Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά στην κυβέρνηση για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

Έντονες αντιδράσεις για το ότι δεν υπήρξε διαβούλευση για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Για εργασιακή «απορρύθμιση» μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά στην κυβέρνηση για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν προχώρησε σε συζήτηση με τα κόμματα και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, πριν καταθέσει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», εξαπέλυσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδική αναφορά έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά -που περιλαμβάνονται στο «Ελλάδα 2.0»-, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «μέτρα απορρύθμισης», που στόχο έχουν να «δεσμεύσουν» τη χώρα μέχρι το 2026.

«Το Σχέδιο αυτό δεν απαντά στα επείγοντα και πιεστικά προβλήματα, που έχουν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», υπογράμμισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. Προσέθεσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί πίσω από την «κουρτίνα» του Ταμείου Ανάκαμψης να κρύψει την απουσία σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας και μίλησε για «ένα τεράστιο κενό στην κυβερνητική πολιτική».

Όπως σημείωσε, το συγκεκριμένο Σχέδιο «δεσμεύει τη χώρα με δράσεις μέχρι το 2026, χωρίς να έχει γίνει στην πραγματικότητα συζήτηση εντός Ελλάδας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους κοινωνικούς εταίρους, τους παραγωγικούς φορείς κ.α.».

Ειδική αναφορά έκανε στα εργασιακά, λέγοντας πως τα μέτρα «απορρύθμισης» εντάσσονται στο Σχέδιο ως προαπαιτούμενο, «ώστε αν κάποια πολιτική δύναμη θέλει να τα ακυρώσει, θα πρέπει να επιστρέφει χρήματα για τις δράσεις που υποτίθεται ότι χρηματοδοτήθηκαν». Σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας ένα σύνολο έργων που όχι μόνο δεν μειώνουν τις ανισότητες αλλά παράγουν νέες. Ένα σχέδιο που αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις οδηγεί σε μια "φυσική εκκαθάριση". Ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας στην κατεύθυνση της περαιτέρω ελαστικοποίησης».

Κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «αυτό δεν είναι σχέδιο του μέλλοντος, είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο» και προσέθεσε πως «αφήνει τη μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας πίσω».

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Πού είναι η διαβούλευση με τους φορείς; Με τα συνδικάτα; Μόνο το επιτελικό κράτος είναι σε θέση να εκπονήσει ένα τέτοιας σημασίας πρόγραμμα;». Απευθυνόμενος στη «γαλάζια» πτέρυγα σημείωσε: «Μας λέει η κυβέρνηση ότι θα έχει αναπτυξιακά οφέλη, χωρίς όμως να κοινοποιεί τις λεπτομέρειες του μακροοικονομικού υποδείγματος που χρησιμοποιεί. Πέρα από αυτό όμως μας λέει ότι η μισή περίπου ανάπτυξη θα έρθει με τις μεταρρυθμίσεις. Ποια είναι η εντύπωση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα; Θεωρεί ότι θα δεσμεύσει και εμάς με αυτό; Είναι μνημόνιο χωρίς μνημόνιο;».

Όπως υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, «έχουμε ανισότητες παντού και έχουμε ένα κείμενο που έχει ελάχιστες αναφορές σε αυτές». Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα, είπε «από πουθενά δεν προκύπτει ότι έχετε σκύψει το κεφάλι πάνω στα πραγματικά προβλήματα και τις εξελίξεις από την οικονομική κρίση και την πανδημία. Έχετε τις ίδιες πολιτικές, που περιμένετε να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v