Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α.Τσίπρας: Κίνδυνος για τη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας

Αυστηρή προειδοποίηση για την εξέλιξη του ελληνο-τουρκικού. «Η δομική αποτυχία σας είναι ωρολογιακή βόμβα για το αύριο του τόπου». Ύφεση 10,7% και χρέος στο 210% του ΑΕΠ. Γιατί «παρών» στις αμυντικές δαπάνες του Προϋπολογισμού.

Α.Τσίπρας: Κίνδυνος για τη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας

«Σας προειδοποιώ: η διπλωματική ήττα στη Σύνοδο Κορυφής μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας αν συνεχίσετε έτσι».

Με την φράση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την παρέμβασή του στη Βουλή, επιλέγοντας να προτάξει το εθνικό θέμα έναντι των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία και η μεγάλη οικονομική κρίση.

Αξιοποιώντας, μάλιστα, την αναφορά της Φώφης Γεννηματά (την οποία διαδέχθηκε στο βήμα) για την ανάγκη να υπάρξει μία άλλη, προοδευτική, κυβέρνηση στη χώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικέντρωσε στο ελληνοτουρκικό ζήτημα ολοκληρώνοντας την προειδοποίηση στον κ. Μητσοτάκη.

«Το 2021 θα είναι χρονιά μεγάλων ανακατατάξεων, θα καθορίσει τους όρους επίλυσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της προσφυγής στη Χάγη. Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου ήταν και θα είναι οι πρώτες που θα στηρίξουν μία έντιμη συμφωνία με την Τουρκία. Αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για γκρίζες ζώνες, για αποστρατικοποιημένα νησιά, για εγγυήσεις ή παραμονή του κατοχικού στρατού στην Κύπρο. Ούτε θα δεχτούμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να επικυρώσουμε τις αποφάσεις σας. Σας το λέω για να κανονίσετε την πορεία σας».

Ο κ.Τσίπρας «φωτογράφισε» διαφοροποίηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας με νόημα ότι ότι ο Νίκος Δένδιας «προσπάθησε να μας πει, εδώ στη Βουλή, τι πραγματικά έγινε στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ εσείς κύριε Μητσοτάκη μας είπατε ότι έγινε ένα μικρό βήμα μπροστά. Εμφανίσατε λίγο πολύ τον Ερντογάν σαν... πανδημία που δεν μπορεί να αποφευχθεί ούτε να αποτραπεί».

Υπενθυμίζοντας ότι τον Αύγουστο είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ εάν δεν εξασφάλιζε τη στήριξη των θέσεών μας από την Γερμανία, αλλά και να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12νμ όταν το τουρκικό σκάφος Oruc Reis είχε φτάσει στα 6 νμ από το Καστελόριζο, τόνισε: «Μας αγνοήσατε και τις δύο φορές», είπε, θέτοντας το ερώτημα στον κ.Μητσοτάκη: «τι θα κάνετε όταν γενικευτεί η τουρκική προκλητικότητα;».

Σ΄αυτό το πλαίσιο, ενέταξε το «παρών» που θα δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις αμυντικές δαπάνες στον Προϋπολογισμό, επισημαίνοντας: «δεν καταψηφίζουμε την αύξηση των αμυντικών δαπανών αλλά και δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή».

Πανδημία παντού, αλλά εμείς ουραγοί σε όλα

Για την ουσία και τα δυσμενή στοιχεία του Προϋπολογισμού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε:

* Με τη δική σας πρόβλεψη για ύφεση 10,5 % το 2020 αναμένεται να είμαστε σίγουρα από τους τελευταίους στην Ευρώπη. Αν όχι οι χειρότεροι, πράγμα που είναι και το πιο πιθανό. Το βασικό σας επιχείρημα, εν τέλει, είναι ότι δε γινόταν αλλιώς. Εγώ δε θα σας έλεγα κουβέντα αν υποεκτιμούσατε 1,2 μονάδες την ύφεση γιατί αυτό θα σήμαινε ότι μιλάμε στην ίδια τάξη μεγέθους και έχετε επίγνωση της κατάστασης.

Αλλά προσέξτε: Προβλέπατε ότι η Ελλάδα θα έχει ύφεση 4%. Ξέρετε τι σήμαινε αυτό; Μακράν τη μικρότερη ύφεση στην ΕΕ. Διότι τον Μάϊο – πριν τις αναθεωρήσεις επί τα χείρω - η Κομισιόν εκτιμούσε ότι τη μικρότερη ύφεση θα την έχει το Λουξεμβούργο με 5,4, ενώ εμάς μας υπολόγιζε στο -9,7%. Και θα κλείσουμε τελικά με ύφεση -10,5%.

Δε γίνεται λοιπόν η Κομισιόν τον Μάιο να προβλέπει λογικά και εσείς να είστε εκτός τόπου και χρόνου. Να έχετε απόλυτη άγνοια κινδύνου, καθώς το -10,5 δεν είναι απλά ύφεση, είναι καταστροφή. Καταστροφή εφάμιλλη της περιόδου 2010-2014 όταν η Ελλάδα έχασε το ¼ του ΑΕΠ της, 60 δισ. Και τη χειρότερη χρονιά το 2011 είχαμε ύφεση 9%.

* Μας λέτε η πανδημία φταίει για όλα, όχι εμείς. Μα, πανδημία υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα όμως είναι ουραγός σε όλα. Και στην ύφεση και στα μέτρα οικονομικής στήριξης και στην ανεργία και στην απώλεια εισοδήματος και στα λουκέτα στην αγορά. Εσχάτως και στους θανάτους. Παντού ουραγοί. Και αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι η δική σας αποτυχία.

* Η Ελλάδα είναι 17η στις ευρωπαϊκές χώρες στα δημοσιονομικά μέτρα που πήρε, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η θέση της χώρας (19η) σε ό,τι αφορά τα μέτρα ρευστότητας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η χώρα μας ήταν στη προτελευταία θέση σε δαπάνες για την υγεία μέσα στην πανδημία. Μας είπατε ότι δεν είχαμε επικαιροποιήσει τα στοιχεία από τον Απρίλιο και ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δαπάνες η Ελλάδα θα είναι 8η από το τέλος.
Με μια μικρή λεπτομέρεια όμως: όλες τις χώρες που βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση από εμάς, δεν έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους από τον Απρίλη. Άρα και στις δαπάνες υγείας στον πάτο της Ευρώπης είμαστε, τελευταίοι και καταϊδρωμένοι.

* Επιστρεπτέα ενίσχυση που διογκώνει το χρέος των επιχειρήσεων εδώ, αντί της απευθείας επιχορήγησης τους, στο Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Τσεχία. Επιδότηση της ανεργίας με ένα οριζόντιο επίδομα εδώ, αντί για επιδότηση της εργασίας και αναπλήρωση μισθών όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες με πολύ μικρότερο πρόβλημα ανεργίας από εμάς: Το κράτος αναλαμβάνει την αναπλήρωση του μισθού στη Γαλλία και την Τσεχία κατά 100%, στη Σουηδία κατά 82% έως 96%, στην Ολλανδία κατά 90%.
Να λοιπόν γιατί η χώρα φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις στη ύφεση.

* Πολύ φοβάμαι ότι η δομική αποτυχία σας δεν είναι επιβλαβής μόνο για το σήμερα. Είναι ωρολογιακή βόμβα για το αύριο του τόπου. Το χρέος φέτος θα αγγίξει το 210% του ΑΕΠ. Η εμμονή σας στις υφεσιακές πολιτικές θέτει σε κίνδυνο όλα όσα με πολύ κόπο πετύχαμε τα περασμένα χρόνια. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι στο προστατευμένο περιβάλλον που έχουμε σήμερα. 

* Μας λέτε ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα έρθει αν κάνουμε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δαπανήσουμε.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από αυτή. Γιατί ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα έρθει ξανά, αν κάποια στιγμή η ΕΚΤ σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα και αρχίσει και πάλι να ακριβαίνει ο δανεισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v