Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΙΝΑΛ: Επιστροφή σε κοινωνική ατζέντα με αιχμή τα εργασιακά

Τα μηνύματα της Φώφης Γεννηματά εντός και εκτός κόμματος και η επιχείρηση επανασύνδεσης με κοινωνικές ομάδες. Οι επίδοξοι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος και η φθινοπωρινή... αναμέτρηση.

ΚΙΝΑΛ: Επιστροφή σε κοινωνική ατζέντα με αιχμή τα εργασιακά

Επιχείρηση επανασύνδεσης με κοινωνικές ομάδες που στην πορεία ξέχασαν το.. πράσινο παρελθόν τους επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής, εστιάζοντας στη μεσαία τάξη και ιδιαίτερα σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς.

Η στασιμότητα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις δείχνει πως το πολιτικό «φλερτ» με παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο η εκτίμηση στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως το εργασιακό νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να αναδειχθεί μία κοινωνική ατζέντα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως «θα είμαι εδώ» ενόψει και της κούρσας για την ηγεσία, που επισήμως θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Μέχρι τότε οι επίδοξοι διεκδικητές της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ ετοιμάζουν τις δικές τους ιδεολογικές πλατφόρμες, ενώ διαρκείς είναι οι ζυμώσεις για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα.

Η Φώφη Γεννηματά -μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - αναφέρθηκε εκ νέου σε μία προοδευτική διακυβέρνηση. Ειδικότερα τόνισε την ανάγκη να μπει τέλος στις συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατία και παράλληλα άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ πως προσπαθεί να καβαλήσει ένα κύμα διαμαρτυρίας, όπως έκανε στο παρελθόν, αλλά αυτό είναι ξεπερασμένο.

Το επόμενο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να μπει μπροστά σε δύο κρίσιμα θέματα, που σχετίζονται με τις προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το κλίμα. Την Τρίτη θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση τεσσάρων επιτροπών της Βουλής για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Υπενθυμίζεται πως σχετικό αίτημα στον πρωθυπουργό είχε καταθέσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα στις αρχές Ιουνίου θα οργανωθεί μία «πράσινη εβδομάδα» για το κλίμα, προκειμένου αναδειχθούν οι προτάσεις του κόμματος.

Παράλληλα το Κίνημα Αλλαγής ανεβάζει τους τόνους στα εργασιακά, μιλώντας για κατάργηση του οκταώρου στην πράξη και επισημαίνοντας πως με τις προωθούμενες αλλαγές ο εργαζόμενος θα είναι στον έλεος του εργοδότη. Την Τετάρτη αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη για τα εργασιακά με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τον γραμματέα του τομέα εργασίας Χρήστο Μέγα, τον βουλευτή Γιώργο Μουλκιώτη και τον καθηγητή εργατικού δικαίου Άρη Καζάκο.

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να υπάρξει ένα «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο», το οποίο θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ . Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προσέγγιση του κόσμου της μισθωτής εργασίας (που επίσης φλερτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ) και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σειρά πρωτοβουλιών.

Στο μεταξύ ανεβαίνουν οι ρυθμοί και στα εσωκομματικό πεδίο, καθώς έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για τους επίδοξους διεκδικητές της ηγεσίας. Μέχρι τώρα έχει ανοίξει τα χαρτιά του Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα είναι υποψήφιος για την προεδρεία. Μάλιστα με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή διαδικτυακή συζήτηση του Αν. Λοβέρδου και της Εύα Καϊλή για την εξωτερική πολιτική, με τον Γιάννη Δατσέρη (στέλεχος ανεξάρτητων κινήσεων) να συντονίζει.

Παράλληλα στην επικείμενη αναμέτρηση για την ηγεσία του κόμματος «κλειδωμένη» πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, που διαθέτει σημαντικά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό. Πιθανή θεωρείται μια υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, ενώ δεν αποκλείεται να πάρει σχετική απόφαση και ο Χάρης Καστανίδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v