Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δένδιας: Η Ελλάδα αντιδρά όπως πρέπει, όχι όπως επιθυμεί η Τουρκία

Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών. Θέλουμε πιο αυστηρή ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Τι είπε για τις διερευνητικές συνομιλίες.

Δένδιας: Η Ελλάδα αντιδρά όπως πρέπει, όχι όπως επιθυμεί η Τουρκία

Η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα σύνδρομο Παβλόφ (σημείωση: η αναφορά πήγαινε στο πείραμα με τα σκυλιά του Παβλόφ), ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στη Βουλή σημείωσε πως «η Ελλάδα αντιδρά όπως πρέπει και όταν πρέπει. Όχι όταν και όπως επιθυμεί η Τουρκία, ειδικά όταν το κάνει για τόσο προφανείς λόγους ακόμα και για μαθητή δημοτικού».

Πρόσθεσε δε ότι «είναι ευτυχές πως σήμερα, σε αντίθεση με το παρελθόν, το σύνολο του πολιτικού κόσμου ανέγνωσε με τον ίδιο τρόπο τον ευκρινή και προκλητικό τουρκικό σχεδιασμό».

Μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε και σε έναν κύκλο επαφών, που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα σήμερα το πρωί συνομίλησε με τον απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Λιβύη, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα έχει επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ (για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα).

Σταθερός στόχος και πρόθεση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι «μέσα από την προσήλωσή μας στη διεθνή νομιμότητα και την πύκνωση των τάξεων των ομονοούντων κρατών, να κάνουμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα», υπογράμμισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών σε παρέμβασή του στο διαδικτυακό συνέδριο της ελληνικής εταιρείας διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων περί «Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής».

«Ο διάλογος είναι δικλίδα εκτόνωσης εντάσεων. Όμως, δεν θεραπεύει τα αίτια», τόνισε ο υπουργός, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εν γένει τουρκική προκλητική συμπεριφορά σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά το περασμένο διάστημα.

«Η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτνιάζει με ένα συστηματικά παραβατικό γείτονα και την τύχη να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί δέλεαρ και φόβητρο για την Τουρκία, δημιουργώντας ένα είδος ζώνης προστασίας», σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Όχι απόλυτης».

«Αν με ρωτήσετε αν είμαστε ικανοποιημένοι, θα σας πω ότι θα θέλαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αυστηρότερο τρόπο την Τουρκία. Αλλά η ΕΕ είναι Ένωση 27 χωρών. Λειτουργεί, ευτυχώς, με ομοφωνία. Ενίοτε, το εθνικό συμφέρον επικρατεί του ευρωπαϊκού. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα πολύ ισχυρό, ίσως το ισχυρότερο, όπλο μας» επισήμανε.

Ακάρ: Δώσαμε απάντηση στην παρενόχληση του Τσεσμέ από ελληνικά F-16

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σημείωσε ότι «δόθηκε η απαραίτητη απάντηση σχετικά με την παρενόχληση του σκάφους Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά F-16. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας». Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προέβη στις δηλώσεις αυτές στην Καισάρεια, απευθυνόμενος στις οικογένειες θυμάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Αναφερόμενος στη μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία συνεχίζεται στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο Χ. Ακάρ είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι και άξιοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Η άσκηση συνεχίζεται με επιτυχία. Ενεργούμε όχι μόνο για τη δική μας ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των φιλικών και αδελφικών χωρών όπως απαιτεί η ευθύνη του πολιτισμού μας», μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο Τούρκος υπουργός, σχολιάζοντας την παρενόχληση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου από ελληνικά μαχητικά F16, ανέφερε ότι «η απαραίτητη απάντηση δόθηκε»:

«Ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το πλοίο μας Τσεσμέ που έκανε επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο. Φυσικά οι στρατιωτικές μας δυνάμεις έδωσαν την απαραίτητη απάντηση. Θα ήθελα να δηλώσω για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επίσης, η Ελλάδα τα προβλήματά της με την Τουρκία προσπαθεί να τα αναγάγει σε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ ή Τουρκίας-ΗΠΑ κι αυτή η στάση δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ηθική, ούτε έχει κάποια πρακτική αξία», είπε ο υπ. Άμυνας της Τουρκίας.

«Επιμένουμε να δηλώνουμε ότι δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα, το δίκαιο, το έδαφος και το ύδωρ κανενός. Αλλά ούτε και θα σταματήσουμε ποτέ να διεκδικούμε τα δικά μας δικαιώματα. Είμαστε αποφασισμένοι και άξιοι να προστατεύσουμε με πείσμα τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Ο Ακάρ δήλωσε μάλιστα ότι ο ελληνικός λαός θα πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά από την αύξηση της έντασης και τους εξοπλισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v