ΚΙΝΑΛ για Πειραιώς: Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα...

Εξέφρασε αμφιβολίες αν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον με τη διαδικασία που ακολουθείται ή απλά μπαίνει η τελική υπογραφή (από την κυβέρνηση) στην οριστική απώλεια και των 45 δισ. που δόθηκαν από το 2013 για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

ΚΙΝΑΛ για Πειραιώς: Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα...

Σε επτά σημεία όσον αφορά στις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς εστίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σημείωσε πως «η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».

Ειδικότερα ανέφερε τα εξής:

1. Η συζήτηση γίνεται για τα ίδια ακριβώς θέματα για τα οποία η Ν.Δ. κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Πρώτον, προσθέτει κόστος στο δημόσιο. Δεύτερον, απαξιώνει τις προηγούμενες αυξήσεις. Τρίτον, εκμηδενίζεται η αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ. Τέταρτον, συρρικνώνεται η συμμετοχή των ιδιωτών.

2. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι σχεδόν ίδιες αφού η συμμετοχή του ΤΧΣ θα είναι περιορισμένη στη μετοχική σύνθεση, οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν απώλειες και χρησιμοποιείται το βιβλίο προσφορών.

3. Έθεσε το ερώτημα αν θα πρέπει να ερωτηθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γιατί δεν προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, το διάστημα που σημειώθηκε μεγάλη πτώση της τιμής και να εξεταστεί αν θεσμικοί παράγοντες «ξεπούλησαν» πριν την πτώση αυτή.

4. Εξέφρασε αμφιβολίες αν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον με τη διαδικασία που ακολουθείται ή απλά μπαίνει η τελική υπογραφή (από την κυβέρνηση) στην οριστική απώλεια και των 45 δισ. που δόθηκαν από το 2013 για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

5. Αντί το δημόσιο (μέσω του ΤΧΣ) να διαθέσει σε στρατηγικό επενδυτή μέρος ή το σύνολο των μετοχών του, ώστε να αποκομίσει οφέλη, ουσιαστικά νομιμοποιεί την αύξηση χωρίς να διασφαλίζει έσοδα για το δημόσιο.

6. Η όλη διαδικασία λειτουργεί εις βάρος των μικρών μετόχων, διαταράσσοντας την αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου αφού η ΑΜΚ θα καταληφθεί από ξένα hedge funds που θα ελέγξουν την τράπεζα.

7. Το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος, στις 7/4 στη ΓΣ πρέπει να αξιολογήσει τις επιλογές της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς όπως θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα. Επιλογές που -όπως ανέφερε- οδήγησαν σε πτώση της τιμής της μετοχής 62% από τον Ιανουάριο και μαζικό ξεπούλημα το διάστημα 15-19/3, λόγω ελλιπούς πληροφόρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v