Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος Κορυφής: Νικητής η… Τουρκία με γερμανικές πλάτες

Για τον Μάρτιο μεταφέρει ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ενωση τη συζήτηση για πρόσθετες κυρώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας, περιμένοντας την αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ. Καμία αναφορά στο θέμα του εμπάργκο όπλων.

Σύνοδος Κορυφής: Νικητής η… Τουρκία με γερμανικές πλάτες

Η Σύνοδος του Δεκεμβρίου, στην οποία η Ευρώπη θα έπαιρνε θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, τελικά εν πολλοίς κατέληξε στο να πετάξει το τενεκεδάκι παρακάτω, στον Μάρτιο, για αποφάσεις σε ό,τι αφορά ουσιαστικά μέτρα.

Οι ηγέτες φαίνεται πως τελικά επέλεξαν τη γερμανική γραμμή και τις παραινέσεις προς την Αγκυρα, αποφεύγοντας σαφή μέτρα και περιμένοντας την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ.

Ετσι, όπως προκύπτει από το κείμενο συμπερασμάτων, αποφάσισαν να ξεκινήσουν να ετοιμάζουν κυρώσεις κατά της Αγκυρας, καλώντας σε «επιπλέον καταχωρήσεις στηριγμένες στην απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019 σε ό,τι αφορά περιοριστικά μέτρα έναντι των μη εξουσιοδοτημένων γεωτρητικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο» και καλούν τον Ζοζέπ Μπορέλ να υποβάλει έκθεση για τις πιθανές επιλογές «το αργότερο τον Μάρτιο του 2021».

Η απόφαση έρχεται παρότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στις ΗΠΑ για την αγορά των S-400.

Στο τελικό κείμενο υπήρξαν κάποιες αλλαγές, που είχαν ως στόχο να ικανοποιηθεί η Αθήνα και η Κύπρος, με τη στήριξη της Γαλλίας, όπως αναφέρει το Politico. Κυρίως αφορά την Κύπρο, με την αναφορά ότι «στηρίζεται η ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων», στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχει, όμως, καμία αναφορά στο θέμα του εμπάργκο όπλων που απαιτούσε η Ελλάδα και είχε «σηκώσει» η κυβέρνηση και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άμεση απόφαση για περισσότερες κυρώσεις.
Ωστόσο «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα, αναφέρει ότι αναζητά συντονισμό σε ό,τι αφορά το θέμα της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του πλοίου Oruç Reis και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και στην ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Τονίζεται ταυτόχρονα ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ετοιμότητα να προωθήσει γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη-μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ταυτόχρονα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να χορηγεί οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και στις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία» και «η συνεργασία» με την κυβέρνηση στην Άγκυρα «για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη» και «τη μάχη εναντίον των δικτύων διακινητών μεταναστών».

 

«Ενα βήμα τη φορά»

«Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα, που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν' αλλάξει συμπεριφορά», τόνισαν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τη συμφωνία των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

»Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής. Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ταυτόχρονα στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή από παράνομες δραστηριότητες -όρο που έχει θέσει η Ελλάδα σε κάθε σχετική συζήτηση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v