Βουλή: Στα χαρακώματα η αντιπολίτευση για οικονομία και αστυνομική βία

Πυρά για ανεπαρκή μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων. Βέλη εξ αριστερών στην κυβέρνηση για «φαινόμενα αστυνομοκρατίας».

Βουλή: Στα χαρακώματα η αντιπολίτευση για οικονομία και αστυνομική βία

Δίπλα πυρά -για την οικονομία και τα φαινόμενα αστυνομικής βίας- εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Η πορεία της πανδημίας που ουσιαστικά απομακρύνει σε αυτή τη φάση το «άνοιγμα» της οικονομίας αλλά και τα όσα έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή στη Νέα Σμύρνη ανεβάζουν το πολιτικό «θερμόμετρο».

Μιλώντας στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα, «βλέπουμε την ορμπανοποίηση και στην Ελλάδα. Ορμπανοποίηση ήταν όταν ψηφίσατε για την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Ορμπανοποίηση είναι όσα είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Ορμπανοποίηση είναι να έχει το υπουργείο Προστασίας στου Πολίτη το σωφρονιστικό σύστημα και όχι το Δικαιοσύνης».

Από το βήμα της Βουλής έκανε αναφορά στο... προπατορικό αμάρτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα που είναι πως «ήρθε να αμφισβητήσει τους.... νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας» και «είπε τέλος πελατειακό κράτος, τέλος στην αύξηση των ανισοτήτων». Πρόσθεσε προς στο ΚΙΝΑΛ πως «δεν θα ανακάμψει η σοσιαλδημοκρατία, αν δεν αναθεωρήσει τη στάση της για τις πλατείες και αν δεν μπορεί να αφουγκραστεί το τι γίνεται σε μια κοινωνία».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέχισε σημειώνοντας, «μας λέτε ξανά ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που κατευθύνει τις διαμαρτυρίες και για αυτό αυξάνονται τα κρούσματα. Δεν φταίει ότι δεν έχετε ενισχύσει τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα ΜΜΜ; Περιμένετε ότι ο κόσμος θα τρώει ξύλο και δεν θα αντιδράσει; Η βία δεν απαντάει στη βία. Είναι πηγή της βίας». 

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σήμερα αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, σημειώνοντας πως «προφανώς ο κύριος Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί ότι το εμπόριο ελπίδας των υπουργών για επικείμενο άνοιγμα της αγοράς δεν γίνεται πιστευτό από τον εμπορικό κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη και το αντικειμενικό: τη ραγδαία επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης».

Συνέχισε λέγοντας, «θα πρέπει η κυβέρνηση να φέρει μια συνολικότερη δέσμη στήριξης που θα έχει δύο άξονες. Ο ένας άξονας είναι πραγματική ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κυρίως των πιο μικρών. Ο δεύτερος άξονας είναι μια μακροχρόνια ρύθμιση οφειλών, ώστε να μπορέσουν και οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν και να μη συνεχίσουν να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Από τον τρόπο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί αν θα έχουμε -και πόσα- λουκέτα στην επιχειρηματικότητα και αν θα χαθούν -και πόσες - θέσεις εργασίας στην αγορά».

Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο «μέτωπο» της οικονομίας σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα, «τα όποια, ελάχιστα, μέτρα έχετε πάρει για τους εργαζόμενους, είναι προσωρινά μέτρα συγκράτησης της πτώσης του λαϊκού εισοδήματος, περισσότερο για να καθυστερήσετε την κοινωνική αναταραχή. Αλλά η δυνατότητά σας για μέτρα τέτοιου τύπου εξαντλείται πλέον στο έδαφος του οξυνόμενου ανταγωνισμού. Το προβλεπόμενο πακέτο του 2021, είναι ήδη αισθητά μικρότερο από το αντίστοιχο του 2020». Για να προσθέσει πως «πετάξατε το κουτάκι λίγο παραπέρα» και να σημειώσει «έρχεται η ώρα της λυπητερής για τους εργαζόμενους, όταν θα σταματήσουν τα μέτρα των αναστολών και των προσωρινών ενισχύσεων».

Παράλληλα αναφέρθηκε σε φαινόμενα αστυνομικής βίας, εξαπολύοντας εκ νέου βέλη στην κυβέρνηση. «Δεν θα καταφέρετε να κλείσετε το στόμα του λαού. Η απρόκλητη αστυνομική βία σε βάρος κατοίκων, οικογενειών, την περασμένη Κυριακή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό» είπε.

Κριτική στην κυβέρνηση πως σπέρνει μια «νέα διχόνοια» στον ελληνικό λαό άσκησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάννης Βαρουφάκης, κάνοντας αναφορά σε φαινόμενα αστυνομικής βίας. Παράλληλα σε υψηλούς τόνους σημείωσε πως αύριο ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο ίδιος.

Μάλιστα αναφέρθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως με αφορμή και τα γεγονότα της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη «σας κάλεσα και εσάς και τους συναδέλφους του ΚΚΕ να συντονίσουμε τις δράσεις μας για να προασπίσουμε τα βασικά ζητούμενα μιας δημοκρατίας. Με πολιτικό κόστος σάς καλώ ξανά». Για να αναφερθεί αμέσως μετά και στους βουλευτές του ΚΚΕ, λέγοντας «τώρα είναι η ώρα για συντονισμένη δράση».

Τέλος, από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση της οικονομίας, εστιάζοντας στο ιδιωτικό χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v