Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. «Μονομαχία» Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Με «ναι» από 166 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο - που πυροδότησε τριήμερη «σύγκρουση» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια- προβλέπει μεταξύ άλλων βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, ανώτατο όριο φοίτησης και αστυνομική φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Επί της αρχής ψήφισαν κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το Μέρα 25. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές και όπως αναφέρθηκε υπερψήφισαν οι 166 και οι 132 καταψήφισαν.

Στη σημερινή συνεδρίαση υπήρξε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για θέματα Παιδείας αλλά και γενικότερα για την πανδημία. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν επίσης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Από την κυβερνητική πλευρά γίνεται λόγος για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα της Παιδείας. Παράλληλα επισημαίνεται από τα κυβερνητικά στελέχη πως οι ρυθμίσεις ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και έγινε για μεγάλο διάστημα διάλογος.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 υπήρξαν πυρά τόσο για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων όσο και για τη χρονική συγκυρία ψήφισης του νομοσχεδίου (λόγω της πανδημίας). Η διάταξη που έχει δεχθεί τα περισσότερα «βέλη» από την αντιπολίτευση αφορά στην αστυνομική φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ωστόσο οι διαφωνίες επεκτείνονται σε μία ευρύτερη γκάμα θεμάτων.

«Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας «η δροσερή πνοή της Δημοκρατίας που ως τώρα αφήνουν έξω οι καπνοί των μολότοφ». Όπως είπε «οι σχολές θα κλείσουν την πόρτα στη βία, ανοίγοντας την πόρτα στην ελευθερία» και υπογράμμισε πως πρέπει «να πάψουν οι αίθουσες των φοιτητών να μετατρέπονται σε γιάφκες παραβατικών».

«Δεν είστε κεντρώος, είστε ακραίος πολιτικός που δεν έχει ενσυναίθηση τι βιώνει ο πολίτης σήμερα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση πολιτεύεται με fake news και διαστρεβλώσεις. Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζει την παιδεία όπως την πανδημία, με «πρόστιμα και αστυνομία» καθώς και ότι εξυπηρετεί τα «ιδιωτικά συμφέροντα των κολεγίων».

«Συγκρουσιακό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως «κατατέθηκε χωρίς ουσιαστικό διάλογο και επιδίωξη συναίνεσης, την ώρα μάλιστα που τα Πανεπιστήμια δεν λειτουργούν με δια ζώσης διδασκαλία λόγω της πανδημίας και οι φοιτητές δεν είναι εκεί». Μάλιστα υπογράμμισε - αναφερόμενη στη διάταξη για την αστυνομική φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων- πως με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση, σκόπιμα διασπά το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη αλλά όχι αυτού του τύπου.

Για «αντιεκπαιδευτικό τερατούργημα» και «απαράδεκτο νομοσχέδιο» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Έχετε διαλέξει πλευρά και έχουμε επιλέξει κι εμείς. Είμαστε με τους φοιτητές, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους πανεπιστημιακούς, που παλεύουν και σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο σας» σημείωσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Την κάθετη αντίθεσή του στην ύπαρξη πανεπιστημιακής φύλαξης η οποία δεν θα υπάγεται στις πρυτανικές αρχές αλλά και στις αλλαγές που προχωράει η κυβέρνηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης στην Ολομέλεια. Επίθεση εξαπέλυσε στην υπουργό Παιδείας, λέγοντας μεταξύ άλλων «πρέπει να φύγετε κακήν κακώς όσο γίνεται πιο γρήγορα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v