Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για τις δηλώσεις Δρίτσα

Σε υψηλούς τόνους η κόντρα του Αδωνι Γεωργιάδη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Οι αναφορές στο Δημήτρη Κουφοντίνα.

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για τις δηλώσεις Δρίτσα

«Κόκκινο» χτύπησε η ένταση στη Βουλή, καθώς υπήρξε μετωπική σύγκρουση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκ. Τσακαλώτου. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θ. Δρίτσα για τη 17η Νοέμβρη (για τις οποίες υπήρξε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ), με τη συζήτηση να επεκτείνεται και στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Ειδική μεταχείριση στο Δημήτρη Κουφοντίνα δεν μπορεί να υπάρξει» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας «οι συνήγοροι του να προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη και να κριθεί το αίτημα του όπως θα γινόταν για κάθε πολίτη». Συνέχισε λέγοντας «κανείς δεν θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα πεθάνει. Οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να σώσουν τη ζωή του. Δεν είναι βασανιστήριο η υποχρεωτική σίτιση αλλά κατά το ευρωπαϊκό δικαστήριο επιβεβλημένη πράξη».

Ειδική αναφορά έκανε o υπουργός Ανάπτυξης στη δήλωση του Θ. Δρίτσα - που είχε πει πως δεν τρομοκρατεί η 17 Νοέμβρη - μιλώντας για «ανατριχιαστική δήλωση». Όπως είπε «η ανακατασκευή της δεν τον ξεπλένει. Είναι σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για το ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα προσέθεσε πως στις συγκεντρώσεις για τον Δ. Κουφοντίνα υπήρξε πανό για την 17 Νοέμβρη και αναφέρθηκε σε συνθήματα που ακούστηκαν για τον Κουφοντίνα.

Η αρχή έγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο, που στήριξε ξεκάθαρα τον Θοδωρή Δρίτσα και αναφέρθηκε στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως «ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος σήμερα το πρωί σήκωσε αυτό το θέμα αλλά δεν είχε την εντιμότητα να πει πως ο κύριος Δρίτσας είπε αυτό που είπε και μετά το διόρθωσε αμέσως. Το ξέχασε... Αλλά αυτό σημαίνει πολιτική χωρίς αρχές και έτσι είναι η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Θα καταθέσω στα πρακτικά από την δολοφονία του Μπακογιάννη : «όλοι δείχνουν ΠΑΣΟΚ», «χτύπησε η πασοκική 17 Νοέμβρη» και για άλλη δολοφονία «φίλοι του Λαλιώτη οι τρομοκράτες». Αυτή είναι πολιτική πάνω σε αρχές ; Δεν μάθατε τίποτα; Που σπιλώνατε μια ολόκληρη παράταξη ότι δήθεν ήταν με την 17 Νοέμβρη και τώρα όσοι υποστηρίζουν τα δικαιώματα είναι με τη 17η Νοέμβρη. Είναι τρόπος να συζητήσουμε πολιτικά για τα δικαιώματα;»

Συνέχισε λέγοντας «η αριστερά σε όλες τις εκδοχές της έχει πάντα ξεκαθαρίσει τη θέση της με την τρομοκρατία» και προσέθεσε - με αφορμή τα πυρά που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ πως - «αυτό που με στεναχωρεί και κατεβάζει το επίπεδο της πολιτικής είναι ότι δεν το πιστεύετε ουτε εσείς». Απευθυνόμενος στα κοινοβουλευτικά έδρανα της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε «πραγματικά θεωρείτε ότι ο κύριος Δρίτσας χαϊδεύει τα αυτιά της 17 Νοέμβρη; Ο κύριος Πλεύρης λέει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν πολιτικό βραχίονα της 17 Νοέμβρη. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά για ένα σύγχρονο συντηρητικό κόμμα;»

Από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε πως «όλοι ξέρουμε τον Θ. Δρίτσα και ξέρω ότι από όλες τις πλευρές της Βουλής λέτε τα καλύτερα, για το ποσό έντιμος είναι, πόσο προετοιμασμένος είναι στη Βουλή, πως έρχεται με τα επιχειρήματα». Προσέθεσε δε πως «η αριστερά χρωστά πολλά στον Θοδωρή Δρίτσα και στο Κοινοβούλιο και στα κινήματα στον Πειραιά».

Μιλώντας στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε «δεν πρέπει η Ελλάδα να είναι σαν το Ερντογάν και να έχουμε θάνατο απεργού πείνας. Να το συζητήσουμε. Να πιέσετε και εσείς. Θα είναι ένα στίγμα για την παράταξη σας και την κυβέρνηση σας. Μπορεί κάποιοι να επενδύουν ότι βραχυπρόθεσμα θα κερδίσουν και ότι θα έχουμε ακροδεξιά αυταρχικά αντανακλαστικά. Στο τέλος θα σας μείνει αυτό, ότι θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα μετά από την Θάτσερ που άφησε απεργό πείνας να πεθάνει».

Το λόγο πήρε αμέσως μετά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, λέγοντας «απορώ πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει πάλι το θέμα. Πρέπει να αποφασίσετε σε ποια βάρκα πατάτε. Στη βάρκα της ριζοσπαστικής και άκρας αριστεράς ή στη βάρκα που θέλει να σας πάει ο αρχηγός σας, αυτή της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v