Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Γιατί δεν φταίει ο τουρισμός για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Alpha τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το «δεύτερο κύμα» όπως το είδαμε στην Ελλάδα. Τα τρία επιχειρήματα.

Μητσοτάκης: Γιατί δεν φταίει ο τουρισμός για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Με τρία επιχειρήματα υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης της πολιτικής του, τον τουρισμό και κυρίως το «άνοιγμα» που έκανε η χώρα μας το καλοκαίρι στους τουρίστες.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Alpha τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το «δεύτερο κύμα» όπως το είδαμε στην Ελλάδα και επικαλέστηκε ορισμένα επιχειρήματα για να στοιχειοθετήσει την άποψη του. Πρώτα απ’ όλα είπε υπήρχαν χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό, όπως το Ισραήλ, που χτυπήθηκαν από «δεύτερο κύμα» πολύ νωρίτερα από την Ελλάδα.

Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι πολλές περιοχές οι οποίες κατεξοχήν έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Ρόδος, δεν έχουν χτυπηθεί από το «δεύτερο κύμα». Αντίθετα έχουν χτυπηθεί περιοχές όπως η Δράμα και η Πέλλα που δεν έχουν τουρισμό. Δεν υπάρχει, λοιπόν, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, καμία συσχέτιση μεταξύ του ανοίγματος του τουρισμού και του «δεύτερου κύματος». Και το τρίτο επιχείρημα του πρωθυπουργού είναι ότι , εάν υπήρχε τέτοια συσχέτιση θα τη βλέπαμε τον Σεπτέμβριο, δεν θα την βλέπαμε στα τέλη Οκτωβρίου.

Θεωρώ ότι καλώς κάναμε και ανοίξαμε τον τουρισμό. Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έκαναν το ίδιο. Καμία χώρα δεν έκανε όσα τεστ κάναμε εμείς στις πύλες εισόδου. Και θεωρώ ότι καταφέραμε και εισπράξαμε κάποιο όφελος από τον τουρισμό, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον πληθυσμό της χώρας, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ότι «καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού κάναμε εξαντλητικά τεστ στους εργαζόμενους στον τουρισμό, σε αεροπορικές εταιρείες, εστιατόρια, ξενοδοχεία. Είδαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα εκεί».

Επισημαίνεται ότι η χώρα μας άνοιξε τα σύνορα για τους ξένους τουρίστες στις 15 Ιουνίου αρχικά και σε δεύτερη φάση από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από την αρχή του έτους μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 78,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 3,509 δισ. ευρώ, ενώ οι τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας ήταν 6,147 εκατ. έναντι 26,953 εκατ. (μείωση 77,2%) την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v