Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τον Χρ. Καλογρίτσα

Νέες αναφορές του επιχειρηματία στη σχέση του με τον Ν. Παππά και σε sms. Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή. Νέο «ραντεβού» τη Δευτέρα.

Νέα σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τον Χρ. Καλογρίτσα

Ολοκληρώθηκε για σήμερα η εξέταση του Χ. Καλογρίτσα από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και νέο «ραντεβού» έχει δοθεί για τη Δευτέρα. Ο επιχειρηματίας συνέχισε τις αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ και στην απογευματινή του κατάθεση, εστιάζοντας στα όσα είχαν γίνει το 2016 πριν από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Για μια ακόμα φορά μίλησε για στενές σχέσεις που - όπως είπε - είχε με τον Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας ανέφερε πως «.... για να πάρουμε φορολογική ενημερότητα προσφύγαμε στα δικαστήρια. Εμένα και τη γυναίκα μου μας έκοψαν και την έξοδο στο εξωτερικό. Τελικά τελείωσαν τα δικαστήρια και όλοι αθωωθήκαμε και πληρώσαμε καμία 50αρια χιλιάρικα και η γυναίκα μου 1,8 εκατομμύρια ευρώ που έγινε αναίρεση. Κι ο γιος μου θα μπορούσε όμως εμείς πληρώσαμε 6,5 εκατομμύρια ευρώ επειδή μια παρέα ήθελε κανάλι. Μου τα χρωστάτε αυτά κι άλλα». Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπήρξε και .. θερμό επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη. Παράλληλα ο επιχειρηματίας φέρεται να αναφέρθηκε σε έναν κωδικό Α2, μιλώντας για άτομο με όνομα και επώνυμο που αρχίζει από το γράμμα Α.

Την ίδια στιγμή κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως «ο κ. Καλογρίτσας συνεχίζει να προσφέρει άφθονο γέλιο με την κατάθεσή του στην Προανακριτική. Ο άνθρωπος που πρώτα δήλωσε ότι έβαλε μόνο το όνομα του, σήμερα παραδέχθηκε ότι έβαλε 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, αντί για «μπροστινός» του Παππά, όπως ισχυρίζονταν, ήταν τελικά «μπροστινός» του γιου του, Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. Και, βεβαίως, όταν ο ψευδομάρτυρας κατάλαβε ότι άρχισε να αποκαλύπτεται μέσα από τις αντιφάσεις του, τον... έπιασε η συνηθισμένη αδιαθεσία του και δήλωσε «ψυχικά αδύναμος» να συνεχίσει την κατάθεσή του».

Η πρωινή κατάθεση του επιχειρηματία

Σε μηνύματα που είχε ανταλλάξει με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά αναφέρεται και σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας. Οι τόνοι ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, με κοινοβουλευτικές πηγές των δύο κομμάτων να εστιάζουν σε διαφορετικά σημεία των όσων αναφέρει ο επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας, ο Χ. Καλογρίτσας σήμερα αναφέρθηκε εκ νέου στις σχέσεις που είχε με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Είχε προηγηθεί χθες σχετική αναφορά σε μηνύματα που είχαν ανταλλάξει πριν ο επιχειρηματίας μεταβεί στο Πόρτο Χέλι, όπου -όπως αναφέρει- συναντήθηκε με εκπροσώπους από την πλευρά της εταιρείας CCC.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα ο επιχειρηματίας ανέφερε πως «σαν να μου ήρθε χθες στον ύπνο ότι μπορεί να υπάρχει κι άλλο sms του Νίκου, το οποίο λέει "πηγαίνετε στον Λιανό. Στη CCC. Η μνήμη μου είναι λίγο πεσμένη. Θα κοιτάξω να το βρω. Είμαι και κάπως κουρασμένος"». Σε αρκετά σημεία ο Χ. Καλογρίτσας αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε με τον πρώην υπουργό, επιμένοντας πως είχαν στενή σχέση.

«Εμένα ο Παππάς ήταν φίλος. Να ξεκαθαρίσει: έτσι με έβλεπε; Όπως τους άλλους; Ή είχαμε κάτι το διαφορετικό; Με είδε στο σπίτι του. Στο σπίτι μου. Στο γραφείο μου. Γνώρισε πολύ κόσμο στο γραφείο μου. Εκεί υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν παραμείνει. Για παράδειγμα μια Βουλγάρα καφετζού. Ερχόταν, πίναμε καφέ» φέρεται να είπε, σύμφωνα πάντα με πηγές της Προανακριτικής.

Παράλληλα ο επιχειρηματίας φέρεται να είπε πως έχει έγγραφα που δείχνουν ότι ο Νίκος Παππάς προσδιορίζει τα ποσοστά που θα έχουν οι δύο πλευρές στο κανάλι. Υπενθυμίζεται πως οι αναφορές αυτές αφορούν στον διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες. Με βάση όσα έχει πει ο Χ. Καλογρίτσας, ο ίδιος θα έβαζε το «όνομα».

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση αν είναι ιδιόχειρη σημείωση, ο επιχειρηματίας είπε πως φαντάζεται ότι είναι sms. Τότε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεοδώρα Τζάκρη -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- είπε: Εμείς, κύριε Καλογρίτσα, δεν φανταζόμαστε ότι έχουμε. Έχουμε έγγραφα βέβαιης χρονολογίας και ανύποπτου χρόνου, που έρχονται σε αντίθεση με αυτά που λέτε ότι ήσασταν μπροστινός. Έγγραφα που αποδεικνύουν τη συμμετοχή της εταιρείας του γιου σας και για όσα αντίθετα λέτε, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ελέγχεστε και ποινικά».

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ: ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δηλώνει υπεύθυνα ότι έχει τα 8 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνταν ως μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Η δήλωση έχει ημερομηνία 4/7/2016. Ενάμιση μήνα πριν συναντηθεί ο Χρήστος Καλογρίτσας με τους Χούρι, δύο μήνες πριν τον διαγωνισμό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν: ένα ακόμα τεκμήριο που καταρρίπτει τα περί «μπροστινού».

Ένταση επικράτησε σε αρκετά σημεία της συνεδρίασης, με... θερμούς διαλόγους ανάμεσα σε βουλευτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας είπε πως «έχω καλή μνήμη. Θα τα θυμηθώ όμως» και τότε ο Παύλος Πολάκης τον κάλεσε να τα θυμηθεί όλα τώρα. Με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο να λέει πως ο Πολάκης θυμήθηκε τα σταλινικά δικαστήρια και πιέζει. Και τον επιχειρηματία να απαντά, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες: κύριε Μαρκόπουλε, ο Πολάκης δεν ξέρει τον Στάλιν. Δεν τον ξέρει. Έχει άγνοια.

Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας ο επιχειρηματίας δέχθηκε ερωτήσεις για τους όρους «white house» και «white porscha». Όσον αφορά στο «white house» ο Χ. Καλογρίτσας φέρεται να είπε πως: τη λέξη αυτή όντως την άκουσα. Την είπε ο Άραβας. Αυτό που κατάλαβα ήταν πως επρόκειτο για απόφαση από πολύ «ψηλά». Όσον αφορά στο «white porscha» φέρεται να ανάφερε πως: μου είπαν πως αραβικά σήμαινε το «κορυφαίο», το «πρώτο».

Στη συνέχεια - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές - σημείωσε «δάνεισα μόνο το όνομά μου. Δεν μπορούσα να δώσω τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό. Στρατολογήθηκα...». Σε ερώτηση του Θάνου Πλεύρη από τη Νέα Δημοκρατία αν τις αποφάσεις τις έπαιρνε ο κ. Παππάς φέρεται να είπε «μου τις έδινε ο Παππάς και τις εκτελούσα πειθήνια. Σαν στρατιώτης». Λίγο αργότερα προσέθεσε «οι οδηγίες καμία φορά υπερέβαιναν τη σχέση την οποία είχαμε συμφωνήσει να έχουμε. Όταν όμως μου ζητούσαν μια στήριξη αφού μου υπόσχονταν διάφορα... το έκανα. Ήμουν απόλυτα πειθαρχημένος».

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως «ο διακαής πόθος του ψευδομάρτυρα Χρήστου Καλογρίτσα να μην επιστρέψει τα τρία εκατομμύρια ευρώ και να πολιτικοποιήσει μια καθαρά ιδιωτική διαφορά δεν κρύφτηκε ούτε στη σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής».

«Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η ομολογία του» αναφέρουν και προσθέτουν τα εξής «Καλογρίτσας: «Ήρθα εδώ να μιλήσω για την εικονικότητα της σύμβασης, όχι για να μην πληρώσω τα τρία εκατομμύρια. Αυτά ούτως ή άλλως δεν θα τα πληρώσω. Από αυτή τη διαδικασία θα βγάλω λεφτά».

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ένα ακόμα τεκμήριο που καταρρίπτει τα περί «μπροστινού» είναι η υπεύθυνη δήλωση του υιού Καλογρίτσα (4/7/2016, ενάμισι μήνα, δηλαδή, πριν τη συνάντηση Καλογρίτσα-Χούρι και δύο μήνες πριν τον διαγωνισμό) ότι έχει τα 8 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν ως μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «ο κ. Καλογρίτσας, ωστόσο, όπως ο ίδιος έδειξε στην επιτροπή, αγωνιά ιδιαιτέρως για τον συνεταίρο του και σύμβουλο Μητσοτάκη εκείνη την περίοδο, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο αποκάλεσε «παιδί» του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v