Τσίπρας: Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει πολιτικό moratorium μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη καμπή. Σήμα κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Επίθεση στον Αδ. Γεωργιάδη.

Τσίπρας: Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση

Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο «μέτωπο» της πανδημίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας ειδική αναφορά στη δραματική κατάσταση που βιώνουν τα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής. Μάλιστα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε, αντί να διχάζει, να ζητήσει η ίδια ένα πολιτικό «moratorium» μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη καμπή.

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει» και υπογράμμισε πως «βιώνουμε τη χειρότερη φάση της πανδημίας». Παράλληλα κάλεσε την κυβερνητική πτέρυγα να παραδεχτεί πως «το lockdown-ακορντεόν ήταν η μεγαλύτερη παραφωνία και το μεγαλύτερο φάλτσο που έχει κάνει» και προσέθεσε, «σταματήστε να ρίχνετε τις ευθύνες σας αλλού».

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση πανικού», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για μια εικόνα παράλυσης. Παράλληλα έκανε λόγο για «παλινωδίες» και αναφέρθηκε σε «μια κυβέρνηση που δεν ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται», η οποία «ψάχνει εύκολους επικοινωνιακούς λόγους για να ξεφύγει από τις ευθύνες». Μάλιστα είπε πως η κυβέρνηση αναφέρεται στις συγκεντρώσεις αντί να μιλά για τον συνωστισμό σε χώρους όπως τα μέσα μεταφοράς, σε μια προσπάθεια να ρίξει αλλού τις ευθύνες της.

Μιλώντας στην Ολομέλεια σημείωσε: «Είστε μια κυβέρνηση που τους τελευταίους πέντε μήνες κάνει τρία πράγματα: Υβρίζει όσους της κάνουν κριτική. Απειλεί όσους θα έπρεπε να προστατεύει. Προκαλεί αυτούς στους οποίους θα έπρεπε να εμπνέει εμπιστοσύνη». Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα είπε, «θα παραδεχτείτε την αποτυχία σας. Θα παραδεχτείτε ότι επιβάλατε αχρείαστα μέτρα στους πολίτες και εκεί που έπρεπε να πάρετε μέτρα, δεν πήρατε. Θα παραδεχτείτε ότι τα "έξυπνα" μέτρα ήταν τελικά "βλακώδη" μέτρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως περίπου 130 πολίτες είναι διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες στις λίστες του ΕΚΑΒ και περιμένουν αν και πού θα αδειάσει κάποιο κρεβάτι για να νοσηλευτούν εντός ΜΕΘ.

Παράλληλα τόνισε πως έχουν βρεθεί υγειονομικοί μπροστά στο δίλημμα να επιλέγουν τους ανθρώπους που θα τους δώσουν την ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους.

Μάλιστα έκανε αναφορά και σε περιστατικά όπου πολίτες νοσούν (όχι από κορωνοϊό αλλά από άλλες παθήσεις) και δεν βρίσκουν κρεβάτι στη ΜΕΘ. Έφερε δε ως παράδειγμα την περίπτωση πολίτη που -σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο γιος του-, μετά από εγκεφαλικό παραμένει για ενδέκατη ημέρα διασωληνωμένος εκτός εντατικής.

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα έθεσε το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν τη στιγμή της κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης, να γίνονται μόνο 6.000 μοριακά τεστ και συνολικά 12.459 μαζί με τα rapid;». Με αφορμή αυτά τα στοιχεία χτύπησε καμπανάκι πως ο βαθμός θετικότητας χθες ήταν στο 12,3%, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό από την αρχή της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για να ενισχύσει το ΕΣΥ και αναφέρθηκε στην ανάγκη επίταξης κλινικών. Συνέχισε την κριτική λέγοντας προς την κυβερνητική πτέρυγα «έχετε ευθύνη γι' αυτό που συμβαίνει σήμερα. Έχετε μεγάλη ευθύνη» και μίλησε για «ψέματα». Όπως είπε η πανδημία καλπάζει και την ίδια ώρα τα κυβερνητικά στελέχη αντί να δουλεύουν, «οργανώνουν γλέντια και βαφτίσια, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους που ψηφίσανε και τους ανθρώπους που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους».

Ειδική αναφορά έκανε στον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη που έγινε νονός, σχολιάζοντας πως παρουσίασε ένα «παλιόχαρτο» που φανερώνει την αγραμματοσύνη όσων το συνέταξαν. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «αν αυτό το χαρτί είναι αληθές ή ψευδές». Παράλληλα σημείωσε πως πρέπει να απαντήσει ο υπουργός αν βάφτισε το παιδί του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής των δημοσίων συμβάσεων, σημειώνοντας σε υψηλούς τόνους «δεν υπάρχει μείζον ηθικό και νομικό ζήτημα; Ή μας φέρατε ξανά τις κουμπαριές; Κυβέρνηση των κουμπάρων. Για να διαχειρίζεται τις δημόσιες συμβάσεις και το δημόσιο χρήμα κατά το δοκούν».

Τέλος, άσκησε έντονη κριτική στο νομοσχέδιο με την «Ελληνικός Χρυσός», που ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε περιβαλλοντικά θέματα.

Πελώνη: Ο Τσίπρας επαναλαμβάνει τα ίδια ψέματα

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη για την τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Τσίπρας κρίνεται γι’ αυτά που λέει και για το ύφος του. Αλλά αυτά είναι γνωστά.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, μένει ο ίδιος. Επαναλαμβάνει τα ίδια ψέματα την πιο κρίσιμη στιγμή. Ψέματα για τον αριθμό των Μ.Ε.Θ. που αυξήθηκαν από τις 557 επί των ημερών του στις 1.400 σήμερα, ψέματα για τις αντοχές του Ε.Σ.Υ., ψέματα για τις πορείες συγχρωτισμού στις οποίες δήθεν δεν διασπείρεται ο ιός.

Την πιο δύσκολη ώρα, και ενώ από την αρχή της πανδημίας δεν έχει στηρίξει την κοινή προσπάθεια, το μόνο που βρίσκει τώρα να προτείνει είναι η Κυβέρνηση να κατεβάσει τα μολύβια.

Τι είδους μορατόριουμ προτείνει ο κ. Τσίπρας; Ζητά να σταματήσει να νομοθετεί η Βουλή; Παραδείγματος χάριν, να μην κατατεθεί την Τρίτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνεται ρυθμιστικά η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού και ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση των μετοχών;

Να σταματήσει η Κυβέρνηση να κυβερνά, υπό την απειλή ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν σε πορείες και διαδηλώσεις αν δεν γίνουν δεκτά όσα λέει;

Ας αφήσει τα συνθήματα κι ας απαντήσει καθαρά».

Ηλιόπουλος: Οι ευθύνες Μητσοτάκη δεν κρύβονται με φωνές και ψέματα

Στην κυβερνητική εκπρόσωπο απάντησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλος. 

Οπως τονίζει, «η κυβέρνηση που μετά από πέντε μήνες αποτυχημένο lockdown κατάφερε να αφήσει τα νοσοκομεία της Αττικής χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, συνεχίζει αντί να αναλαμβάνει τις ευθύνες της να τις πετά στους πολιτικούς της αντιπάλους. Αντί να αντιμετωπίζει τη τραγωδία της πανδημίας να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εγκληματικές, όμως, ευθύνες του κου Μητσοτάκη δεν κρύβονται πια με φωνές και με ψέματα.

Ας εξηγήσει στους πολίτες γιατί επιλέγει να μην προχωράει στην επίταξη των απαραίτητων ιδιωτικών κλινικών, στην συνταγογράφηση των τεστ και σε μέτρα προστασίας στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους δουλειάς.

Τελικά δε πρόκειται μόνο για μια ανέμελη και ανίκανη αλλά και για μια επικίνδυνη κυβέρνηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v