Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φ. Γεννηματά: Όχι αλλά λάθη, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση. H αναφορά της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην «προοδευτική διακυβέρνηση».

Φ. Γεννηματά: Όχι αλλά λάθη, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Κριτική στην κυβέρνηση για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Μίλησε για κυβερνητικές «παλινωδίες» και δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν, ενώ χτύπησε καμπανάκι για τον ρυθμό με τον οποίο προχωρά ο εμβολιασμός. «Όχι αλλά λάθη, κοστίζουν ζωές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην προοδευτική διακυβέρνηση, θέμα που έχει έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα. Όπως είπε, «είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να εγγυηθούμε με τον αγώνα μας το αίτημα κάθε πολίτη να βγει όρθιος από αυτή τη δοκιμασία. Χωρίς άλλες απώλειες. Και να πάρει πίσω τη ζωή του με ασφάλεια». Στη συνέχεια μίλησε για την «αποστολή της προοδευτικής διακυβέρνησης» και για «αίτημα που σιγοβράζει μέσα στο μυαλό και στις καρδιές των πολιτών, που αρχίζουν να αναζητούν τη νέα αλλαγή». Αναφέροντας χαρακτηριστικά, «είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε».

Κατά την τοποθέτηση στη Βουλή σημείωσε πως «ρίχνουμε φως σε όλα όσα παγώνουν την ελπίδα του κόσμου» και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, είπε «κάθε μέρα που περνά και ο ελληνικός λαός σφίγγει τα δόντια από την ανασφάλεια και τον θυμό που συσσωρεύει, τόσο πιο επιρρεπής γίνεστε στις παραδοσιακές πρακτικές και νοοτροπίες της Δεξιάς». Μάλιστα αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού για το κέντρο, σημείωσε πως «σε λίγο θα θέλετε κιάλια για να δείτε το κέντρο, το πολυπόθητο για εσάς, κέντρο».

Όπως σημείωσε, «αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα τη χάσουμε όλοι μαζί. Κοινωνία, κράτος και πολιτικό σύστημα είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο και ο εχθρός απέναντί μας είναι ένας, ο κορωνοϊός». Συνέχισε λέγοντας πως το Κίνημα Αλλαγής δεν επενδύει πολιτικά στην «καταστροφή» και στα «ερείπια», ενώ σημείωσε «καμία συγκάλυψη, καμιά αποσιώπηση, όλα στο φως».

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε, «κύριε Μητσοτάκη, η αυτοκριτική και η αναγνώριση των λαθών σημαίνει γενναιότητα. Αλλά σημαίνει και σύνεση και απόφαση, ώστε να μην επαναληφθούν. Εσείς δεν έχετε το θάρρος να αναγνωρίσετε αυτά που βλέπει ο λαός». Εξαπολύοντας βέλη στην κυβέρνηση, είπε πως κινείται χωρίς σχέδιο και με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», με αποτέλεσμα να βρεθούμε χωρίς προετοιμασία μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Παράλληλα αναφέρθηκε σε δύο μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με το ασφαλές άνοιγμα αλλά και τον έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό, είπε «λέμε ναι» και «ναι στο πιστοποιητικό που απαιτείται μετά τη διεξαγωγή του και μάλιστα και στην αγγλική γλώσσα, για να διευκολύνονται οι μετακινήσεις. Χαίρομαι που υιοθετήσατε εγκαίρως αυτή μας την πρόταση, που σας καταθέσαμε στις 8 Ιανουαρίου και μάλιστα φαίνεται ότι η χώρα μας πρωτοπορεί».

Συνέχισε λέγοντας πως «οι εμβολιασμοί οργανώνονται μόνο μέσα από τα νοσοκομεία και αυτό είναι λάθος», ενώ σημείωσε πως «έχουμε παραλάβει έως τώρα 245.000 εμβόλια και κάναμε 70.698 εμβολιασμούς. Έως το τέλος του μήνα, θα παραλάβουμε ακόμα 180.000 από την Phfizer. Αυτή τη στιγμή έχουμε χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού, ο οποίος δρα εις βάρος της υγείας και της οικονομίας. Δεν κατανοώ γιατί».

Μιλώντας στην Ολομέλεια η Φώφη Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη, σημειώνοντας: μη συνεχίσετε στη λογική ότι «δεν φταίω εγώ, φταίνε όλοι οι άλλοι». Για να προσθέσει, «δεν φταίνε οι γιατροί όπως επιχείρησε να πει ο υπουργός σας, γιατί έφθαναν καθυστερημένα οι ασθενείς σε ένα Σύστημα Υγείας που δεν είχε προετοιμαστεί, δεν είχε ενισχυθεί και ασφυκτιούσε παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υγειονομικών. Δεν φταίνε οι άνθρωποι του ΕΣΥ, γιατί αφήσατε τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα, το προσωπικό αβοήθητο, με μεγάλες ελλείψεις αυτή την ώρα της κρίσης σε φάρμακα και οξυγόνο. Αυτά που έγιναν στα νοσοκομεία της περιφέρειας και ιδιαίτερα της Δράμας και του Κιλκίς δεν μπορεί να επαναληφθούν. Ζητάμε και απαιτούμε να ειπωθεί η αλήθεια στους πολίτες και μια καθαρή δέσμευση ότι τουλάχιστον στα θέματα της υγείας δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που όπως σημείωσε, «αδειάζουν» ο ένας τον άλλο. Συνέχισε λέγοντας «όταν δεν έχεις σχέδιο, εκτίθεσαι. Εκτίθεσαι όταν παίρνεις αποφάσεις ακόμη και αγνοώντας τις προτάσεις των ειδικών, επειδή δεν "βολεύουν" τις σκοπιμότητες και τις κομματικές ανάγκες. Οι παλινωδίες, τα μπρος πίσω, οι δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν, είναι πολλές».

Από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής. Μεταξύ άλλων εστίασε στο ασφαλές άνοιγμα και σε θέματα που άπτονται της οικονομίας, ώστε να στηριχθούν κλάδοι που πλήττονται. Επίσης αναφέρθηκε στη στήριξη του ΕΣΥ και στην ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την αποκατάσταση όσων έχουν επιπλοκές στην υγεία τους λόγω κορωνοϊού. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη για ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στην Κοζάνη και στις καταγγελίες ότι δηλώνονται κρούσματα με καθυστέρηση.

Παράλληλα έθεσε το ερώτημα ποιος έχει τα στοιχεία, υπογραμμίζοντας ότι «εκτιμώ ότι ούτε τα μέλη της επιτροπής (λοιμωξιολόγων) έχουν αυτή την πληροφορία, ούτε τη δυνατότητα να πουν πού να γίνουν τεστ. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον ελληνικό λαό ότι υπάρχει αξιόπιστο ενιαίο μητρώο προσβάσιμο στην επιστημονική κοινότητα;».

Το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στη δευτερολογία της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα και στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε «μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη προετοιμασία ώστε να μην εξελιχθεί σε φιάσκο με απαράβατο όρο όμως να έχει σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια και επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας. Και αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί σε αυτή την αίθουσα μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v