Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φ. Γεννηματά: Αδύναμη και ανίκανη η κυβέρνηση

«Δεν βγαίνει ο λογαριασμός» στην οικονομία είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Μίλησε για «ανικανότητα» της κυβέρνησης να υπερασπιστεί στις Βρυξέλλες τα εθνικά συμφέροντα.

Φ. Γεννηματά: Αδύναμη και ανίκανη η κυβέρνηση

Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο υγειονομικό επίπεδο, στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Μιλώντας για τον προϋπολογισμό τον χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου και υπογράμμισε πως «όπως και να τον μετρήσετε αυτός ο λογαριασμός δεν βγαίνει».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως η κυβέρνηση «στάθηκε αδύναμη και ανίκανη: Να περιορίσει την ένταση, να καθυστερήσει και να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Να ενισχύσει το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του. Να προστατέψει ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα, λόγω των χερσαίων συνόρων. Να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Να στηριχθεί το λιανεμπόριο και την εστίαση. Να προλάβει λουκέτα και απολύσεις. Να σταματήσει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Να πάρει αποτελεσματικά μέτρα έτσι ώστε να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία».

Συνέχισε τα πυρά επισημαίνοντας πως «για να καλύψει τις ευθύνες της, τα λάθη και τις παραλείψεις, η κυβέρνηση διολισθαίνει στον αυταρχισμό και επιχειρεί τον έλεγχο της επικοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης Θέλει να ακούγεται μόνο η δική της φωνή. Προσπαθεί να κρύψει την αποτυχία της με προπαγάνδα. Το ψέμα και την υπερβολή βαφτίζει φωνή της αλήθειας». Προσέθεσε δε πως «οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα άλλο και από αυτούς, τίποτα για την οικονομία τίποτα και για την υγεία».

Από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης «επανέρχεται στη γνωστή «ανεμελιά του», που τη παραδέχθηκε. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που τονίζουμε την ανάγκη του εμβολιασμού για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Και ζητήσαμε να δώσουμε το παράδειγμα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί το καλό παράδειγμα με την συμμετοχή μας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως είναι αναγκαίος ένας οδικός χάρτης για το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση προτιμά «τις άγονες αντιπαραθέσεις. Την ασφάλεια των διαγγελμάτων, των εξαγγελιών και του μονολόγου». Παράλληλα αναφέρθηκε σε τέσσερα ορόσημα:

  • Ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές με βάση πλήρη επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, που αποκτάται με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, απελευθερώνουμε σταδιακά τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που έχουν δεσμευτεί.
  • Ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα περιοχών, προϋποθέτουν ολοκληρωμένο αξιόπιστο μητρώο κρουσμάτων και δυνατότητα πρόσβασης στα επιδημιολογικά δεδομένα.
  • Δομές αποκατάστασης. Δημιουργία δομών αποκατάστασης σε κάθε περιφέρεια της χώρας με διεπιστημονική ομάδα, ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπλοκές του covid-19 στην υγεία των πολιτών.
  • Εμβολιασμός. Το κρίσιμο ζήτημα φυσικά είναι η επαρκής και έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σωστή προετοιμασία για τον εμβολιασμό, διαφανής διαδικασία. Καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού χωρίς λογικές της «λίστας Πέτσα». Μια καμπάνια με αξιοποίηση των ειδικών επιστημόνων, και των ιατρικών συλλόγων.

Ειδική αναφορά έκανε στην ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό, μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού και έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των υγειονομικών με την ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων. Μάλιστα σημείωσε πως «πολλοί υγειονομικοί χάθηκαν σε αυτή τη μάχη πάνω στο καθήκον, έχοντας νοσήσει από τον ιό μέσα στα νοσοκομεία. Είναι ώρα να εξετασθεί γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η αντιμετώπιση τους ως εργατικό ατύχημα».

Παράλληλα κατέθεσε ένα πλέγμα μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων. Μεταξύ άλλων πρότεινε «κούρεμα οφειλών κατά 30% και απάλειψη προστίμων και προσαυξήσεων για τους συνεπείς και ρύθμιση εξόφλησης με 120 δόσεις. Να ανασταλεί η εφαρμογή του πτωχευτικού και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή να παίρνουν το 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ».

Όσον αφορά στα εθνικά θέματα η Φώφη Γεννήματα μίλησε για αρνητικές εξελίξεις και σημείωσε πως «η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Ούτε ήπιες, ούτε σκληρές κυρώσεις επιβάλλονται. Όλα παραπέμπονται στο μέλλον. Μας είπατε εκ των υστέρων ότι δεν είναι αυτοσκοπός. Τότε γιατί βάλατε όλα τα χαρτιά σε αυτό; Γιατί καταναλώσατε τόση διπλωματική ενέργεια;».

Συνέχισε επισημαίνοντας «αντί για βήματα μπροστά η Ευρώπη κάνει βήματα πίσω, πίσω και από τις αποφάσεις του περασμένου Οκτωβρίου. Η απροθυμία της Ευρώπης να λάβει έστω και τώρα τα αναγκαία μέτρα θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έδειξε την πλήρη ανικανότητά της να υπερασπιστεί στις Βρυξέλλες τα εθνικά συμφέροντα». Συνέχισε τα πυρά λέγοντας «η έλλειψη αποφασιστικότητας και η διαρκής υποχωρητικότητα , μας οδήγησαν εδώ».

Η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας πως «όσο κι αν προσπαθείτε να κρύψετε την ήττα σας με προπαγάνδα, αποτύχατε στις Βρυξέλλες γιατί δεν έχετε ξεκάθαρη στρατηγική για την Τουρκία, γιατί δεν έχετε θέσει σαφείς κόκκινες γραμμές και στόχους, γιατί δεν δουλέψατε για τις κυρώσεις συστηματικά, γιατί δεν στείλατε το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την περιφρούρηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων προς την Τουρκία, αλλά και προς τους εταίρους μας».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε «χρειάστηκαν εξάλλου μόλις λίγοι μήνες για να μετατραπεί αυτός ο κίβδηλος μεταρρυθμισμός σε αλαζονεία, σε αναποτελεσματικότητα, σε διχαστικές πολιτικές που τελικά διαιρούν την ελληνική κοινωνία. Με τον φετινό προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος για αυτή την κυβέρνηση ελέω κορονοϊού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v