Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφόδρα πυρά της αντιπολίτευσης στην τροπολογία για την έκδοση συντάξεων

Η τροπολογία προβλέπει πως πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι θα ασχολούνται με την έκδοση των συντάξεων. Για «ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα κάκιστης νομοθέτησης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σφόδρα πυρά της αντιπολίτευσης στην τροπολογία για την έκδοση συντάξεων

Σε υψηλούς τόνους κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που δίνει τη δυνατότητα σε πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους να ασχολούνται με την έκδοση των συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για μια «μικρή επανάσταση», ωστόσο υπήρξε μπαράζ αντιδράσεων από το ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Για «ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα κάκιστης νομοθέτησης» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη τροπολογία. Μιλώντας στη Βουλή εξαπέλυσε πυρά στον υπουργό Εργασίας λέγοντας πως προχωρά σε αλλαγές χωρίς καμία διαβούλευση.

Ο κ. Ραγκούσης χτύπησε «καμπανάκι» πως αυτή τη στιγμή είναι περίπου 400.000 οι εκκρεμότητες σε συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και εφάπαξ. Παράλληλα έθεσε στον υπουργό Εργασίας το ερώτημα ποιο θα είναι το κόστος της ρύθμισης; Συνέχισε λέγοντας «γιατί αν θα μείνει κάτι από όλη αυτή την ιστορία, ξέρετε τι είναι, ποιός είναι ο σπόρος που βάζετε μέσα από αυτή την πρόταση; Ο σπόρος που υπάρχει δυστυχώς έτσι κι αλλιώς -υπήρχε έξω από αυτό το σύστημα απονομής συντάξεων- είναι αυτός για το φακελάκι και τη μίζα. Εκεί εξωθείτε τον πολίτη. Κάθε σύστημα έχει τη λογική του. Ένα σύστημα λοιπόν που διεκπεραιώνεται μέχρι σήμερα από το ελληνικό δημόσιο εσείς το αμαυρώνετε». Προσέθεσε πως «εσείς λοιπόν νομοθετείτε με τη λογική του μεροδούλι - μεροφάι αδιαφορώντας στην πραγματικότητα γι’ αυτό που θα προκαλέσει η νομοθετική σας ρύθμιση σε βάρος του δημόσιου και του κοινωνικού συμφέροντος».

«Ό,τι έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για τις συντάξεις τους τελευταίους 21 μήνες απέτυχε παταγωδώς» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. Μάλιστα άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ότι ανοίγει την κερκόπορτα ώστε όσοι ασφαλισμένοι έχουν χρήματα να μπορούν να βγάζουν γρηγορότερα τις συντάξεις και οι άλλοι που δεν έχουν να καταδικάζονται σε χρόνια αναμονή.

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία- που στην πραγματικότητα είναι σαν ολόκληρο νομοσχέδιο- η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί την απόδοση των συντάξεων προς όφελος των δικηγορικών και λογιστικών γραφείων. Παράλληλα χρησιμοποίηση τη λαϊκή ρήση «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», προσθέτοντας πως στην συγκεκριμένη περίπτωση κλέφτης είναι οι κυβερνήσεις που καταλήστευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία για δεκαετίες και νοικοκύρης όλοι οι εργαζόμενοι που πλήρωναν εισφορές.

«Με την τροπολογία προωθείται αντισυνταγματικές λύσεις για τους συνταξιούχους» είπε από το ΜέΡΑ 25 η Μαρία Απατζίδη, απευθυνόμενη στον υπουργό Εργασίας. Προσέθεσε πως πρέπει να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη τροπολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v