Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάβημα διαμαρτυρίας από ΥΠΕΞ για την παράνομη τουρκική Navtex

Η Αθήνα ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex για περιοχή νότια του Καστελλόριζου. Απομακρύνεται η όποια προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου, αναφέρει το ΥΠΕΞ. Εκδόθηκε ελληνική αντι-Navtex.

Διάβημα διαμαρτυρίας από ΥΠΕΞ για την παράνομη τουρκική Navtex

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά, με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex, προχωρά η Αθήνα. «Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Με νέα παράνομη NAVTEX, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Διατυμπανίζει δηλαδή ότι θα συνεχίσει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα.

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά.

Νέα τουρκική Navtex για το Oruc Reis

Νέα ΝAVTEX για το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» εξεδόθη την Τετάρτη. Η νέα οδηγία αφορά περιοχή νότια του Καστελλόριζου και έχει ισχύ έως τις 23 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα NAVTEX έληγε στις 14 Νοεμβρίου, ωστόσο η τουρκική πλευρά επισπεύδει την ανανέωσή της, όπως είχε πράξει και με την προηγούμενη.

Αμεση ήταν η ελληνική αντίδραση καθώς ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis.

H περιοχή που δεσμεύει η Τουρκία σύμφωνα με το militaire.gr.

 

Σε μια προκλητική κίνηση είχε προχωρήσει και χθες καθώς με δύο αντι-Navtex κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης τεσσάρων νησιών του Αιγαίου, όπως μεταδίδει το Real.gr.

Αυτή τη φορά, η Τουρκία ζητεί την αποστρατικοποίηση Σαμοθράκης, Λήμνου, Χίου και Σάμου.

Οι δύο Navtex του σταθμού της Σμύρνης αναφέρουν:

TURNHOS N/W: 1398/20 (Izmir NAVTEX Station) (Published Date: 10-11-2020 19:24)

TURNHOS N/W: 1398/20

AEGEAN SEA

NAVTEX MESSAGE NUMBER LA41-236/20 IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF SEMOTHRACE AND LEMNOS (LIMNOS) ISLANDS SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.

ADDITIONALLY, SOME PART OF THE AREA MENTIONED IN LA41-236/20 OVERLAPS WITH IZMIR TURK RADIO NAVTEX NR. IA11-0032/20 MESSAGE.

CANCEL THIS MESSAGE 111100Z NOV 20.

TURNHOS N/W: 1397/20 (Izmir NAVTEX Station) (Published Date: 10-11-2020 19:24)

TURNHOS N/W: 1397/20

 

AEGEAN SEA

NAVTEX MESSAGE NUMBERS LA42-237/20 AND HA67-673/20 ARE THE VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CHIOS AND SAMOS ISLANDS SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.

CANCEL THIS MESSAGE 111100Z NOV 20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v