Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η πανδημία αγριεύει και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Επίσκεψη Τσίπρα στην «κόκκινη» Κοζάνη. Το αλαλούμ με τα γήπεδα, η «προπαγάνδα» με την επάρκεια των ΜΕΘ και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αμέσως.

ΣΥΡΙΖΑ: Η πανδημία αγριεύει και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Τα ρεκόρ που καταγράφονται στον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων κινητοποιούν την αντιπολίτευση και αναδεικνύουν την ανάγκη άμεσων μέτρων «αντί επικοινωνιακών σόου».

Ο Αλέξης Τσίπρας τροποποίησε το πρόγραμμά του και αναχωρεί σήμερα για την «κόκκινη» Κοζάνη, όπου θα συναντηθεί με τους δημάρχους και τους φορείς υγείας του νομού, ενώ θα μετάσχει σε συσκέψεις με εργαζόμενους και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

Το μείζον για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, καθώς η επέλασή του, η πτώση της θερμοκρασίας και η αναμενόμενη εκδήλωση της εποχικής γρίπης, αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αλαλούμ σε σχέση με τα μέτρα πρόληψης αναφέρουν την απόφαση για προσέλευση οπαδών στα γήπεδα, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού και… ανακλήθηκε την Τρίτη «με εντολή πρωθυπουργού».

Όπως φάνηκε μάλιστα ξεκάθαρα στη χθεσινή ενημέρωση, η επιτροπή των ειδικών είχε συναινέσει για την προσέλευση οπαδών «με βαριά καρδιά», καθώς στη σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε, «με τους όποιους μικρούς ενδοιασμούς, η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως».

Οι κεντρικές προτάσεις είναι:

  • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ.
  • Μαζική συνταγογράφηση των τεστ.
  • Ουσιαστική εμπλοκή των δομών πρωτοβάθμιας υγείας με κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό.
  • Μόνιμες και μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ αντί των συμβάσεων «και με το σταγονόμετρο».

Κομματικές πηγές επικαλούνται την προ τριών εβδομάδων δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι «αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια», για να επισημάνουν ότι, πλέον, η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί πως το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του. «Ποιος έχει δίκιο; Ο κ. Πέτσας τότε ή οι ειδικοί τώρα;», ρωτούν.

Αυταπόδεικτα ψέματα…

Αναδεικνύοντας την προσήλωση της κυβέρνησης «στην προπαγάνδα αντί στην ουσία», με ψέματα που είναι αυταπόδεικτα, τονίζουν:

  • Οι 940 ΜΕΘ που επικαλείται το Υπουργείο Υγείας προκύπτουν μαζί με τις 180 κλίνες του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων, που βεβαίως προϋπήρχαν και δεν τις άνοιξε η κυβέρνηση.
  • Αν είχαν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ (σ.σ. όπως υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας), τότε γιατί από την αρχή του δεύτερου κύματος, με maximum 100 διασωληνωμένους, «ζορίζονται» τα νοσοκομεία και αρχίζουν να διοχετεύουν περιστατικά μη Covid σε ιδιωτικές κλινικές;
  • Η ΝΔ δεν άνοιξε ούτε ένα νέο κρεβάτι εντατικής μέχρι την έναρξη της πανδημίας, διότι δεν είχε σχέδιο να ενισχύσει τις δημόσιες ΜΕΘ αλλά να ευνοήσει τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα υγείας.
  • Οι 50 νέες κλίνες στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» (που αποτελούν δωρεά της Βουλής και εγκαινιάσθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα), δεν συνοδεύθηκαν από προσλήψεις εξειδικευμένων εντατικολόγων, αλλά από μετακινήσεις ιατρών και νοσηλευτών από άλλα νοσοκομεία.
  • Οι ιδιωτικές κλινικές ευνοούνται σκανδαλωδώς μέσα στην πανδημία, με διπλασιασμό του ημερήσιου νοσηλείου, έχοντας τη δυνατότητα να λειτουργούν εντελώς εκτός προδιαγραφών ασφαλείας αφού πρόσφατη ΚΥΑ τούς δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουν έως 40% τις κλίνες ΜΕΘ με το ίδιο προσωπικό.
  • Η κυβέρνηση περιμένει να «περάσει η μπόρα» και να επιστρέψει στη γνωστή νεοφιλελεύθερη λογική των ΣΔΙΤ, της εκχώρησης λειτουργιών του ΕΣΥ σε ιδιώτες επενδυτές και της δημιουργίας «ζωτικού χώρου» στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v