Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντοζαμάνης: Εφικτή η χρήση έκτης δόσης για τον εμβολιασμό

Στο σχέδιο για τους εμβολιασμούς αναφέρθηκε στη Βουλή ο αν. υπουργός Υγείας. Να εγγυηθεί η ΕΕ την πρόσβαση των ανθρώπων στο δημόσιο αγαθό του εμβολίου ζητά ο Ανδρέας Ξανθός.

Κοντοζαμάνης: Εφικτή η χρήση έκτης δόσης για τον εμβολιασμό

Στο πρόγραμμα εμβολιασμών αλλά και στα περιθώρια που υπάρχουν για επιτάχυνση των διαδικασιών αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε τη σχετική έγκριση και τροποποίησε τις οδηγίες και πλέον είναι εφικτή η χρήση έκτης δόσης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που σχετίζονται με τη χρήση ειδικής σύριγγας. Σημειώνεται εδώ πως αρχικά ήταν πέντε δόσεις από κάθε φιαλίδιο.

«Δώσαμε σήμερα το πρωί οδηγίες στα νοσοκομεία ώστε να χρησιμοποιούν την έκτη δόση από κάθε φιαλίδιο και αυτό σχετίζεται με τη διαθεσιμότητα των ειδικών συριγγών που έχουμε. Συνεπώς η χώρα ξεκινά τη χρήση έκτης δόσης», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ανδρέα Πουλά από το Κίνημα Αλλαγής.

Παράλληλα ο Β. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νοσοκομείων, ενώ σημείωσε πως ο εμβολιασμός κυλά ομαλά. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, σημείωσε πως η χώρα πάει καλύτερα σε σχέση με τα άλλα κράτη, αναφέροντας ενδεικτικά ότι υπάρχουν και «πράσινες» περιοχές.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε ότι «η προοπτική των εμβολίων είναι μια ιδιαίτερα αισιόδοξη προοπτική για την αναχαίτιση της πανδημίας, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που πρέπει να περιλαμβάνει τον έλεγχο διασποράς του ιού στην κοινότητα με στοχευμένη πρόληψη, την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και την πρόσβαση σε σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες». Τόνισε ωστόσο ότι η νοσοκομειοκεντρική οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας είναι προβληματική και επισήμανε την ανάγκη εμπλοκής των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την οργάνωση μετά από χαρτογράφηση αναγκών και του κατ’ οίκον εμβολιασμού.

Παράλληλα ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι στη χώρα μας είναι εμβολιασμένο το 0,75% πληθυσμού, απέχοντας σημαντικά από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με το πρόβλημα ωστόσο της ευχερούς και ισότιμης πρόσβασης στον εμβολιασμό να είναι όχι μόνο ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε λιγότερο από το 1/3 των χωρών του κόσμου έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί και πως το 95% των εμβολιασμών έχει γίνει μόλις σε 20 χώρες.

Τέλος, ο Ανδρέας Πουλάς από το Κίνημα Αλλαγής αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v