Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ψήφο Ελλήνων στο εξωτερικό

«Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική».

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ψήφο Ελλήνων στο εξωτερικό

Νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί για τη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, καταθέτει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Αυτό ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως ανέφερε, «για να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν -με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ- περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό σε αντίθεση με τη θέση της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας που ήταν -και παραμένει- ξεκάθαρη: Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό. Μόλις τώρα, η αρμόδια αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε -σε συνέντευξή της στον "Εθνικό Κήρυκα"- ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της Διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου, υποσχόμενη μάλιστα ότι "θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας". Για να μη χάνεται λοιπόν χρόνος, η Κυβέρνηση -με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών», τόνισε η κυρία Πελώνη.

Με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, «εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα. Αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφορικά με το άνοιγμα των Λυκείων και τα self-tests, ανέφερε ότι «το γεγονός ότι παραλήφθηκαν περισσότερα από 380.000 τεστ μέσα σε τρεις ημέρες και έγιναν 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις του πληθυσμού εκπαιδευτικών και μαθητών δείχνει τη σημαντική ανταπόκρισή τους σε αυτό το μέτρο. Συνολικά 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί- που βρέθηκαν θετικοί με τη χρήση των self-tests, έμειναν σήμερα στο σπίτι τους και δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού».

Καθώς θα παραλαμβάνονται περισσότερα τεστ, τόνισε η κυρία Πελώνη, «αυτή την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις μεταφορές, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στη Δικαιοσύνη. Η χώρα μας, για άλλη μια φορά, πρωτοπορεί, καθιερώνοντας δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όλο τον πληθυσμό... Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια, έχει ήδη προχωρήσει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self-tests».

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τήρηση των κανόνων, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «μπορεί πράγματι να δώσει ανάσες στην αγορά και να συμβάλει στην εκτόνωση της κοινωνίας. Είναι, ωστόσο, ανάγκη να αποφεύγονται φαινόμενα συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε πλατείες, όπως και σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων που διαθέτουν καφέ take away. Είναι άδικο να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας, την ώρα που πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση της πανδημίας».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, υπογράμμισε πως «η επιχείρηση "Ελευθερία" προχωρά υποδειγματικά και όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας γίνονται άμεσα. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 2.160.000 εμβολιασμοί και συνεχίζονται με αυξημένους ρυθμούς, ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι -εφόσον γίνουν οι προγραμματισμένες για το δεύτερο τρίμηνο παραδόσεις-, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους υγιείς σαραντάρηδες. Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή -όπως έχει τονίσει σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι η ευρύτερη συμμετοχή στον εμβολιασμό των μεγαλύτερης ηλικίας συμπολιτών μας. Και σε αυτό οφείλουμε να συμπράξουμε όλοι. Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Εκκλησία, συλλογικοί, κοινωνικοί φορείς».

Η κυρία Πελώνη, για το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας, τόνισε ότι «το αφήγημα που επιδιώκεται να περάσει από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι η Ελλάδα είναι Κολομβία είναι εντελώς ανυπόστατο. Και καλό θα είναι να είναι πιο προσεκτικός ο κ. Τσίπρας, όταν αναφέρεται σε "αποικία εγκλήματος" και να μη διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό».

Εντός της εβδομάδας, όπως έκανε γνωστό η κυβερνητική εκπρόσωπος, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο πρόεδρος της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Μενφί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v