Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσοχοΐδης: Δεν φύλαξαν ποτέ τον Μ. Φουρθιώτη 14 αστυνομικοί

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως «ποτέ δεν φύλαξαν 14 τον παρουσιαστή». Έρχονται αλλαγές στη διαδικασία φύλαξης ιδιωτών. «Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αν και ψευδόμενος, παραδέχθηκε τον εναγκαλισμό με τον Φουρθιώτη», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χρυσοχοΐδης: Δεν φύλαξαν ποτέ τον Μ. Φουρθιώτη 14 αστυνομικοί

Στοιχεία για τον αριθμό των αστυνομικών που είχαν αναλάβει τη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καμίνη από το Κίνημα Αλλαγής, σημείωσε πως θα υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα φύλαξης των ιδιωτών και προσέθεσε πως τον επόμενο μήνα θα έρθει νομοσχέδιο για την αστυνομία.

Όσον αφορά στον παρουσιαστή, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως «τον Μάιο του 2020 υπήρχε ένας αστυνομικός. Τον Αύγουστο υπήρξε εμπρησμός έξω από το σπίτι του και το Νοέμβριο η επιτροπή αποφάσισε τη διάθεση ενός ακόμα αστυνομικού. Τον Ιανουάριο, μετά από εμπρησμό αυτοκινήτου στο κανάλι που εργάζεται υπήρξε και τρίτος αστυνομικός, μια υπηρεσιακή μοτοσικλέτα και επιτήρηση της οικείας του». Ωστόσο, όπως είπε, στα μέσα Μαρτίου υπήρξε συνολική αύξηση των μέτρων προστασίας λόγω των κινητοποιήσεων για τον Κουφοντίνα και τότε αυξήθηκε η συνοδευτική δύναμη με τέταρτο αστυνομικό, ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο και διατάχθηκε η 24ωρη φύλαξη της οικείας του.

Προσέθεσε πως η αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη αλλά «τερατολογικές δηλώσεις πως επτά περιπολικά και δύο τεθωρακισμένα αυτοκίνητα φυλάνε τον τηλεπαρουσιαστή». Όπως είπε, «ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή» και συμπλήρωσε πως «στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως «η αστυνομία στην υπόθεση φύλαξης αξιολογεί κινδύνους, όχι πρόσωπα και χαρακτήρες» και είπε πως «δεν στιγματίζουμε, δεν λιντσάρουμε». Παράλληλα έκανε λόγο για συστηματική και κάλπικη επίθεση κατά της αστυνομίας με «τις καραμέλες της αστυνομική βίας». Όπως είπε, μέσα σε 70 ημέρες έγιναν πάνω από 1.100 συναθροίσεις και σχολίασε σκωπτικά «τόσο αυταρχικοί είμαστε».

Μιλώντας στη Βουλή, ο Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως «η αστυνομία δεν είναι σάκος του μποξ για κανέναν» και ανέφερε πως σε λιγότερο από ένα μήνα θα έρθει νομοσχέδιο με αλλαγές. Προσέθεσε πως σε λίγες εβδομάδες θα υπάρξουν διακριτικά στους αστυνομικούς και μέσα σε ένα χρόνο, κάμερες.

Όσον αφορά στη φύλαξη, ο Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως το 60% είναι πολιτικοί, το 30% λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι και ιδιώτες και το 10% διπλωμάτες. Συμπλήρωσε πως σε δημοσιογράφους και εκδότες είναι λιγότερο από το 2% των δυνάμεων που διατίθενται στη φύλαξη. Παράλληλα αναφέρθηκε στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για φύλαξη προσώπων και σημείωσε πως η προσφορά της προστασίας είναι ένα μικρό κλάσμα της ζήτησης. Χαρακτήρισε «ασπιρίνες» τις προτάσεις που έχουν γίνει και σημείωσε πως χρειάζονται μεγάλες τομές.

Να δοθούν στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η φύλαξη ιδιωτών ζήτησε ο Γιώργος Καμίνης, θέτοντας το ερώτημα μήπως οι αρμόδιες επιτροπές αποφασίζουν αυθαίρετα υπό πίεση για τα πόσα πρόσωπα θα φυλαχτούν.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε τον εναγκαλισμό με τον Φουρθιώτη

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης σήμερα το πρωί αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως επί ένα και πλέον χρόνο προσέφερε αστυνομική φύλαξη στον κ. Φουρθιώτη, τον άνθρωπο που κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ και που έμπαινε σε υπουργικά γραφεία τραμπουκίζοντας συναδέλφους του υπουργούς. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν απέφυγε, ωστόσο, την αγαπημένη του συνήθεια: να ψεύδεται. Δήλωσε μπροστά στα μάτια των έκπληκτων βουλευτών ότι η αστυνομία ουδέποτε διέψευσε την φύλαξη Φουρθιώτη, κάτι που φυσικά όχι μόνο είχε διαψεύσει με επίσημη ανακοίνωσή της, αλλά είχε επιτεθεί και στους δημοσιογράφους που έκαναν τις αποκαλύψεις».

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Η κυβέρνηση σήμερα δια στόματος Χρυσοχοΐδη αναγνώρισε ότι ένα χρόνο τώρα αγκάλιαζε τον Μένιο Φουρθιώτη και προσπάθησε να δικαιολογήσει τα ψέματά της λέγοντας και πάλι ψέματα. Το ψέμα στο ψέμα, όμως, δηλώνει την ενοχή της.

Υ.Γ. Ακόμα δεν μας έχει πει ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε κανείς άλλος με ποιες πλάτες ο συγκεκριμένος κύριος έκανε ό,τι έκανε και τι σχέσεις έχει με την κυβέρνηση της ΝΔ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v