Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους το Κίνημα Αλλαγής

Κριτική στην κυβέρνηση αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση με παράλληλη αναζήτηση διαφορετικού στίγματος. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συνεχίζονται  οι εσωτερικές διεργασίες.

Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους το Κίνημα Αλλαγής

Σε υψηλότερους τόνους κινείται η κριτική του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στην κυβέρνηση, τόσο για τους χειρισμούς της  στο μέτωπο της πανδημίας, όσο και στο οικονομικό πεδίο.

Η Χαριλάου Τρικούπη μιλά για αποτυχία της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως παρά το μακρύτερο lockdown της Ευρώπης, έχουμε περίπου 20.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες 10 μέρες και όλη την Ελλάδα στο «κόκκινο». Παράλληλα υπάρχουν και οι σκόπελοι στην οικονομία, καθώς το πρώτο τρίμηνο έχει ουσιαστικά «χαθεί» και μετά την χαλάρωση των μέτρων ελλοχεύει ο κίνδυνος λουκέτων και αύξησης της ανεργίας. 

Στο πεδίο της πανδημίας το Κίνημα Αλλαγής εδώ και μήνες αναφέρεται στην ανάγκη για ασφαλές άνοιγμα. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν χρειάζεται lockdown ακορντεόν, αλλά να ανοίγουν περιοχές με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάγκη να υπάρχουν  σοβαροί έλεγχοι με αποτελεσματική μεθοδολογία και να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή  του συνωστισμού (για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς). 

Όσον αφορά στην οικονομία ασκείται κριτική για «ιδεοληψίες» της κυβέρνησης, ενώ επισημαίνεται πως η στήριξη αφορά «τους πολύ μεγάλους και τους πολύ λίγους». Αυτό που το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει είναι πως απαιτούνται περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. 

Παράλληλα ασκείται διμέτωπη κριτική σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το  ότι επιλέγουν την πόλωση -με αφορμή και την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τα περιστατικά αστυνομικής βίας- και πως δημιουργούν έναν τεχνητό διχασμό. Για παιχνίδι με τη φωτιά έκανε λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως «αυτή η όξυνση, η πόλωση και ο διχασμός μπορούν καταστρέψουν τη χώρα στην κατάσταση που βρισκόμαστε».

Ουσιαστικά στη Χαριλάου Τρικούπη  εκτιμούν πως θα συνεχιστούν οι «κοκορομαχίες» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και αυτό που επιζητούν είναι να μπορέσουν να δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα. Στόχος είναι η επαναπροσέγγιση παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων με μεγάλες ομάδες πολιτών, όπως οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στο μεταξύ συνεχίζονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Παρά το ότι σε αυτή τη φάση η «μητέρα των μαχών» δίνεται ενάντια στην πανδημία, αυτό δεν σημαίνει πως δεν συνεχίζονται οι... ζυμώσεις. 

Βέβαια κρίσιμος παράγοντας για τις «πράσινες» διεργασίες είναι το  κατά πόσο θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση ένας εκλογικός αιφνιδιασμός. Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής δεν θεωρούν απίθανη μια «γαλάζια» προσφυγή στις κάλπες, καθώς εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα  επιδιώξει να πάρει νωπή εντολή για να διαχειριστεί το οικονομικό «αποτύπωμα» της πανδημίας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν εκλογικές... εκπλήξεις  η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου θα κλειδώσει τον  Σεπτέμβριο. Το πιθανότερο είναι να γίνει μέσα στο Νοέμβριο, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Για παράδειγμα οι επίδοξοι διεκδικητές της ηγεσίας θα ήθελαν επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ στον αντίποδα στελέχη που είναι κοντά στην πρόεδρο έχουν βάλει έναν ορίζοντα από το Νοέμβριο του 2021 έως το πρώτο δίμηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι θα γίνει εκλογή προέδρου στο κόμμα και ήδη οι υποψήφιοι ανοίγουν σταδιακά τα χαρτιά τους. Δεδομένη είναι η εκ νέου υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά. Παράλληλα στην κούρσα έχει μπει ο Ανδρέας Λοβέρδος, που το τελευταίο διάστημα έχει ολοένα και πιο διακριτικό στίγμα σε μια σειρά θεμάτων ενώ διατηρεί  μια έντονη αντισύριζα ρητορική . Από την πλευρά  του ο Νίκος Ανδρουλάκης διαθέτει ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, ενώ πιθανή είναι  και μια υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Πατρινόραμα» σημείωσε πως «οι προϋποθέσεις για να διαμορφωθεί μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης δεν θα δημιουργηθούν πίσω από κλειστά γραφεία και συνεννοήσεις κορυφής. Θα διαμορφωθούν μέσα στην κοινωνία, στη βάση».

Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι επόμενες κινήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος, ωστόσο όπως ήδη αναφέρθηκε σε αυτή τη φάση είναι η πορεία της πανδημίας που «σκεπάζει» όλα τα αλλά θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v