Πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την πανδημία

Έντονη κριτική ασκείται στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής. Ψηφίζεται πολυνομοσχέδιο με μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την πανδημία

Σε υψηλούς τόνους κριτική ασκείται στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Στην Ολομέλεια συζητείται ένα ακόμα νομοσχέδιο με μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, το οποίο θα ψηφιστεί απόψε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βουλευτές της αντιπολίτευσης σημειώναν πως παρά το παρατεταμένο lockdown τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, η πίεση εντείνεται στο σύστημα υγείας και οι οικονομικές επιπτώσεις είναι όλο και εντονότερες.

«Η κυβέρνηση εν όψει αυτού του αδιεξόδου δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Έχει χάσει τον έλεγχο, πρωτίστως στο υγειονομικό πεδίο. Και ο βασικός λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας» σημείωσε ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα είπε «απέναντι σε αυτή τη δυσκολία τι κάνετε; Επικοινωνιακή φυγή διά της αυτοεξέτασης. Αντί να παρέμβετε στη μαύρη τρύπα που ήταν η επιδημιολογική επιτήρηση, αναθέτετε αυτή την ευθύνη στον πολίτη παρουσιάζοντας τα self tests ως το «κλειδί ανοίγματος» της οικονομίας».

«Αυτό που προέχει είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές» σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται μεταξύ άλλων: συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης συμφωνημένο υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στήριξη της πραγματικής οικονομίας, πολύ προσεκτική και σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κ.α.

Για «επανάληψη των ίδιων μέτρων», τα οποία «σε κανένα βαθμό δεν έχουν αντιμετωπίσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα», έκανε λόγο η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Συνέχισε την κριτική προς την κυβερνητική πτέρυγα, λέγοντας πως «ονειρεύεστε θέσεις εργασίας φθηνές, ελαστικές και χωρίς καμία προστασία».

Απαντώντας στα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταθέτει προτάσεις αλλά προβάλλει μηδενιστική κριτική και καταγγελτικό λόγο για όλα. Παράλληλα αναφέρθηκε και στα self test, λέγοντας «η αξιωματική αντιπολίτευση με κάθε τρόπο έλεγε ότι είναι ένας στημένος διαγωνισμός και ότι θα δοθεί στη Siemens. Η εικόνα του διαγωνισμού όμως έδειξε ότι 31 εταιρείες υπέβαλαν αίτημα να πάρουν μέρος και η Siemens δεν υπήρχε πουθενά». Για να προσθέσει «σήμερα κάνει κάποιος αυτοκριτική; Ζήτησε κανείς συγνώμη; Δεν το έκανε ούτε ένας. Αυτοί είστε. Κρίνεστε καθημερινά από το λαό για την ανευθυνότητά σας».

«Επιτελικό Κράτος: ο ορισμός του αποτυχημένου κράτους στη διαχείριση της πανδημίας» σημείωσε από το Κίνημα Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης. Όπως είπε «οι πολίτες κουράστηκαν αφού βλέπουν ότι και τα περιοριστικά μέτρα δεν αποδίδουν, δεν πιστεύουν πλέον τίποτα είναι δύσπιστοι και αντιδρούν γιατί βλέπουν ότι η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει. Η κυβέρνηση ποτέ δεν μίλησε ειλικρινά, δεν εξήγησε στους πολίτες γιατί πήρε αυτά τα μέτρα, με ποια δεδομένα τα πήρε και ποιος τελικά είναι ο απολογισμός»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε «δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση πέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας με τα δήθεν «έξυπνα» μέτρα που παίρνει από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα».

Βέλη στην κυβέρνηση πως με το νομοσχέδιο που φέρνει «συνεχίζει την ίδια πολιτική που διαμόρφωσε μία επικίνδυνη και τραγική κατάσταση για την προάσπιση της υγείας του λαού» εξαπέλυσε από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης. Όπως είπε οι δημόσιες μονάδες υγείας παραμένουν ανοχύρωτες με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστεθούν υποδομές και προσωπικό στη μάχη της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Από το ΜέΡΑ 25 η Φωτεινή Μπακαδήμα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση πως δεν έχει στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα σημείωσε πως ένας μεγάλος αριθμός εργαζόμενων έχει μείνει χωρίς καμία στήριξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v