Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με διευρυμένη «ατζέντα» η σύγκρουση στη Βουλή

Μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αριστεράς για τα πανεπιστήμια. Ανέβηκαν οι τόνοι για τον Δ. Κουφοντίνα.

Με διευρυμένη «ατζέντα» η σύγκρουση στη Βουλή

Οι καταγγελίες για τον Δ. Λιγνάδη κυριαρχούν στην πολιτική αντιπαράθεση, ωστόσο παράλληλα εξελίσσονται πολιτικές... μάχες στην Ολομέλεια για μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Οι προωθούμενες αλλαγές στα πανεπιστήμια -μετά και τα χθεσινά γεγονότα στο ΑΠΘ όπου υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας σε κατάληψη- πυροδοτούν ένταση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αριστεράς. Την ίδια στιγμή ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή και για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ειδικότερα ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημείωσε πως «το κράτος δικαίου δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα κράτος αυταρχικό, σε ένα κράτος αστυνομοκρατίας και σε ένα κράτος εκδικητικό».

Συνέχισε λέγοντας «η κυβέρνηση επιδιώκει μια εμβληματική, εκδικητικού τύπου, πράξη στο πρόσωπο του Δ. Κουφοντίνα. Αυτό που κάνετε είναι αδιανόητο. Να πάρετε άμεσα την αυτονόητη απόφαση για να σταματήσει από πλευράς του κράτους δικαίου η παραβίαση νόμιμων δικαιωμάτων του Δ. Κουφοντίνα».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε από τη Νέα Δημοκρατία ο Θάνος Πλεύρης, που σημείωσε πως «η Νέα Δημοκρατία όρισε με πολιτική της επιλογή τις φυλακές Γ' τύπου, τις οποίες κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρέχοντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για έναν άνθρωπο καταδικασθέντα για 11 ανθρωποκτονίες. Οι φυλακές Κορυδαλλού είναι για υπόδικους και για καταδικασθέντες για ελαφριά αδικήματα και όχι για εγκληματίες». Προσέθεσε πως «όποιος κάνει απεργία πείνας με αίτημα να εκτίσει ποινή στον Κορυδαλλό, δεν είναι κυριαρχικό του δικαίωμα. Τον Κορυδαλλό δεν θα τον κάνουμε φυλακή ισοβιτών επειδή το θέλει ο Κουφοντίνας».

Μιλώντας στη Βουλή ο Θ. Πλεύρης άσκησε κριτική σε τοποθετήσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας «εσείς δίνετε πλήρη στήριξη στον Κουφοντίνα και έρχεστε ως πληρεξούσιοι δικηγόροι του και εμείς ερχόμαστε ως πληρεξούσιοι δικηγόροι της κοινωνίας».

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης εξαπέλυσε βέλη στον κ. Πλεύρη, λέγοντας «αφού φτάσατε στο σημείο να χωρίζετε τη Βουλή ανάμεσα σε αυτούς που υπερασπίζονται θύτες και αυτούς που υπερασπίζονται θύματα, τότε νομίζω ότι έχετε φτάσει στο κατώτερο σκαλοπάτι της απολύτως αναξιοπρεπούς πολιτικής συμπεριφοράς μέσα στο Κοινοβούλιο».

Οι τόνοι ανέβηκαν και για τη χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ, όπου πραγματοποίησαν φοιτητές κατάληψη. «Διμοιρίες ολόκληρες εναντίον φοιτητών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις κλειστές σχολές, για τη δυνατότητα να μπορούν να συνέρχονται, για το δικαίωμα να πουν τις απόψεις τους» είπε ο Νίκος Βούτσης.

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε πως χθες οι φοιτητές αυτό που ζήτησαν ήταν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα, «έρχεται θύελλα και αυτή θα σας σαρώσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v