Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκρέκας: Πάνω από 1 δισ. για ενεργειακή αναβάθμιση μικρών επιχειρήσεων

Μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα για την αναβάθμιση μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Στόχος ένας «πράσινος τουρισμός» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σκρέκας: Πάνω από 1 δισ. για ενεργειακή αναβάθμιση μικρών επιχειρήσεων

Για τον τουρισμό «σχεδιάζουμε μέχρι τον Ιούνιο να καταθέσουμε πρόγραμμα το οποίο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων στη χώρα» ανάφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Μιλώντας στη Βουλή υπογράμμισε πως στόχος είναι «να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να τους βοηθήσουμε να καταναλώνουν μικρότερη ενέργεια».

Κατά την τοποθέτηση του τόνισε πως ουσιαστικά «πετυχαίνουμε δυο πράγματα με μια δράση: μείωση του κόστους και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος». Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη σημείωσε πως «στόχος μας είναι να προωθήσουμε έναν τουρισμό με ουδετερο κλιματικό αποτύπωμα, έναν «πράσινο» τουρισμό».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ύψος των πόρων που θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Όπως σημείωσε «έχουμε προγραμματίσει 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και έχουμε εντάξει 500 εκατ. στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αν η δημόσια δαπάνη είναι περίπου 600 εκατομμύρια με τη μόχλευση περιμένουμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ να αξιοποιηθεί τα επόμενα δυο με τρία χρόνια για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ μικρών και μεσαίων μονάδων».

Όσον αφορά στο ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες ο υπουργός ανέφερε «πρώτον ενεργειακή αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών. Δηλαδή, το κέλυφος, ώστε να βελτιώσουμε τη θερμοδιαπερατότητα. Συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Θα στηρίξουμε και θα χρηματοδοτήσουμε ακόμα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας πάρα πολύ σημαντικά. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε κλιματικά ουδέτερα τα καταλύματα και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Θα αυξήσει πάρα πολύ την προστιθέμενη αξία».

Συνέχισε αναφέροντας «θα μπορούνε να προσφέρουνε υπηρεσίες που δεν θα επηρεάζουνε το κλίμα και το περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να ζητάμε να έχουμε μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας παρεχόμενες υπηρεσίες, άρα μεγαλύτερο έσοδο τελικά και για τους ξενοδόχους και για τις τοπικές κοινωνίες και για την εθνική οικονομία. Επίσης, επιλέξιμες δαπάνες. Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Διαχείριση εξοικονόμησης νερού. Διαχείριση απορριμμάτων». Προσέθεσε «χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων και άλλες υποστηρικτικές δράσεις, όπως για παράδειγμα μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουνε».

Όσον αφορά στους δικαιούχους ο Κ. Σκρέκας τόνισε ότι «θέλουμε να απλώσουμε στην οικονομική βάση και στον τουριστικό κλάδο, να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, που σημαίνει ότι θέλουμε πολλοί να μπορούνε να είναι επιλέξιμοι σε αυτό το πρόγραμμα. Πολλοί». Συνέχισε λέγοντας «άρα θα κατευθύνουμε χρήματα σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε αυτά τα χρήματα να πιάσουνε τόπο πραγματικά», σημειώνοντας πως θα ενισχυθούν έτσι και άλλοι κλάδοι (π.χ. η οικοδομή) με ευρύτερο όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v