Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Έχουμε το πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown στην Ευρώπη

Για «μεγάλη αποτυχία» στη διαχείριση της πανδημίας μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κριτική στην κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για να οργανώσει «πλιάτσικο» στα δημόσια ταμεία.

Τσίπρας: Έχουμε το πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown στην Ευρώπη

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως η χώρα έχει το πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown ολόκληρης της Ευρώπης.

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και έκτακτη κατάσταση, χθες είχαμε 40 νεκρούς από τον κορωνοϊό, πάνω από 2.700 κρούσματα και τα νοσοκομεία της Αττικής είναι για άλλη μια φορά στο κόκκινο», υπογράμμισε και προσέθεσε «κάτι δεν πάει καλά». Όπως είπε, μπαίνουμε στον πέμπτο μήνα lockdown και ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες έχουμε «SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, κλειστή την οικονομία, το λιανεμπόριο και την εστίαση, κλειστά τα σχολεία και τι έχουμε καταφέρει; Τα νοσοκομεία για τρίτη φορά είναι στο κόκκινο».

Παράλληλα αναφέρθηκε στο παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, υπογραμμίζοντας πως «πουθενά δεν έχουν τέσσερις μήνες κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Και έξι μήνες συνεχόμενους κλειστή την εστίαση. Στην Ισπανία -που χτυπήθηκε ίσως και περισσότερο από την Ελλάδα από την πανδημία- τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, με αυξημένα τεστ και μέτρα.

Σε πολλές περιοχές της Ισπανίας -όπως στην πρωτεύουσα- η εστίαση είναι ανοιχτή με αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα. Στο Βέλγιο -που χτυπήθηκε περισσότερο σε αριθμό κρουσμάτων- τα σχολεία και τα μαγαζιά είναι ανοιχτά. Με αυστηρούς ελέγχους, με τεστ και με μέτρα προστασίας... Δεν έχουν εκεί κρούσματα; Φυσικά και έχουν, αλλά δεν είναι στο κόκκινο τα νοσοκομεία τους».

Μιλώντας στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε προς την κυβερνητική πτέρυγα, «δεν αναρωτιέστε τι λάθος έχετε κάνει;» και σημείωσε πως η στάση της κυβέρνησης είναι μια κρύο και μια ζέστη. «Η συνολική διαχείριση είναι μια μεγάλη αποτυχία» υπογράμμισε και προσέθεσε πως χρειάζονται σοβαρές επιδημιολογικές έρευνες και έγκαιρη διάγνωση. Παράλληλα σημείωσε πως απαιτούνται μέτρα για τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς αλλά και για την κατάσταση στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη για ενίσχυση του ΕΣΥ, σημείωσε πως έρχεται ένα δύσκολο 20ήμερο για τα δημόσια νοσοκομεία και προσέθεσε μεταξύ άλλων «προχωρήστε στην επίταξη ιδιωτικών κλινών, στο κάλεσμα ιδιωτικών γιατρών για να αναλάβουν μη Covid περιστατικά κ.α.».

Συνέχισε την κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως ανακοινώσατε χθες τα... «έξυπνα μέτρα» και προσέθεσε «απαγορεύσατε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο για άθληση, για τον κωδικό 6. Θυμάστε πότε το είχατε επιτρέψει αυτό; Όταν ο κύριος Μητσοτάκης έκανε ανέμελος ποδηλατάδα στην Πάρνηθα. Και τι άλλο; Θα βάλετε αστυνομικούς να συνοδεύουν ανθρώπους που πηγαίνουν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, για να διαπιστώνουν εάν λένε αλήθεια....».

Όσον αφορά στο τραπέζι που είχε γίνει από τον πρωθυπουργό στην Ικαρία, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη πως όταν έγινε αυτό, δεν υπήρχε διάταξη που να απαγορεύει ρητά ή να ρυθμίζει τις επισκέψεις στα σπίτια. Συμπλήρωσε, «δεν ντρεπόμαστε λιγάκι και θα ζητάτε να πηγαίνει δίπλα ο αστυνομικός στον πολίτη για να δει αν πηγαίνει σούπερ μάρκετ σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Όταν απαντά ο υφυπουργός με ψέματα στην πιο καραμπινάτη παραβίαση μέτρων σε ζωντανή σύνδεση».

Από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει σοβαρότητα, ενώ υπενθύμισε πως είχε προτείνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. «Να δώσετε λύσεις, όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα» υπογράμμισε προς την κυβερνητική πτέρυγα. Προσέθεσε, «επιμένετε να αντιμετωπίζετε την πανδημία ως ευκαιρία για να οργανώσετε ένα πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία» και μίλησε για «ένα αυταρχικό πλαίσιο στην ενημέρωση και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις (που ψηφίζεται σήμερα) και αναφέρθηκε σε τροπολογία που -όπως είπε - αναστέλλει κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων στον αιγιαλό. «Αν αυτή η τροπολογία δεν αφορά την πρόθεσή σας να προχωρήσετε σε εκλογές το επόμενο διάστημα και δεν θέλετε να δυσαρεστήσετε κάποιους από την πελατεία σας, τότε αποδεικνύει πόσο υποκριτές είστε» είπε. Προσέθεσε -κοιτώντας προς τα υπουργικά έδρανα και τον υπουργό Ανάπτυξης- «δεν θα ήθελα να απαντήσετε εσείς αντί του πρωθυπουργού για το αν σκοπεύει να πάει σε εκλογές διαφυγής από το τσουνάμι που έρχεται και το οποίο αυτός δημιούργησε». Όπως είπε, «σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης επικρατεί ένα τσουνάμι δημοσίων αναθέσεων...».

Σφοδρή κριτική άσκησε στη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, που όπως είπε «προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, με σωρεία απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες οι οποίες είτε ιδρύθηκαν αιφνιδίως την τελευταία στιγμή, είτε δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο». Ειδική αναφορά έκανε στην τιμή με την οποία αγοράζονται τα rapid test στην περιφέρεια Αττικής (μιλώντας για τετραπλάσιο κόστος από την τιμή που υπάρχει στην αγορά), ενώ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για «γαλάζιους» εμβολιασμούς εκτός σειράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v