυβέρνηση όσον αφορά την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες φέρεται να έχει «κλειδώσει», όμως μένει να αποφασιστεί το πότε ακριβώς θα εφαρμοστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα προχωρήσει αμέσως η εφαρμογή, προκειμένου να γνωρίζουν έγκαιρα αυτοί που θα παρουσιαστούν, πόσους μήνες θα υπηρετήσουν. Δεδομένο είναι, στο πλαίσιο αυτό, ότι δεν θα ισχύσει για όσους υπηρετούν ήδη, δεν θα έχει δηλαδή αναδρομική ισχύ. 

Φίλιππος Πανταζής [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v