Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΙΝΑΛ: Κατ' εξαίρεση εμβολιασμοί στελεχών που ανήκουν στη ΝΔ

Κατατέθηκε ερώτηση από πέντε βουλευτές του κόμματος. Αναφέρονται σε καταγγελίες για «εμβολιασμούς φίλων».

ΚΙΝΑΛ: Κατ εξαίρεση εμβολιασμοί στελεχών που ανήκουν στη ΝΔ

Ερώτηση για «κατ’ εξαίρεση εμβολιασμούς στελεχών δημοσίων φορέων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία» κατέθεσαν στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας και Εσωτερικών πέντε βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Ειδικότερα οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Ανδρέας Πουλάς, Ευαγγελία Λιακούλη, Χάρης Καστανίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου σημειώνουν πως « η ανακάλυψη του εμβολίου και ο ορθός προγραμματισμός εμβολιασμού του πληθυσμού κάθε χώρας αποτελεί, αναμφισβήτητα, τη μόνη λύση για την ασφαλή επιστροφή της κανονικότητας στις ζωές όλων μας».

Ωστόσο επισημαίνουν πως «δυστυχώς , παρά τον σάλο που είχε ξεσπάσει τις πρώτες ημέρες του εμβολιασμού στη χώρα μας, όπου παρατηρήθηκε τα 46 άτομα που είχαν δημοσιοποιηθεί από τη Κυβέρνηση ότι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα ν’ αυξάνονται κατά άλλα 80, σύνολο 126, αυτές τις ημέρες, δύο μήνες μετά κι ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί καθυστερήσεις στην παραλαβή νέων παρτίδων εμβολίων με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο αρχικός προγραμματισμός, έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για εμβολιασμό σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη της Νέας Δημοκρατίας».

Προσθέτουν πως «σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται δημοσίως, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, φέρεται να εμβολιάστηκε στη Χάλκη, παρ’ ότι ούτε δημότης του νησιού είναι, ούτε ηλικιακά πληροί τις προϋποθέσεις. Οι δηλώσεις, τόσο του ιδίου του κ. Χατζημάρκου, όσο και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, στις οποίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο νησί της Χάλκης αφορούσε υπηρεσιακούς λόγους και όλως τυχαίως, επειδή είχαν μείνει αδιάθετες δύο δόσεις από το τελευταίο φιαλίδιο, οι οποίες θα απορρίπτονταν, δέχτηκε να εμβολιαστεί, μόνο ως συγκάλυψη μια τεράστιας παρατυπίας μπορούν να χαρακτηρισθούν. Το προφανές αυτής της παρατυπίας αναδεικνύουν τα όσα ανέφερε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη γιατρός του Ιατρείου της Χάλκης, η οποία όχι μόνο επιβεβαίωσε τον εμβολιασμό του κ. Χατζημάρκου, αλλά αποκάλυψε ακόμη πως ο ίδιος ήταν σε κατάσταση που παρέδωσε στην ίδια ο δήμος με τα ονόματα των δημοτών και μάλιστα πριν από την ημέρα των εμβολίων».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής «στην παραπάνω αυτή τακτική, έρχονται να προστεθούν οι σοβαρές καταγγελίες για 24 εκτός σειράς εμβολιασμούς στα ιδρύματα «Άγιος Δημήτριος» και «Άγιος Παντελεήμων» της Θεσσαλονίκης, τα οποία υπάγονται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας και φέρεται να εμπλέκουν δύο στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα την αντιδήμαρχο Παιδείας και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Στις συγκεκριμένες καταγγελίες τα αντανακλαστικά της Νέας Δημοκρατίας ως προς την «ευθιξία» της, λειτούργησαν εντελώς διαφορετικά από όσον αφορά τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Τόσο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τους απάλλαξε από τα καθήκοντά τους όσο και η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ αποφάσισε την αναστολή της κομματική ιδιότητάς τους. Βέβαια, σ’ αυτή την περίπτωση καταγγελιών υπήρξε η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, με τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης να δίνει εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στα δύο ανωτέρω ιδρύματα».

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν πως «την ώρα που κατατίθεται αυτή η ερώτηση, αρκετές ακόμα καταγγελίες για «εμβολιασμούς φίλων» έρχονται στη δημοσιότητα, όπως για τον Δήμο Καλλιθέας και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ν. Αιγαίου. Είναι εύκολα κατανοητό, ότι όλα τα παραπάνω δεν προκαλούν μόνο την αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης αλλά και την οργή ολόκληρη της κοινωνίας». Παράλληλα καλούν τους υπουργούς να απαντήσουν :

1. Λόγω της μοναδικότητας και σπουδαιότητας που χαρακτηρίζει τη κάθε δόση εμβολίου, υπάρχει μέριμνα, μέσω εγκυκλίου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών, ώστε να ερευνούν άμεσα και ταχύτατα τις καταγγελίες που αφορούν εμβολιασμούς εκτός προγραμματισμού;

2. Υπάρχει κάποια οδηγία της Επιτροπής Εμβολιασμών, ώστε να δίνεται προτεραιότητα σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης , κατά παρέκκλιση των κριτηρίων που ισχύουν, όπως ανέφερε και ο κ. Πέτσας;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v