Μετωπική ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση προανακριτικής για Ν. Παππά

Ψηφίζει απόψε η Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής όσον αφορά στον Νίκο Παππά. Η σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, οι «θερμοί» διάλογοι και οι κόντρες για την επιστολική ψήφο.

Μετωπική ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση προανακριτικής για Ν. Παππά

Σε υψηλούς τόνους πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά. Η ψηφοφορία θα γίνει απόψε το βράδυ και απαιτούνται 151 «ναι» για να συσταθεί η Επιτροπή. Το μεσημέρι αναμένεται να πάρει τον λόγο στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει ο Νίκος Παππάς.

Υπενθυμίζεται πως αίτημα για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής έχει κατατεθεί από «γαλάζιους» βουλευτές, οι οποίοι ζητούν τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό για: Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση (ΠΚ 259). Αφορά στους χειρισμούς που έγιναν όσον αφορά στις τηλεοπτικές άδειες και στις καταγγελίες του επιχειρηματία Χ. Καλογρίτσα.

H συνεδρίαση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με «κόντρες», καθώς οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης, του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτας εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την δυνατότητα επιστολικής ψήφου απόψε. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γ. Ραγκούσης έκανε λόγο για σοβαρή καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψηφοφορίας. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θ. Πλεύρης είπε ότι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου δόθηκε με την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής λόγω πανδημίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε με πληρότητα και αντικειμενικότητα μία ακόμη υπόθεση που φέρεται ότι εκπορεύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό αυτή τη φορά τον έλεγχο του Τύπου», ανέφερε η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα. Όπως είπε, «η υπόθεση του διαγωνισμού -φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Παππά είναι σίγουρο ότι θα διδάσκεται για πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια ως πρότυπο διαπλοκής».

Παράλληλα η «γαλάζια» εισηγήτρια τόνισε πως «οι σοκαριστικές αποκαλύψεις -που προκύπτουν από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα- ξεπερνούν τη λειτουργία του παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας». Ανέφερε δε ότι στόχος ήταν η δημιουργία ενός παραθεσμιακού μηχανισμού στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, στα μέσα ενημέρωσης, που θα υπηρετεί τι άλλο: το «μαγαζί»...

Για «υπόθεση-φάρσα» που έχει ως στόχο την απόδραση από τη δεινή πραγματικότητα έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως είναι απούσα στη διαχείριση της πανδημίας. Συνεχίζοντας τα πυρά μίλησε για «ανεξόφλητο γραμμάτιο» της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη στους «καναλάρχες φίλους» και χαρακτήρισε την πρόταση «πολιτικά εκδικητική, νομικά αστεία και πραγματολογικά αντιφατική».

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «η γραμμή της εκδίκησης που ακολουθείτε δεν θα σας βγει σε καλό. Βοά ο τόπος για το ποιοι μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, για τα εκατομμύρια που έρχονται και φεύγουν. Θα έχετε χρόνο να τα σκεφτείτε καλά, για να απολογηθείτε, όταν έρθει εκείνη η ώρα».

Υπέρ της πρότασης σύστασης Προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, λέγοντας πως «υπάρχουν παραπάνω από ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Συντάγματος». Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «επιχείρησε με ωμό τρόπο τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και της ενημέρωσης» και σημείωσε πως πρέπει να έρθουν όλα στο φως.

«Αυτή η πρόταση, επί της ουσίας, εξυπηρετεί και τους δύο. Εξυπηρετεί και τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Αναδεικνύουν το δέντρο, δηλαδή τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Καλογρίτσα» είπε και προσέθεσε, «για να κρύψουν το δάσος, που είναι ότι η ενημέρωση βρίσκεται στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Όπως τόνισε, οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν «παρών», επισημαίνοντας πως «το ΚΚΕ δεν θα γίνει πλυντήριο για το ξέπλυμα των όποιων ευθυνών υπάρχουν, δεν θα συναινέσει στη χειραγώγηση και στη συγκάλυψη, δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες αποπροσανατολισμού. Θα ακολουθήσουμε την ίδια τακτική με τις προηγούμενες προανακριτικές επιτροπές».

Για «στημένες κόντρες» μίλησε από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας, ασκώντας κριτική τόσο στη στάση της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδική αναφορά έκανε στην πανδημία και στους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων, «αντί να ασχολείστε με τα μεγάλα και σημαντικά, παίζετε τον παπά».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν και οι... θερμοί διάλογοι. Για παράδειγμα υπήρξε σφοδρή κόντρα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Η ιστορία έχει καταγράψει σε ποια μεριά του ποταμού στάθηκαν οι δύο παρατάξεις που ιστορικά υπάρχουν στην Ελλάδα. Υπάρχει η παράταξη των Κολοκοτρωναίων, του Βελουχιώτη και του Πολυτεχνείου και υπάρχει η παράταξη των κοτζαμπάσηδων , των Τσολάκογλου, η παράταξη που από τη μήτρα της βγήκαν οι χουντικοί. Αυτά τα δυο στρατόπεδα είναι που συγκρούονται μέχρι σήμερα» είπε ο Παύλος Πολάκης.

Για βαθιά διχαστικό μήνυμα μίλησε ο Θάνος Πλεύρης, καλώντας εκ νέου τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν καλύπτει τον βουλευτή του. Οι τόνοι ανέβηκαν ξανά λίγη ώρα αργότερα, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Μαρκόπουλο να εξαπολύει βέλη στον Παύλο Πολάκη για τη στάση του.

ΝΔ: Ο Τσίπρας να αποκηρύξει δημόσια τις δηλώσεις Πολάκη

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις χυδαιότητες του κ. Πολάκη στη Βουλή, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε σήμερα να στείλει στη Βουλή το “δεύτερο εγώ του” για να συκοφαντήσει και να δυναμιτίσει τη συζήτηση, ώστε να μην ακούσει κανείς την αλήθεια για τον ρόλο του κ. Παππά σε αυτή την τόσο σημαντική υπόθεση που μέσω της Δικαιοσύνης ήρθε στη Βουλή.

Ο κ. Πολάκης ξεπέρασε σε χυδαιότητα ακόμη και τον γνωστό εαυτό του. Σε ένα εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα μίσους παρουσίασε την ιστορική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ως το κόμμα των μαυραγοριτών και των δωσίλογων. Οι χυδαιότητες Πολάκη μόνο ντροπή αποτελούν για το Κοινοβούλιο.

Αν ο κ. Τσίπρας δεν αποκηρύξει δημόσια τα όσα εκστόμισε σήμερα ο συνεργάτης του, θα επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά ότι ο κ. Πολάκης είναι το πραγματικό πρόσωπό του. Ότι λέει όσα δεν θέλει να εκστομίσει ο ίδιος κι ότι είναι ένας Πολάκης χωρίς μουστάκι.

Ό,τι και να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, για ένα πράγμα να είναι βέβαιοι. Η δυσώδης αυτή υπόθεση θα ερευνηθεί μέχρι το τέλος».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v