Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προανακριτική: Διαφορετικές «αναγνώσεις» της κατάθεσης Κ. Τόμπρα από τα κόμματα

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως κατατέθηκε χειρόγραφο χαρτί της συμφωνίας Χούρι - Καλογρίτσα, με το οποίο αναγνωρίζεται η οφειλή των τριών εκατομμυρίων. Στα όσα προηγήθηκαν του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρονται πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Προανακριτική: Διαφορετικές «αναγνώσεις» της κατάθεσης Κ. Τόμπρα από τα κόμματα

Στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής -που έχει συσταθεί για τον πρώην υπουργό Ν. Παππά και τους χειρισμούς στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών- καταθέτει για δεύτερη ημέρα ο Κ. Τόμπρας.

Στη σημερινή του κατάθεση αναφέρεται στις συζητήσεις που είχαν γίνει πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ανάμεσα στον επιχειρηματία Χ. Καλογρίτσα και σε μέλη της οικογένειας Χούρι. Οι αναφορές αυτές πυροδοτούν μία νέα σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν με εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο την κατάθεση.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται στην προσπάθεια που είχε γίνει για «ΣΥΡΙΖΑ channel» και επισημαίνουν πως ο κ. Τόμπρας μίλησε για τις επικοινωνίες Καλογρίτσα - Χούρι αλλά και για τα μετά των τηλεοπτικών αδειών πράγματα. Οι ίδιες πηγές μιλούν για μια τροπολογία που είχε ζητηθεί το 2016 για τις εμπορικές εταιρείες του νόμου 89, ώστε αυτές να γίνουν σαν τις ναυτιλιακές (αφορά στη φορολογία).

«Γαλάζιοι» κύκλοι προσθέτουν πως αυτό έγινε πριν από τις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα την 1η Απριλίου 2019. Τέλος, πηγές της πλειοψηφίας μιλούν για μια σύμβαση που ήταν προχρονολογημένη, σημειώνοντας πως έγινε στις 26 Αυγούστου, όμως γράφτηκε πως ήταν στις 22 Αυγούστου και προσθέτοντας «για να μη κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια» (εννοώντας την ημερομηνία του διαγωνισμού).

Την ίδια στιγμή, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως κατατέθηκε χειρόγραφο χαρτί της συμφωνίας Χούρι - Καλογρίτσα, με το οποίο ο Καλογρίτσας αναγνωρίζει την οφειλή των 3 εκατομμυρίων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το έγγραφο υπεγράφη στις 6 Μαΐου 2018 στο σπίτι του Χούρι στην Πολιτεία και έχει τις υπογραφές Χούρι - Καλογρίτσα - Τόμπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Καλογρίτσας είπε στον Χούρι ότι έχει πρόβλημα ρευστότητας. Έτσι συζητήθηκε -πάντα με βάση τις ίδιες πηγές- ο Χούρι είτε να προεξοφλήσει ανεκτέλεστα έργα που είχε αναλάβει η εταιρεία Καλογρίτσα (και όταν πληρωνόταν από το δημόσιο να επέστρεφε τα χρήματα) είτε να τον βοηθήσουν να αναλάβει δουλειές στο εξωτερικό.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε πως «η CCC δεν είχε καμία επαφή με την κυβέρνηση πριν έλθει σε μένα. Γιατί αλλιώς εμένα τι με ήθελε; Σίγουρα δεν είχε γίνει κουβέντα για κανάλι μέχρι να έρθουν σε εμένα».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, ακούγοντας τον κ. Τόμπρα να μιλάει για κανονική σύμβαση, τον ρώτησε «αφού η σύμβαση ήταν νόμιμη, γιατί έγινε η εικονική σύμβαση και δεν είπαν απευθείας την αλήθεια;». Τότε ο κύριος Τόμπρας σχολίασε -σύμφωνα πάντα με πηγές της προανακριτικής- πως «είναι σαν τη σύζυγο με την ερωμένη. Την ερωμένη μπορεί να την έχεις αλλά δεν τη συστήνεις στη σύζυγο».

Να σημειωθεί εδώ πως στην αυριανή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής ήταν προγραμματισμένη η εξέταση του Χρήστου Καλογρίτσα. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίες ζήτησε αναβολή, επικαλούμενος κόπωση λόγω πρόσφατου εμβολιασμού. Πάντως πηγές της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι δεν θα αλλάξει η λίστα των μαρτύρων και προτάθηκε να «μεταφερθεί» η κατάθεση για την Πέμπτη. Σε περίπτωση που υπάρξει κώλυμα «γαλάζιες» πηγές σημειώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ιατρική γνωμάτευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v