Αλ. Τσίπρας: To επιτελικό κράτος έχει θαφτεί μέσα στο χιόνι

«Η Βουλή δεν μπορεί να μπει ούτε στον πάγο ούτε στην καραντίνα», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μέσα ενημέρωσης. Οι αντιδράσεις.

Αλ. Τσίπρας: To επιτελικό κράτος έχει θαφτεί μέσα στο χιόνι

Στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά -που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό- αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «το περιβόητο επιτελικό κράτος έχει θαφτεί μέσα στο χιόνι».

Μιλώντας στη Βουλή, άσκησε σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της όσον αφορά στην κακοκαιρία αλλά και γενικότερα για την ασκούμενη πολιτική. «Εδώ και ενάμιση χρόνo, το μόνο που κάνετε είναι επικοινωνία», σημείωσε προς την κυβερνητική πλευρά, λέγοντας «το περιβόητο επιτελικό κράτος είναι ένα σαράβαλο που το κυβερνούν golden boys που είναι χρυσοπληρωμένα». Όπως είπε, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υποστελεχωμένος, δεν έχουν καλυφθεί τα κενά από τις αποχωρήσεις των εργαζόμενων λόγω συνταξιοδότησης αλλά έχουν προσληφθεί «golnen boys» και ξεκίνησε η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από την ψήφιση του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα μέσα ενημέρωσης και εξαπέλυσε νέα πυρά στον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ΕΡΤ. «Η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει μια διαδικασία έξω από το φως της δημοσιότητας» σημείωσε.

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια εξαπέλυσε νέα βέλη στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «η χώρα προσπαθεί να ξεπεράσει την κακοκαιρία και η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι οι αυξήσεις στους μισθούς της διοίκησης της ΕΡΤ και το νέο δώρο στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σταθμών». Προσέθεσε πως οι πολίτες έχουν καταλάβει πως «δεν υπάρχει επιτελικό κράτος αλλά υπάρχει επιτελική προπαγάνδα. Ένας ισχυρότατος μηχανισμός επιτελικής προπαγάνδας» και μίλησε για νομοσχέδιο που επιχειρείται να περάσει στα «μουλωχτά».

«Η Βουλή δεν μπορεί να μπει ούτε στον πάγο ούτε στην καραντίνα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ακολουθούνται λόγω της πανδημίας. Για το θέμα αυτό υπάρχει σήμερα συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας για «χαρούμενο πρωθυπουργό που έπινε τον καφέ του, όταν χιλιάδες νοικοκυριά έμεναν χωρίς ρεύμα και τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους». Για να προσθέσει πως ο πρωθυπουργός «συνέστησε να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ποιες άσκοπες μετακινήσεις, όταν η Αττική είναι σε lockdown;». Παράλληλα εξαπέλυσε βέλη στον Γιώργο Πατούλη, λέγοντας πως ενώ υπήρχαν τα προβλήματα λόγω του χιονιά, «ο περιφερειάρχης εμφανίζεται περιχαρής στο χιονισμένο Σύνταγμα να βγάζει φωτογραφίες».

Ειδική αναφορά έκανε στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού, εξαπολύοντας νέα πυρά στην κυβέρνηση. «Κλείσατε από μόνοι σας την εθνική οδό… Τόσα χρόνια δεν το είχε σκεφτεί άλλος να το κάνει αυτό. Τι ευφυής σύλληψη» σχολίασε σκωπτικά. Μάλιστα προσέθεσε προς την κυβερνητική πλευρά πως κάποιοι δημοσιογράφοι που ασκούσαν έντονη κριτική όταν είχε κλείσει στο παρελθόν η εθνική οδός, «τώρα σας λιβανίζουν».

Συνέχισε λέγοντας, «ενδέχεται να το κάνετε για να μην εφαρμόσετε το νόμο που εσείς ψηφίσατε. Το νόμο σύμφωνα με τον οποίο αν διακοπεί η κυκλοφορία σε τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου, συνέπεια των δυσμενών καιρικών φαινομένων, υπάρχει η δυνατότητα -εφόσον από το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις φορέων λειτουργίας ή και συντήρησης τμημάτων του δικτύου- να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο από 5.000 έως ένα εκατομμύριο. Ωραίοι είστε. Ήρθατε με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να μην εφαρμόσετε το νόμο που εσείς ψηφίσατε. Ο παραχωρησιούχος θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη, αν φτάσει σε αυτό το έσχατο σημείο».

Λιβάνιος σε ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι πολύ εύκολο να λες σε όλα όχι»

«Είναι πολύ εύκολο να λες σε όλα όχι» είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόδωρος Λιβάνιος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικράτειας. Προσέθεσε πως «υπηρετούμε ένα διαφορετικό μοντέλο αντιμετώπισης μιας κρίσης. Θα κάνουμε τις διορθώσεις όπου χρειάζονται. Βλέπουμε τα λάθη και συνεχίζουμε, για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες».

Ο υφυπουργός πήρε τον λόγο στη Βουλή, απαντώντας στα πυρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον χιονιά αλλά και για τους χειρισμούς σε μια σειρά άλλων θεμάτων (όπως για παράδειγμα η ΕΡΤ).

Όσον αφορά στην κακοκαιρία και στην απόφαση για το κλείσιμο της εθνικής οδού, σημείωσε πως το 2017 με χιόνι που ήταν στο 20% ή 40% του φετινού είχαν εγκλωβιστεί αυτοκίνητα στην εθνική οδό και υπήρχαν ουρές χιλιομέτρων. Πρόσθεσε πως το 2019, ο τότε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είχε κλείσει την εθνική οδό για προληπτικούς λόγους. Για να προσθέσει πως όταν η κυβέρνηση δρα προληπτικά, ασκείται κριτική γιατί αυτό γίνεται, ωστόσο αν είχαν εγκλωβιστεί αυτοκίνητα, οι ίδιοι θα έλεγαν γιατί δεν έκλεισε ο δρόμος.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την κρατική τηλεόραση, υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η ΕΡΤ έχει αναβαθμιστεί ποιοτικά. Έχει ένα νέο ανανεωμένο πρόγραμμα. Έχει ένα δελτίο ειδήσεων που μπορείς πολύ εύκολα να δεις. Έχει βάλει στην άκρη λογικές και νοοτροπίες του παρελθόντος».

Με αφορμή το τραπέζι του πρωθυπουργού στην Ικαρία, σημείωσε πως η ΕΡΤ έπαιξε την είδηση, ωστόσο πριν από δύο-τρία χρόνια, όταν όλη η Ελλάδα ασχολούνταν με τις φωτογραφίες του κύριου Τσίπρα, δέκα ημέρες μετά το Μάτι δεν εμφανιζόταν το θέμα. Πυρά εξαπέλυσε στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, μιλώντας μεταξύ άλλων και για βοσκοτόπια. Και όπως σημείωσε «έρχεται η ώρα και γι' αυτό όμως».

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, ο υφυπουργός έχει επισημάνει πως:

1. Ρυθμίζει το τοπίο των οπτικοακουστικών μέσων και στην Ελλάδα, βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την προστασία των πολιτών

2. Φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και

3. Προβλέπει δέσμη μέτρων στήριξης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εθνικών και περιφερειακών, που έχουν πληγεί σοβαρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ταραντίλης: Οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων 

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από μια πρωτοφανή κακοκαιρία κι όχι κομματικούς καβγάδες. Γι’ αυτό ακριβώς επί 3 ημέρες έχουμε αποφύγει να απαντήσουμε στις διαρκείς ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε διάταξη μάχης για την οργανωμένη αποκατάσταση ζημιών.

Επειδή όμως τον ακούσαμε στη Βουλή να διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της εθνικής οδού, του επισυνάπτουμε φωτογραφία και βίντεο από πολύ μικρότερη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβέρνησής του, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους, όχι για λίγα λεπτά όπως είπε, αλλά επί 8 ώρες στην Αθηνών - Λαμίας. Αυτά για αποκατάσταση της αλήθειας».

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:  

Ηλιόπουλος: Ο κ. Ταραντίλης να σταματήσει τη φθηνή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες 48 ώρες οι κάτοικοι της Αττικής ζουν κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους το τι σημαίνει «επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλος απαντώντας στον κ. Ταραντίλη.

Οπως αναφέρει, «ολόκληρες περιοχές βρίσκονται ακόμα χωρίς ρεύμα και νερό και οι απεγνωσμένοι πολίτες μάταια ζητούν βοήθεια από τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς κανείς δεν απαντά στα τηλέφωνα. Χθες εκατοντάδες πολίτες ξεροστάλιαζαν στους σταθμούς του ΗΣΑΠ, γιατί κανείς δεν τους ενημέρωνε πως διακόπηκαν τα δρομολόγια.

Τα εκχιονιστικά, δε, μέσα στην πόλη εμφανίζονται μόνο στους δρόμους που πρόκειται να περάσει ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, η ελληνική κοινωνία αποσβολωμένη βλέπει μέσα στη Βουλή να ψηφίζεται από την κυβέρνηση ο τριπλασιασμός των μισθών των γαλάζιων golden boys, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Το μπάχαλο και την αλαζονεία της κυβέρνησης θα θυμούνται οι πολίτες και από αυτή την περιπέτειά που τους έβαλε ο κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό καλό θα ήταν ο κ. Ταραντίλης να θυμηθεί ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση, να σταματήσει να κάνει φθηνή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και να αρχίσει να απαντά στους πολίτες», καταλήγει ο κ. Ηλιόπουλος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v