Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lockdown: Ποια μέτρα κόβονται παρά την ασφυξία στο ΕΣΥ

Το ωράριο του Σαββατοκύριακου, ο κωδικός 6, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο. Οι «βαλβίδες εκτόνωσης» της κοινωνικής έντασης στις οποίες καταλήγει η κυβέρνηση. Ο ρόλος της κλυδωνιζόμενης οικονομίας και οι εμβολιασμοί.

Lockdown: Ποια μέτρα κόβονται παρά την ασφυξία στο ΕΣΥ

Σε αλλαγή τακτικής όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας προχωρά η κυβέρνηση και, μετά τα σκληρά παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα και το γενικό λουκέτο στη χώρα, πλέον δείχνει διατεθειμένη να αρχίσει να ανοίγει σταδιακά την οικονομία και την κοινωνία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ασφυκτική, με το ένα αρνητικό ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, με τους 605 διασωληνωμένους ασθενείς, τις 446 εισαγωγές στα νοσοκομεία και τον δείκτη θετικότητας στο 12,3%, μόνο ευχάριστα δεν ήχησαν στα αυτιά του υπουργείου Υγείας και των επιστημόνων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανοδική πορεία και για τις επόμενες 7-10 μέρες.

Ενδεικτικό της οριακής κατάστασης ειδικά στον χώρο της δημόσιας υγείας είναι ότι, ενώ αρχικά είχε διαρρεύσει πως η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδρίαζε εκτάκτως σήμερα, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες της σταδιακής άρσης του lockdown, τελικά αυτό άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες, λόγω του προβληματισμού των επιστημόνων, οι οποίοι τελικά θα συνεδριάσουν κανονικά την Παρασκευή. Όπως έγινε γνωστό, αυτό θα συμβεί για να έχουν στα χέρια τους περισσότερα και πιο συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα, καταδεικνύοντας το δυσεπίλυτο της εξίσωσης που θα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Στην κυβέρνηση διαπίστωσαν ότι η κούραση των πολιτών έχει οδηγήσει ουσιαστικά στη μη τήρηση των μέτρων, η δυσφορία δείχνει αυξημένη, ενώ «βαθύς κόκκινος» είναι και ο  συναγερμός που έχει σημάνει και στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται  στοχευμένες «βαλβίδες εκτόνωσης» της κοινωνικής πίεσης, με τη χαλάρωση κάποιων μέτρων, χωρίς όμως να συνοδευτούν από περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Το βασικό σενάριο

Σε συνεννόηση με τους επιστήμονες και με σύμμαχο την προσδοκώμενη επιτάχυνση των μαζικών εμβολιασμών, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη επιστροφής στην κανονικότητα, έστω με τις όποιες ιδιαιτερότητες και, σύμφωνα με το βασικό σενάριο (δεν είναι οριστικό, αφού θα πάρει την τελική του μορφή την Παρασκευή), προβλέπεται:

  • Μείωση της ώρας απαγόρευσης της κυκλοφορίας το Σάββατο και την Κυριακή από τις 7 μ.μ. που είναι σήμερα, στις 9 μ.μ. (πρόθεση είναι να ισχύσει από το προσεχές Σαββατοκύριακο).
  • Απελευθέρωση των χιλιομετρικών περιορισμών με τον κωδικό 6 στο 13033 και δυνατότητα χρήσης του αυτοκινήτου για μετακίνηση σε άλλο δήμο, με σκοπό τη σωματική άσκηση.
  • Άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, πάντα τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και με προκαθορισμένο ραντεβού.
  • Άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, επίσης με αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
  • Εντός του Μαρτίου πιθανόν να ξαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια, τα σχολεία τον Απρίλιο και η εστίαση πριν από το Πάσχα.

«Σταδιακό άνοιγμα»

Όλα αυτά, πάντως, υπό την προϋπόθεση της επιστημονικής έγκρισης και αφού επανεξεταστούν σχολαστικά τα επιδημιολογικά δεδομένα το πρωί της Παρασκευής, οπότε και η Επιτροπή θα κληθεί να καταθέσει την εισήγησή της στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, που θα ανακοινώσει το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.  

Τη χαλάρωση των μέτρων προανήγγειλε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, που μίλησε για  «την αναζήτηση τρόπων για αποσυμπίεση της κοινωνίας», ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις -όπως πάντα λαμβάνει ο πρωθυπουργός- και θα προχωρήσουμε μπροστά. Νομίζω ότι θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα προς το τέλος του μήνα». 

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (στο Mega), χαρακτήρισε «δύσκολο να συζητάς οποιοδήποτε άνοιγμα με την εικόνα αυτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας», παρ' όλα αυτά -όπως είπε- «δεν μπορεί να μένουν όλα κλειστά».

Το δίλημμα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση επεσήμανε, εξάλλου, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης (ΕΡΑ): «Ή κλείνουμε τον κόσμο μέσα, τύπου Ουχάν στην αρχή της πανδημίας, που φυσικά είναι εκτός συζήτησης, ή αποσυμπιέζουμε τις δραστηριότητες με τέτοιο τρόπο, ώστε εκεί που οι συγκεκριμένες δραστηριότητες γίνονται μέσα στο σπίτι, όπως συναντήσεις μεταξύ φίλων και συγγενών, μεταφέρουμε αυτή την κοινωνικοποίηση εκτός εσωτερικών χώρων, επομένως μειώνουμε το ρίσκο της μετάδοσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v