Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Oσο πιο πολύ φθείρεται ο κ. Μητσοτάκης τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται

«Αυτό δεν είναι Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης, είναι σχέδιο φίλων, κολλητών και προμηθευτών της κυβέρνησης». Η κατά μέτωπο επίθεση από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η «μάχη» στη Βουλή για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του Ν. Παππά.

Α. Τσίπρας: Oσο πιο πολύ φθείρεται ο κ. Μητσοτάκης τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται

Πρόγευση της «μάχης» που θα δοθεί σήμερα στη Βουλή, στο πεδίο της σύστασης Προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του Νίκου Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αποτέλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει το θράσος να μας εγκαλεί διαρκώς για υποθέσεις σκανδάλων και να στήνει τώρα δεύτερο ειδικό δικαστήριο για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά, μετά την πρώτη παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Εμφανίζοντας αυτή την τακτική της κυβέρνησης ως «άμυνα» απέναντι, αφενός, στη σωρεία απευθείας αναθέσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που πραγματοποιεί στο όνομα της πανδημίας και, αφετέρου, στο «στρίμωγμα» που υφίσταται ήδη από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, όπως αποτυπώνεται σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. «Στρίμωγμα» που, όπως εκτίμησε, θα πάρει μεγάλες διαστάσεις «όταν πέσει το πέπλο της ψευτοστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων».

Ανάλογο κλίμα μετέφεραν οι βουλευτές από τις εκλογικές τους περιφέρειες («ανασφάλεια, οργή και θυμός»), ενώ ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε εκτενή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, παραπέμποντας στις 20 θέσεις που έπεσε η χώρα στην κατάταξη του Bloomberg.

Κατά τις πληροφορίες, υπήρξε κλίμα ενότητας και συμφωνίας στην προειδοποίηση του κ. Τσίπρα να προσέχουν όλοι τις δημόσιες δηλώσεις τους. «Καραδοκούν να πιαστούν από κάθε μας λέξη. Πρέπει να συνδυάσουμε την αυστηρή κριτική με συγκεκριμένες προτάσεις που αγγίζουν την κοινωνία», είπε.

Σύμφωνα με όλες τις πηγές, η μοναδική στιγμή όξυνσης ήταν όταν αντιπαρατέθηκε ο Παναγιώτης Κουρουπλής με τον Πάνο Σκουρλέτη για τις ευθύνες του δεύτερου, ως πρώην γραμματέα, στην κακή απόδοση του κόμματος στις δημοτικές εκλογές.

Ερωτήματα, επίσης, διατυπώθηκαν και για τη θετική ψήφο «επί της αρχής» που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την προηγούμενη εβδομάδα στη σύμβαση για το Ελληνικό, την οποία δεν είδαν «με καλό μάτι» βουλευτές που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» («53» και «κομματικοί») -αν και μόνο δύο, ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας, είχαν προτιμήσει να απουσιάσουν από την ψηφοφορία.

Την απάντηση, εν προκειμένω, την έδωσε η βουλευτής Πέτη Πέρκα, η οποία ήταν η εισηγήτρια του κόμματος στη συζήτηση στη Βουλή: «Το δικό μας σχέδιο για το Ελληνικό έχει κατοχυρωθεί με Προεδρικά Διατάγματα, τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις καταψηφίσαμε, δεν υπήρχε κανένας λόγος να καταψηφίσουμε το σύνολο», είπε.

Αναφορικά με τη σημερινή συζήτηση-ψηφοφορία στη Βουλή για παραπομπή του κ. Παππά σε Προανακριτική επιτροπή, κυριάρχησε η θέση «τον ΣΥΡΙΖΑ χτυπούν στο πρόσωπο του Νίκου». Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, επικεφαλής των βουλευτών του κόμματος στην Προανακριτική (και εισηγητής στη σημερινή συζήτηση) θα είναι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατόπιν δικής του πρότασης, «ώστε να σηματοδοτηθεί η συντεταγμένη μάχη που θα δώσουμε».

Δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο…

Από την εισήγηση του κ. Τσίπρα ξεχώρισαν τα σημεία:

  • Επίθεση στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και για κατασκευή σκανδάλων εις βάρος του βασικού πολιτικού της αντιπάλου, του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό, τη στιγμή που η κυβέρνηση «αξιοποιεί την πανδημία για να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων και αναφέρθηκε στα σκάνδαλα “Σκόιλ Ελικικού”, τις αναθέσεις εκατομμυρίων της κυρίας Νικολάου, τις υπερτιμολογήσεις Πατούλη, τις αναθέσεις Μηταράκη και το σκάνδαλο Κεραμέως με τη Cisco. Από όπου κι αν το πιάσεις, βρωμάει».
  • Η εκτίμηση πως «όσο πιο πολύ φθείρεται ο κ. Μητασοτάκης τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται», επικαλούμενος την καθημερινή χρήση fake news, την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, την καταστολή και τη συκοφαντία.
  • Η περιγραφή ως «τραγικής» της κατάστασης της οικονομίας, που «θα αποκαλυφθεί μόλις πέσει το πέπλο της ψευτοστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων». Αναφορικά με το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν οργάνωσε καμία ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και διερωτήθηκε για ποιον λόγο έχει παρουσιάσει επιλεκτικά, σε ευρωπαϊκά όργανα ή και μέσω διαρροών το Σχέδιο, πριν το παρουσιάσει στην ελληνική κοινωνία και τη Βουλή. Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη ότι στο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο «για το σε ποιους φίλους και ημετέρους θα μοιράσει τα κονδύλια» λέγοντας: «Αυτό δεν είναι Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης αλλά σχέδιο των φίλων, των κολλητών και των προμηθευτών της κυβέρνησης».
  • Η βεβαιότητα ότι «η κοινωνική δυσαρέσκεια θα εντείνεται» και, ταυτόχρονα, η προειδοποίηση ότι «η κυβέρνηση δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο». Αντιθέτως, εμφάνισε ως καθοριστικούς παράγοντες για πολιτικές εξελίξεις τις αντιδράσεις της κοινωνίας και τη συντεταγμένη αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τον τελευταίο 1,5 μήνα βρισκόμαστε σε μία περίοδο έντονης κυβερνητική φθοράς. Από το γλέντι στην Ικαρία και μετά έχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, το οποίο σε συνδυασμό με την απόλυτη αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και τη συσσωρευμένη κούραση των πολιτών δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής δυσαρέσκειας, που δεν είναι εύκολο να αναχαιτιστεί από τα συστημικά καλοπληρωμένα ΜΜΕ», είπε.

Στο σημείο αυτό έκανε τις συστάσεις στους βουλευτές του κόμματος: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις μας. Καραδοκούν να πιαστούν από κάθε μας λέξη. Πρέπει να συνδυάσουμε την αυστηρή κριτική με συγκεκριμένες προτάσεις που αγγίζουν την κοινωνία».

Για άλλη μία φορά ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίσθηκε καλά, ωστόσο στη συνέχεια, «από το άνοιγμα χωρίς σχέδιο του τουρισμού μέχρι και την ιδεοληπτική στάση της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ», βρεθήκαμε στη σημερινή εικόνα του παραλόγου: αναποτελεσματικό lockdown πέντε μηνών και κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v