Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεννηματά: Πακέτο πέντε προτάσεων για τη στήριξη του τουρισμού

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα τον εμβολιασμό των εργαζόμενων στον κλάδο. Κριτική στην κυβέρνηση για «ανεπάρκεια και ανικανότητα» σε αυτό το μείζον θέμα.

Γεννηματά: Πακέτο πέντε προτάσεων για τη στήριξη του τουρισμού

Δέσμη μέτρων για την στήριξη του τουρισμού κατέθεσε στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανεπάρκεια και ανικανότητα σε αυτό το μείζον θέμα. Η επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής συζητήθηκε στην Ολομέλεια, με τη συζήτηση να «επεκτείνεται» στον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της η Φ. Γεννηματά αναφέρθηκε στην πανδημία, λέγοντας πως «η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της, σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η αλήθεια παρά την προπαγάνδα. Απέτυχε να πείσει για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της. Με τις συνεχείς παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών, δίχασε την επιτροπή των επιστημόνων και κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών». Συνέχιζε τα πυρά στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «τώρα μπροστά στα δύσκολα παραιτείται από την ευθύνη της να προστατέψει τη δημόσια υγεία. Πάρτε τα self tests και βγάλτε τα πέρα. Κανένας έλεγχος και κανένα μέτρο για την αποφυγή του συνωστισμού. Μόνο εμπόριο ελπίδας που όμως δεν δίνει λύσεις».

Μιλώντας στην Ολομέλεια η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε εκτενώς στον τουρισμό, θέτοντας προς την κυβερνητική πτέρυγα το ερώτημα «εσείς όμως τι κάνατε για να αντιμετωπίσετε την δύσκολη κατάσταση; Τίποτε το θετικό. Μόνο επικοινωνία, με τις «ανέμελες» δηλώσεις του Πρωθυπουργού, στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Προβλέψατε 8 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα και φθάσαμε μόνο στα 4 δισεκατομμύρια. Λάθη επί λαθών»

Αναλυτικά οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι οι εξής :

1. Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό.

2. Εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια. Για όσους επισκέπτες δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεωτικό πρόσφατο αρνητικό τεστ. Επίσης συμφωνία με τις τρίτες χώρες.

3. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση ως το τέλος του 2021. Αναστολή του μέτρου του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

4. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με βάση το σχέδιο που πέρυσι κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής.

5. Στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση, που σήμερα βιώνουν την ανασφάλεια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «υπάρχουν προτάσεις για γενικότερου χαρακτήρα έργα όπως η ψηφιοποίηση όλων των δραστηριοτήτων και η προώθηση της «πράσινης ενέργειας» που θα επηρεάσει θετικά το τουριστικό προϊόν. Όμως οι προβλεπόμενες άμεσες παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές και πολύ κατώτερες της σημασίας που έχει ο τουρισμός για την οικονομία και την απασχόληση».

Παράλληλα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε σε δύο σημεία που πρέπει να δοθεί βαρύτητα :

-Την παροχή φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων για δικτυώσεις και συμπράξεις μικρών «ποιοτικών» επιχειρήσεων, και την προώθηση τους στην διεθνή τουριστική αγορά.

-Την ενίσχυση προγραμμάτων με τον τίτλο «Δουλεύουμε έξω, μένουμε Ελλάδα» σε κάθε Περιφέρεια. Πρόγραμμα με τηλεργασία επισκεπτών που απαιτεί δίκτυα υψηλής ταχύτητας, υποδομές μεταφορών και υγείας όλο το χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v